Kaping 3 Taun Aviv 2022-Aviv 2023 (2024)

Pawarta 5858-002
Taun kaping 6 ing Siklus Sabat kaping 4 Taun Sapuluh Taun kaping 3
Taun kaping 27 ing Siklus Yobel kaping 120
Tanggal kaping 8 tanggal 1 sasi 5858 taun sawisé titah Adam
Siklus Sabat kaping 4 sawise Siklus Yobel kaping 119
Siklus Sabat Pedhang, Paceklik, lan pageblug
1646 Dina nganti Saksi Loro
653 Dina menyang 2300 Dina Diwiwiti 31 Mei 2020

Maret 12, 2022

Shabbat Shalom Kulawarga Pangeran Yehuwah,

Rapat Zoom Shabbat

Ana akeh wong sing butuh tetunggalan lan sing lungguh ing omah ing dina Sabat tanpa ana sing bisa diajak utawa debat. Aku pengin nyengkuyung sampeyan kabeh kanggo gabung karo kita ing Shabbat, lan ngajak wong liya teka lan gabung karo kita. Yen wektu ora trep, sampeyan bisa ngrungokake piwulang lan midrash ing saluran YouTube kita.

Apa sing kita lakoni lan kenapa kita mulang kanthi cara iki?

Kita bakal ngrembug loro-lorone saka masalah banjur ngidini sampeyan milih. Iku pakaryane Ruach (Roh) kanggo ngarahake lan mulang sampeyan.

Komentator abad pertengahan Rashi nulis yen tembung Ibrani kanggo gulat (avek) nuduhake yen Yakub "diikat", amarga tembung sing padha digunakake kanggo njlèntrèhaké pinggiran knotted ing selendang pandonga Yahudi, tzitzityot. Rashi kandha, "Mangkono cara wong loro sing berjuang kanggo nggulingake siji liyane, sing siji rangkul lan simpul karo tangane".

Gulat intelektual kita wis diganti karo perjuangan sing beda. Kita berjuang karo Yéhuwah nalika kita berjuang karo Sabdané. Kuwi tumindak sing intim, nglambangké hubungan sing nduwèni Yéhuwah lan aku lan kowé dadi siji. Gulatku yaiku perjuangan kanggo nemokake apa sing dikarepake dening Yéhuwah saka kita, lan kita ”terikat” karo Pribadi sing nulungi kita ing perjuangan kasebut.

Saiki, akeh sing ngomong Israel tegese "Juara Gusti Allah", utawa luwih apik - "Pegulat Gusti Allah".

Sesi Torah kita saben Shabbat mulang lan nyengkuyung sampeyan supaya terus-terusan nantang, takon, mbantah, uga ndeleng pandangan lan panjelasan alternatif babagan Sabda. Ing tembung liya, kita kudu "perjuangan karo Sabda" kanggo nggayuh bebener. Wong-wong Yahudi ing saindenging jagad percaya yen sampeyan kudu berjuang karo Sabda lan terus-terusan nantang Dogma, Teologi, lan panemu, yen ora, sampeyan ora bakal ngerti Bebener.

Kita ora kaya umume pasamuwan-pasamuwan sing ”Penginjil ngomong lan saben wong ngrungokake”. Kita ngajak kabeh wong melu, takon lan menehi kontribusi apa sing dingerteni babagan topik sing dibahas. Awaké dhéwé péngin panjenengan dadi juara gulat saka Sabdané Yéhuwah. Kita pengin sampeyan nyandhang gelar Israel, ngerti yen sampeyan ora mung ngerti nanging uga bisa nerangake apa sebabe sampeyan ngerti Torah kasebut bener kanthi logika lan fakta.

Kita duwe sawetara aturan sanadyan. Ayo wong liya ngomong lan ngrungokake. Ora ana diskusi babagan Nephilim UFO, Vaksin utawa subyek jinis konspirasi. We have wong saka sak donya karo views donya beda. Ora saben wong preduli sapa sing dadi Presiden ing negara tartamtu. Saling ngurmati minangka sesama pegulat tembung. Sawetara mata pelajaran kita angel dimangerteni lan mbutuhake sampeyan diwasa lan yen sampeyan ora ngerti, banjur ngrungokake supaya entuk kawruh lan pangerten lan muga-muga kawicaksanan. Prekara-prekara sing dipréntahaké marang Yéhuwah lan diparingké marang wong sing njaluk.

Yakobus 1:5 JAV - Nanging manawa panunggalanmu ana kang kekurangan kawicaksanan, nyuwuna marang Gusti Allah, kang maringi marang wong kabeh kanthi linuwih lan ora ngremehake, temah bakal kaparingan.

Muga-muga sampeyan bisa ngundang wong-wong sing pengin netepi Torah teka lan gabung karo kita kanthi mencet link ing ngisor iki. Iki meh kaya acara ceramah persekutuan ajaran Torah karo wong-wong saka sak ndonya sing melu lan nuduhake wawasan lan pangerten.

Kita miwiti karo sawetara musik lan banjur sawetara pandonga lan kaya-kaya sampeyan lagi lungguh ngubengi pawon ing Newfoundland karo nyruput kopi lan kita kabeh padha seneng-seneng. Muga-muga sampeyan bakal ngurmati perusahaan sampeyan ing sawijining dina.

Sabat 12 Maret 2022, kamar bakal mbukak jam 12:30 Wétan kanthi nyanyi lan donga nganti kira-kira jam 1:15. Sampeyan kabeh olèh gabung lan nonton. Iku ora direkam. Kita bakal duwe layanan sore sawise iki. Sampeyan olèh teka lan gabung kita sadurunge sak lan sawise kita metu udhara.

Kita ngarep-arep sampeyan gabung karo kulawarga lan kenal karo sampeyan.

Joseph Dumond ngundang sampeyan menyang rapat Zoom sing dijadwalake.
Topik: Ruang Rapat Pribadi Joseph Dumond
Gabung Rapat Zoom

https://us02web.zoom.us/j/3505855877

ID Rapat: 350 585 5877
Siji tutul ponsel
+13017158592,,3505855877# AS (Jermantown)
+13126266799,,3505855877# AS (Chicago)

Telpon miturut lokasi sampeyan
+1 301 715 8592 AS (Jermantown)
+1 312 626 6799 AS (Chicago)
+1 346 248 7799 AS (Houston)
+1 669 900 6833 AS (San Jose)
+1 929 436 2866 AS (New York)
+1 253 215 8782 AS (Tacoma)

ID Rapat: 350 585 5877
Temokake nomer lokal sampeyan:https://us02web.zoom.us/u/kctjNqPYv0

Bagean Torah Septennial

Yen sampeyan menyang Bagean Torah ing bagean arsip kita, sampeyan bisa pindhah menyang taun kaping 5 yaiku taun kaping 5 saka Siklus Sabat, sing saiki kita lakoni, kaya sing kita sebutake ing ndhuwur saben Surat Kabar. Ing kana, sampeyan bisa gulung mudhun nganti 12 Maret 2022, lan ndeleng manawa Shabbat iki bisa uga ora ana

Exodus 31

Yesaya 59-62

WULANG BEBASAN 2

Kisah Para Rasul 1

Yen sampeyan ora kejawab panemuan sing nyenengake minggu kepungkur nalika kita sinau bagean kasebut, sampeyan bisa ndeleng kepungkur Shabbats ing kita bagean media.

Covid

Mung 2 taun kepungkur nalika WHO ngumumake pandemi ing saindenging jagad nalika Paskah tanggal 11 Maret 2020.Minggu kepungkur, 6 Maret 2022, rong taun sawise COVID pisanan teka ing jagad iki, pati ing saindenging jagad saka penyakit kasebut mung tekan 6,001,907. Negara paling sugih, paling sugih ing donya, sing duwe sumber daya medis paling maju, lan kabeh teknologi maju ngerti kepiye ing jagad iki, AS, meh 1/6 saka kabeh tiwas ing 958,890.

Amarga aku percaya marang Yéhuwah lan ngerti ana ipat-ipat kanggo ora manut, aku ngerti iki lan isih dadi wabah nglawan AS. Wewelak kasebut bisa diwaca ing Imamat 26 lan ing Pangandharing Toret 28.

Yéhuwah janji bakal nindakké iki kanggo awaké dhéwé nèk manut.

PANGANDHARING TORET 28:1 Manawa kowe ngrungokake kanthi temen-temen marang pangandikane Sang Yehuwah, Gusti Allahmu, sarta nindakake sakehe pepakon kang dakprentahake marang kowe ing dina iki, Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, bakal ngluhurake kowe ngungkuli sakehing bangsa ing bumi. .

Pangandharing Toret 28:13 JAV - Pangeran Yehuwah bakal ndadekake kowe dadi sirah, dudu buntute. Lan sampeyan bakal tansah ing ndhuwur, lan sampeyan ora bakal ngisor, yen sampeyan ngrungokake dhawuhe Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, sing dakprentahake marang kowe ing dina iki, supaya digatekake lan ditindakake.

Nanging kita ora manut. Dadi, saiki Yéhuwah ngélingké kita bakal nindakké kuwi marang kita.

Pangandharing Toret 28:43 JAV - Wong manca kang ana ing antaramu bakal munggah ing dhuwur banget, lan kowe bakal mudhun banget.

PANGANDHARING TORET 28:44 Panjenengane bakal ngutangi marang kowe, nanging kowe ora bakal ngutangi. Dheweke bakal dadi sirah, lan sampeyan bakal dadi buntut.

Pangandharing Toret 28:45 JAV - Sakehe ipat-ipat iku bakal nekani kowe lan bakal ngoyak kowe, nganti kowe tumpes, amarga kowe ora ngrungokake dhawuhe Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, lan netepi dhawuhe lan katetepane marang kowe. .

Pangandharing Toret 28:46 JAV - Iku bakal dadi pratandha lan mukjijat tumrap sira tuwin turunira ing salawas-lawase.

PANGANDHARING TORET 28:47 Amarga kowe padha ora ngabekti marang Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, kalawan bungah lan bungah marga saka sakehing samubarang kabeh;

Pangandharing Toret 28:48 JAV - Mulane kowe padha ngladeni mungsuhmu kang bakal kautusake dening Pangeran Yehuwah marang kowe, kanthi keluwen, kasatan, kawudan lan kekurangan samubarang kabeh. Panjenengané bakal nekakaké rakit wesi ing gulumu nganti kowé numpes.

Saiki sampeyan bisa uga kepingin weruh carane iki bakal kelakon. Dolar AS paling dhuwur. Amerika Serikat ngandhani SWIFT sapa sing kudu diremehake lan sapa sing kudu dibuwang kaya sing ditindakake Barat karo Rusia.

Ayo kula saiki bareng karo sampeyan bab sing kulon uga ora weruh teka, utawa mbok menawa sampeyan wis ora dianggep. Aku ora bisa nemokake sumber sing sah kanggo kutipan iki. Nanging ing kabeh situs alternatif sing aku ora seneng.

Vladimir Putin ora mung nyerang Ukraina ing 24/02/2022, dheweke resmi mungkasi sistem petrodollar. kepriye? Elinga, Rusia ora nindakake apa-apa tanpa rencana. Dheweke & China wis nyiapake wektu iki nganti pirang-pirang taun lan saiki wis siyap:

Rusia wis nyatakake ekspansi NATO menyang Ukraina minangka garis abang.

-Dheweke ngerti yen invasi ing Ukraina ora bisa dihindari lan bakal nggawe strategi manawa tanggapan AS / Kulon bakal dadi pengecualian / sanksi sistem SWIFT $.

- Cukup nyana yen langkah sabanjure Rusia yaiku mateni pipa minyak / gas menyang Eropa, amarga Rusia wis nggawe cadangan Yuan, emas & komoditas sing akeh banget.

-Iki bakal nyebabake gangguan rega lan pasokan (tingkat perang) menyang pasar kulon & sistem moneter.

- Wis pirang-pirang taun Rusia & China wis golek cara kanggo monetisasi maneh emas & metu saka penyalahgunaan sistem SWIFT minangka alat geo-politik marang wong-wong mau, nanging carane nindakake, carane metu, tanpa West nyatakake tumindak agresi utawa perang. nglawan Kulon?

– Invasi Ukraina iki mung rampung sing pungkasan kanggo wong-wong mau. Lan Kulon nindakake dhewe.

-Saiki, dibebasake nyatakake awake dhewe minangka sistem SWIFT sing dibuang dening tangan pamrentah kulon, Rusia saiki bisa ujar "kita bakal nguripake pipa minyak maneh, nanging ora kanggo dolar."

- Rusia banjur ngumumake yen Eropa utawa sapa wae sing pengin lenga Rusia (minangka produsen global paling gedhe nomer telu) utawa gandum Rusia/Ukraina (3/1 saka produksi donya) kudu mbayar emas, utawa nggunakake sistem pembayaran sing didhukung emas ruble-yuan.

- Pengaruhe minangka produser minyak (sing nyuda pasokan) bakal nyebabake guncangan rega meh langsung ing jagad kulon. Sebagéyan gedhé populasi bisa langsung ora bisa panas omahé.

- Meh padha karo kejutan lenga sing bakal ditindakake yaiku kemampuane nyebabake kekurangan pangan lan lonjakan rega amarga gangguan produksi gandum.

-Unmentioned ing kabeh iki China. Sapa sing meneng lan ora ngukum Rusia. Tegese persetujuan bisu & kerjasama.

– China bakal tumindak kanggo rendhem munggah produksi Rusia saka lenga lan gandum kanggo soften jotosan kanggo sing "mitra strategis".

– Iki bakal maneh liwat fasilitas Yuan-Ruble lan ing sawetara titik overtly-nyatakake backing emas saka sistem sing dening Rusia lan China.

- Kulon mesthi bakal ngumumake rong peluru pungkasan kasebut minangka tumindak agresi global lan ancaman langsung menyang "sistem moneter donya".

– Ing titik iki bakal ana retak cetha saka sistem babakan dhuwit ing donya dadi 2 saingan struktur Wétan / Kulon, ngubengi bali menyang titik awal sing 50 taun sistem petrodollar global wis resmi wis rampung dening Putin.

Yen analisis ing ndhuwur pancen bener, mula ancaman 2 petro – $ ora beda 2 wektu Charles De Gaulle utawa Gaddafi, nanging ing skala sing luwih gedhe. Dheweke ora bisa mbusak Putin kanthi gampang kaya karo pimpinan sadurunge sing nantang sistem moneter petro dollar sing penipuan.

Iki minangka sumber sing misuwur sing ujar manawa China nimbang kemitraan karo Gazprom Rusia.

China nganggep tuku saham ing energi Rusia, perusahaan komoditas

Sembarang kesepakatan bakal nggedhekake China impor amarga intensitas fokus ing energi lan keamanan pangan - ora minangka nuduhake dhukungan kanggo invasi Rusia ing Ukraina, sumber ngandika

Bank-bank Rusia Nguripake menyang China kanggo Sidestep Cutoff Saka Sistem Pembayaran

bank-bank Russian sing wis dipotong saka jaringan pembayaran global dadi sistem UnionPay sing diduweni negara China amarga negara kasebut nyoba nyingkiri boikot dening bisnis Barat amarga nyerang Ukraina.

Aku pengin nuduhake artikel saka sawetara taun kepungkur nalika sampeyan nyedhaki Paskah minggu ngarep.

Pitakonan Paling Agung

Minggu iki aku ditakoni pitakonan paling gedhe babagan kitab suci sing durung dakgatekake.

Eileen Espinosa nulis pitakonan ing ngisor iki minggu iki. Ayo dakcritakake babagan Eileen lan bojone. Dheweke teka ing Riyaya ing Falls Creek Falls nalika kita ngrekam kabeh piwulang video kasebut. Akeh wong sing marani aku lan pengin ngomong karo aku. Aku ora bisa ngelingi jeneng sawetara dina pisanan. Kira-kira dina kaping 3 utawa kaping 4 aku weruh kulawarga iki ing salah siji saka dhaharan kelompok lan aku ora ngerti wong-wong mau aku banjur liwat lan wiwit ngomong karo wong-wong mau. Iku Dhiskusi umum lan banjur sawise sawetara menit, kaya Mungkin 20 Aku clued ing minangka kanggo sing pasangan sepi banget iki.

Dheweke minangka salah sawijining panyengkuyung awal lan aku ora nggabungake loro lan loro. Eileen wis nulis aku kaping pirang-pirang kanthi pitakon lan ora nate kalebu alamat email. Nanging minggu iki dheweke kenek tambang emas pitakonan lan mung wis sirah Spinning banjur aku mlumpat munggah lan mudhun ing bungah. WOW wae.

Maneh saiki aku nganyari sampeyan sing ora ngerti kenapa pitakonan iki pancen apik banget.

Kita wis mulang babagan Wong-Wong Mursid sing urip maneh ing dina sheaf nalika Gusti Yesus metu saka Kuburan lan mimpin wong-wong Suci bebarengan karo Panjenengane. Kita banjur nerusake kanggo nerangake carane iki bakal kelakon maneh ing Shavuot ing 2033.

Mat 27:50 Lan mbengok maneh kanthi swara sora, Gusti Yesus ngluwari nyawane. Lan, lah! Geber ing Padaleman Suci suwèk dadi loro saka ndhuwur nganti ngisor. Lan bumi gonjang-ganjing, watu-watu padha dicukur, lan kuburan-kuburan padha mbukak, lan akeh wong suci sing wis padha turu padha tangi, lan padha metu saka ing pasarean sawise wunguné, padha lumebu ing kutha suci lan katon ing wong akeh.

Hello, Joe!

Apa "wong enom" iki bisa dadi salah sawijining wong suci sing wis ditangekake saka Matt 27: 52-53?

MARKUS 16:5 Nalika padha lumebu ing pasarean, padha weruh ana nom-noman linggih ing sisih tengen nganggo jubah putih, banjur padha kaget.

"Wong enom" uga ditemokake ing kitab suci iki, mula dheweke kaya manungsa lan dudu utusan swarga:

Iki kandhane Markus 16:5

Mar 16:5 Lan lumebu ing kuburan, padha weruh wong enom lungguh ing sisih tengen, nganggo klambi putih dawa. Lan padha wedi. Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau, "Aja padha wedi." Kowé padha nggolèki Yésus saka Nasarèt, sing disalib. Dheweke wis wungu, ora ana ing kene. Delengen panggonane wong-wong mau. Nanging lungaa marang para sakabaté lan Pétrus, yèn Panjenengané ndhisiki kowé menyang Galiléa. Ing kono kowé bakal weruh Panjenengané, kaya sing dipangandikakaké marang kowé. Wong-wong mau banjur enggal-enggal metu saka ing pasarean. Amarga padha gumeter lan gumun. Lan padha ora kandha apa-apa marang sapa waé, amarga padha wedi.

Tembung kanggo wong enom iku G3495 lan tegese wong enom ing umur 40. IT ora ngandika Malaékat nanging wong enom. Wong lanang dudu Malaikat!!!!! Lan wong iki nganggo klambi putih. Wong-wong wadon padha wedi amarga weruh "memedi". Dadi ing kene ing Markus minangka bukti yen salah sawijining Wong Suci urip maneh lan diwenehi Jubah putih sawise urip maneh saka kuburan. Iku Man sawise kabeh lan dudu malaekat.

Ing Mathew, ana Malaekat lungguh ing watu sing digulung.

Mat 28:1 Nanging ing pungkasan ing minggu, ing esuke ing dina pisanan minggu, Maria Magdalena lan Maria liyane teka kanggo ndeleng pasarean. Lah, ana lindhu gedhe! Amarga tumurun saka ing swarga lan minggah, ana malaékaté Pangéran nggulingaké watu mau saka ing lawangé, banjur lungguh ing ndhuwuré. Pasuryané kaya kilat, lan sandhangané putih kaya salju. Wong-wong sing jaga padha gumeter merga wedi marang Panjenengané lan dadi kaya wong mati. Malaékat mau banjur ngandika marang wong-wong wadon mau, "Aja padha wedi, awit aku ngerti yèn kowé padha nggolèki Gusti Yésus kang kasalib."

Banjur ing Lukas, kita dikandhani manawa ana wong lanang loro nganggo jubah sing mencorong.

LUKAS 24:1 Ing dina Sabat kapisan, nalika isih ésuk, wong-wong mau padha teka ing pasaréan karo nggawa rempah-rempah kang wis dicawisaké, lan wong-wong liyané mèlu. Nanging wong-wong weruh watuné wis digulung saka kuburan. Lan padha mlebu, ora nemu layoné Gusti Yésus. Lan nalika padha bingung banget bab iku, kelakon, lah, ana wong loro ngadeg ing sandhinge nganggo sandhangan kang mencorong. Lan nalika padha wedi, lan padha sujud ing bumi, padha ngandika marang wong-wong mau, Yagene kowe padha nggolèki sing urip ana ing antarane wong mati? Dheweke ora ana ing kene, nanging wis wungu. Élinga marang kowé nalika Panjenengané isih ana ing Galiléa, pangandikané: Putraning Manungsa kudu diulungaké marang tangané wong dosa lan disalib, lan ing telung dinané bakal tangi manèh? Banjur padha kèlingan marang pangandikané, banjur padha bali saka ing pasaréan lan nyritakaké iku mau kabèh marang sakabat sawelas lan marang wong-wong liyané. Yaiku Maryam Magdalena lan Yohana, lan Maryam ibune Yakobus lan wong-wong liyane kang padha nyritakake bab iku marang para rasul. Lan pangandikane padha katon bodho, lan padha ora ngandel. Pétrus banjur jumeneng lan mlayu menyang pasaréan, lan tumungkul weruh mori glethakaken piyambak. Panjenengané banjur lunga karo mikir-mikir apa kang kelakon.

Go ahead lan goleki tembung kanggo wong. Iku dudu malaekat!

Banjur nalika kita ndeleng Yohanes, dheweke kandha yen ana malaekat loro.

Yokanan 20:1 JAV - Ing dina Sabat kang kapisan, Maryam Magdalena teka ing pasarean esuk-esuk, isih peteng ndhedhet, lan dheweke weruh watune wis nyingkirake pasarean. Wong wadon mau banjur mlayu marani Simon Petrus lan sakabat liyane kang ditresnani dening Gusti Yesus, sarta ngandika marang wong-wong mau, "Gusti wis dijupuk saka ing pasarean, lan aku ora sumurup ing ngendi anggone nyarekake Panjenengane." Mulané Pétrus lan murid liyané kuwi lunga menyang kuburan. Mula sakarone padha mlayu bebarengan. Sakabat liyane iku ngungkuli Pétrus lan teka dhisik menyang pasaréan. Banjur mbungkuk mirsani mori sing ana ing kono, nanging ora mlebu. Lan dheweke weruh linen glethakaken ana. Kuburan sing ana ing sirahé ora ana karo mori, nanging kabungkus ing sak panggonan. Mulané murid liyané kuwi uga mlebu nang kuburan. Lan weruh lan pracaya. Awit wong-wong kuwi durung ngerti Kitab Suci nèk Dèkné kudu tangi menèh sangka pati. Para sakabat banjur padha lunga manèh.

Gusti Yesus ngatingal marang Maria Magdalena

Nanging Maryam ngadeg ana ing njaba pasarean karo nangis. Lan nalika dheweke nangis, dheweke mbungkuk mudhun menyang kuburan. Banjur weruh malaékat loro nganggo klambi putih lungguh ana ing kono, kang siji ana ing sirahé lan sijine ana ing sikilé, ing panggonan layoné Yésus dipanggoni. Wong-wong mau padha matur marang dheweke: "Ibu, yagene kowe nangis?" Wong-wong mau banjur ngandika marang wong-wong mau, "Amarga Gustiku wis dijupuk, lan aku ora ngerti ing ngendi dheweke diselehake." Bareng wis ngandika mangkono, wong wadon mau banjur mundur lan weruh Gusti Yésus jumeneng, nanging ora ngerti yèn iku Yésus. Gusti Yésus terus ngomong: “Ibu, kenèng apa kowé nangis? Kowe nggoleki sapa? Sarehne Panjenengane iku tukang kebon, mulane banjur matur marang Panjenengane: “Gusti, manawi Panjenengan sampun ngasta Panjenengane saking kriki, mugi karsaa ndhawuhaken dhateng kula wonten ing pundi anggen panjenengan nglebokaken, kula badhe mundhut Panjenenganipun. Gusti Yesus ngandika marang dheweke: Maria! Dheweke noleh lan matur marang Panjenengane: Rabboni! (yaiku: Guru!) Gusti Yesus ngandika marang dheweke, "Aja ndemek Aku, amarga Aku durung sowan menyang ngarsaning Rama. Nanging lungaa marang para sadulurku lan kandhaa marang wong-wong mau: Aku sowan menyang ngarsaning Rama lan Ramamu, lan marang Gusti Allahku lan Gusti Allahmu. Maria Magdalena teka lan ngandhani para sakabate, yen dheweke wis ndeleng Gusti lan dheweke wis ngandika bab iku mau.

Dadi saiki sampeyan bisa mutusake. Apa Malaikat utawa wong lanang sing ana ing Makam lan ngomong karo wong wadon?

Mangkene apa sing dikandhakake wahyu babagan jubah putih.

WAHYU 6:9 Bareng Panjenengane mbukak segel kang kaping lima, aku weruh ana ing sangisore misbyah nyawane wong-wong kang padha dipateni marga saka pangandikane Gusti Allah lan marga saka paseksene. Wong-wong mau padha nguwuh-uwuh kalawan swara sora, "Nganti nganti kapan, Guru, kang suci lan bener, apa Panjenengan ora ngadili lan males getih marang wong kang manggon ing bumi?" Lan saben wong diwenehi jubah putih. Wong-wong mau padha didhawuhi ngaso sadhela, nganti sadulur-sadulure lan sadulur-sadulure (kang padha arep dipateni) padha tuntas cacahe.

Akeh banget saka Saben Bangsa

WAHYU 7:9 Sawisé iku aku weruh, lah, akèh wong kang ora bisa cacahé, saka sakèhé bangsa lan taler lan bangsa lan basa, padha ngadeg ana ing ngarepe dhampar lan ing ngarepe Sang Cempé, padha manganggo jubah putih lan astané. ing tangane. Wong-wong mau padha nguwuh-uwuh kanthi swara sora, "Kaslametan iku ana ing Gusti Allah kita kang lenggah ing dhampar lan marang Sang Cempe." Kabeh malaékat padha ngadeg ngubengi dhampar lan para pinituwa lan makluk papat, padha sujud nyembah ing ngarsané dhampar lan ngucap: Amin! Puji lan kamulyan lan kawicaksanan lan panuwun lan pakurmatan lan kekuwatan lan kekuwatan lan kekuwatan kagem Gusti Allah kita ing salawas-lawase. Amin. Lan salah siji saka pinituwa mangsuli, matur marang aku, "Sapa ta sing nganggo jubah putih, lan saka ngendi asale?" Aku banjur matur marang dheweke: Pak, sampeyan ngerti. Panjenengané banjur ngandika marang aku: Iki wong-wong sing padha metu saka ing kasangsaran gedhé lan wisuh jubahé lan putih nganggo getihé Sang Cempé. Mulané wong-wong mau ana ing ngarepé dhamparé Gusti Allah lan ngabdi rina wengi ana ing padalemané. Lan Panjenengané kang lenggah ing dhampar bakal dedalem ana ing antarané wong-wong mau. Wong-wong mau ora bakal ngelih menèh, ora ngelak manèh, lan ora bakal padha sumungkem ing srengéngé utawa panas. Amarga Sang Cempe kang ana ing satengahe dhampar bakal padha dipangan lan bakal nuntun wong-wong mau menyang sumbering banyu urip. Lan Gusti Allah bakal ngusapi sakèhé luh saka mripaté.

Iki sing diwakili Barley. Iku makili wong-wong mursid sing bakal ditangekake saka kuburan ing dina Wave Sheaf dina Minggu sing padha Yehshua wungu lan tindak menyang swarga jam 9 AM. Iki apik tenan lan apik tenan lan ing kene kita nulis cathetan MEN sing nganggo sandhangan putih lan, lan, lan…

Yen sampeyan ngerti iki, sampeyan bakal ngerti apa tegese Penawaran Gelombang sabanjure sing ditindakake ing Shavuot nalika Woh-wohan pisanan bakal ditawakake maneh. Aku dadi bungah babagan pemahaman iki. Iku apik tenan.

Ngrumat para randha lan bocah yatim

Aku pengin supaya sampeyan kabeh ngerti sing aku wis takon Dean & Patty Heckathorn bebarengan karo Rose Treasure kanggo kita ngawula randha lan Yatim piatu taun iki.

Ing jaman kepungkur, aku wis ngandhani apa sing kudu ditindakake lan aku nindakake perkaraku dhewe. Aku ora lan ora pengin dadi perantara sampeyan mbantu para randha lan dheweke nampa pitulungan sampeyan. Aku ora pengin dadi bank utawa ijol-ijolan. Aku mung ora duwe wektu utawa aku ora pengin tanggung jawab yen dhuwit ilang lan ora diterusake. Aku ninggalake sing nganti saben individu. Nanging kanthi nindakake iki, ana sawetara sing ora diberkahi.

Nanging iki minangka subyek sing penting lan kita kabeh butuh bantuan kanggo mesthekake yen wis rampung. Lan kanggo mesthekake yen ditindakake kanthi adil, sampeyan kudu melu sightedmoon.com. Sumbangan sing dikirim menyang sightedmoon.com sing ditandhani kanggo para randha lan bocah-bocah yatim piatu bakal disisihake kanggo tujuan kasebut lan banjur disebarake ing antarane kabeh kanthi merata. Kanthi cara iki jeneng pisanan ing dhaptar ora entuk kabeh dana saka sing mung milih jeneng saka dhaptar. Nanging saben randha utawa panti asuhan kudu didaftar ing Rose.

Ing wektu sing padha, iki uga bakal nglindhungi para randha saka kudu ngumumake status kasebut bola-bali menyang wong liya lan nuduhake informasi kasebut ing publik.

Kanthi bantuan saka Dean, Patty, lan Rose, kita ing kene kanggo nulung sampeyan lan kita bakal nindakake iki bebarengan.

Sampeyan bisa ngomong karo aku utawa Dean Heckathorn ingkeystonegsd@cimtel.net oradmin@sightedmoon.com

Kita pengin ngurus randha lan bocah yatim piatu sing dadi bagian saka layanan Shabbat kita. Sampeyan uga bisa nulungi wong-wong sing ana ing kulawarga. Aku uga pengin njaluk wong-wong sing dadi randha lan sapa wae sing ngunggahake bocah-bocah yatim piatu supaya kita bisa nindakake iki kanggo dheweke. Aku ngerti sampeyan mbokmenawa ora pengin ngeling-eling babagan kerugian sing sampeyan alami, nanging aku njaluk sampeyan ngidini kita manut karo dhawuhe Yéhuwah liwat sampeyan.

Apa Sampeyan Njaga Taun Sapuluh Katelu?

Saiki kita wis miwiti sasi 1. Aku arep ngeling-eling lan takon marang kowe kabeh, sepira akehe kowe sing wis kelingan marang para randha lan bocah-bocah yatim piatu ing taun iki?

2022 minangka taun kaping 6 ing siklus Yobel. Lan sapa wae sing wis maca situs web kita sawayah-wayah bakal ngerti carane mbuktekake tanpa mangu-mangu nalika taun Sabat lan Yobel. Yen wis rampung, sampeyan bakal ngerti kapan 3rd lan 6th taun Siklus Sabat.

Kaping 3 Taun Aviv 2022-Aviv 2023 (2)

PANGANDHARING TORET 14:28 Ing pungkasane telung taun iku sira padha ngetokna kabeh prasepuluhane pametumu ing taun iku, lan sira tampenana ana ing gapuramu. Dene wong Lewi iku, marga ora duwe panduman utawa tanah-pusaka ana ing satengahmu, lan wong neneka, bocah lola lan randha kang ana ing gapuramu, padha teka lan mangan nganti wareg, supaya Sang Yehuwah, Gusti Allahmu, mberkahi kowe. ing sakehing pakaryaning tanganira.

Iki meh dadi jaminan manawa ana wong sing pinter utawa aku kudu ujar manawa ana wong sing pinter sing ora gelem manut karo Yéhuwah bakal nulis marang aku lan ujar manawa iki mung ngomong babagan asil bumi. Sampeyan mung kudu menehi prasepuluhan saka pametumu sing tuwuh. Amarga aku dudu petani, aku ora kudu menehi prasepuluhan.

Dadi sing diomongke mung wong tani sing kudu mbayar persepuluhan, apa bener?

Ora ana siji-sijia saka wong-wong iki sing tau ngirim kula sepuluh bals hay kanggo saben satus padha bailed. Aku uga ora tau nampa limang bushel tomat kanggo seket padha panen. Nyatane, wong-wong mau ora tau ngirim prasepuluhan saka asile. Wong-wong kuwi mung ngirimi aku alesan-alesané kok ora manut.

Saiki dakkandhakake ing kene, aku durung nate nganggep awakku dhewe utawa pelayanan iki dadi imam Lewi. Aku wis tau dianggep iku pantes tithing kanggo. Mung wong Lèwi sing diwènèhi prasepuluhan lan diwènèhi prasepuluhan supaya bisa njaga Pedalemané Allah. Saiki kita ora duwe Padaleman Suci lan ora duwe imam, mula sampeyan ora kudu menehi prasepuluhan. Nanging ing sightedmoon.com kita duwe biaya lan tujuan lan kementerian liyane sing kita dukung ing Filipina lan Afrika lan bisa uga India lan Pakistan. Dadi, kita nampa sumbangan kanggo mbantu nindakake pakaryan ing kene. Bubar kita ngganti posisi kita lan ujar manawa kita minangka sumber sing sah kanggo menehi prasepuluhan nalika kita mulang sampeyan Torah supaya sampeyan bisa sinau angger-anggering Kraton.

Aku uga ngelingi setaun aku nggawa kurban Buah Pisanan menyang papan pangibadah lokal lan disajikake ing ngarep jemaah. Iku rhubarb lan Asparagus. Iki minangka siji-sijine woh-wohan pisanan sing aku duwe nalika Pentakosta teka ing taun kasebut. Kabeh sing nonton padha mikir apa sing kedadeyan lan Rabi uga ora ngerti apa sing kudu dipikirake. Nanging aku ngaturake kurban Woh-wohan Kapisan kaya sing didhawuhake.

Apa tegese tembung "tambah" iki?

H8393 (Brown-Driver-Briggs) hawbt tebu?'a?h

Definisi BDB:

1) produksi, produk, revenue

1a) produk, hasil, palawija (biasane bumi)

1b) income, revenue

1c) gain (kawicaksanan) (kiasan)

1d) produk lambe (kiasan)

Part of Speech: nomina feminin

Tembung sing gegandhengan karo BDB / Strong's Number: saka H935

H8393 (KJC) hawbt tebu?'a?h

Total KJV Kedadeyan: 42

mundhak, 23

Kaimaman 19:24-25 (2), Im 25:7, Im 25:12, Im 25:20, Wilangan 18:30 (2), Deu 14:22, Deu 14:28, Deu 16:15, Deu 26 : 12, 2Ch 31:5, 2Ch 32:28, Neh 9:37, Ayub 31:12, Psa 107:37, 3:9, 14:4, 18:20, Pd 5:10, Yes 30 :23, Yer 2:3, Yeh 48:18

woh, 7

Kaimaman 23:39, Kaimaman 25:3, Kaimaman 25:21-22 (2), Pangandharing Toret 22:9, Yos 5:12, WB 10:16

woh-wohan, 6

Pangentasan 23:10, Kaimaman 25:15-16 (2), Kaimaman 25:22, Pangandharing Toret 33:14, 2Raj 8:6

rejeki, 3

WB 15:6 (2), WB 16:8, Yer 12:13

rejeki, 2

WB 8:19, Yes 23:3

entuk, 1

Wulang Bebasan 3:14

H8393 (Kuwat) hawbt tebu?'a?h teb-oo-aw'

Saka H935; income, sing, gawé (secara harfiah utawa figuratively): - woh, gain, nambah, revenue.

Total kedadeyan KJV: 42

Kaya sing sampeyan ngerteni saka tulisan ing ngisor iki, tembung Tebuah sing padha bisa uga ateges penghasilan.

WULANG BEBASAN 15:6 Ing omahe wong mursid iku akeh bandha; Nanging pametuning wong duraka iku ana kasusahan.

WULANG BEBASAN 16:8 Luwih becik sathithik kanthi kabeneran, katimbang karo bathi gedhe kang ora adil.

12:13 Wong-wong padha nyebar gandum, lan padha ngundhuh eri; padha nandhang lara, lan ora entuk bathi. Mulané kowé padha isin marang pametumu, marga saka bebenduné Pangéran sing mulad-mulad.

Paribasan 8: 19

Woh-wohanku luwih becik ngungkuli emas, malah ngungkuli emas murni; Lan revenue sandi saka pilihan salaka.

(BBE) Woh-wohanku luwih apik tinimbang emas, malah luwih apik tinimbang emas sing apik; lan kaluwihanku ngluwihi slaka.

(Brenton) Luwih becik duwe wohku tinimbang duwe emas lan watu larang; lan pametuningSun luwih becik tinimbang salaka pilihan.

(CEV) Apa sing kok tampa saka Aku iku luwih aji tinimbang emas murni utawa salaka murni.

(Darby) Woh-wohanku luwih becik tinimbang emas murni, malah luwih becik tinimbang emas murni; lan rejekiku ngluwihi salaka pilihan.

(DRB) Amarga woh-wohanku luwih becik tinimbang emas lan watu sing larang regane, lan kembang-kembangku ngluwihi salaka pilihan.

Apa kang dakparingake iku luwih becik tinimbang emas murni. Apa sing dakkasilaké luwih apik tinimbang salaka murni.

(JV) Woh-wohanku luwih becik ngungkuli emas, malah emas murni, lan pametuningSun ngluwihi salaka pilihan.

(ESV+) Woh-wohanku iku ?R16?luwih apik tinimbang ?R17?emas, malah emas murni, lan ngasilakenku ngungkuli ?R18?perak pilihan.

Jawa: Apa kang sira tampa saka Ingsun iku luwih becik tinimbang emas murni, luwih becik tinimbang salaka murni.

(Yunani NT INT+)

(GW) Apa sing dakhasilake luwih apik tinimbang emas, yaiku emas murni. Apa sing daktemokake luwih becik tinimbang salaka.

Ing program E-pedhang, Aku saiki bisa kanggo narik munggah Ibrani Paleo Kuno lan kanggo tembung iki Tebuah kang minangka nderek.

H7620 (Ibrani Kuna)
H7620 = AHLB# 2808 (d)
2808) Obs% (Obs% ShBAh) ac: Sumpah co: Sumpah ab: ?: Secara harfiah kanggo pitung dhewe. Praktek umum yaiku nggawe pitung deklarasi nalika sumpah. Pranyatan iki bisa nggawe sumpah kaping pitu utawa nindakake pitung prakara kanggo nuduhake ketulusan sumpah. (eng: pitu, ijol-ijolan s lan sh)

H8393 (Ibrani Kuna)
H8393 = AHLB# 1024-J (i1)
1024) ab (ab BA) ac: Isi co: Void ab: ?: Isi papan kosong. Oyod iki raket banget karo eb lan ib.

A) ab (ab BA) ac: Ketik co: Entrance ab: ?: Kanggo ngisi spasi kanthi ngetik.

Aku pengin sampeyan sok dong mirsani sing ing Beit kang omah iku Aleph saka Yehuwa sing ngisi spasi kosong.

Nf1) Eab% (Eab% B-AH) – Entrance: [freq. 1] |kjv: entri| {H872}

J) Afb% (Afb% BWA) ac: Isi co: Entrance ab: ?: Teka utawa menyang papan yaiku ngisi. Kekosongan ing awake dhewe sing pengin diisi.

V) Afb% (Afb% BWA) - Ayo: Kanggo ngisi kekosongan kanthi ngetik. Iki bisa dingerteni minangka teka utawa lunga. [Kata kerja umum kanthi aplikasi sing amba tegese teka utawa lunga minangka ngisi kekosongan] [freq. 2577] (vf: Paal, Hiphil, Hophal) |kjv: teka, mlebu, lunga| {H935}

am) Afbm% (Afbm% M-BWA) – I. Lawang: Papan mlebu. II. Kulon: Panggonan ing ngendi srengenge mlebu ing jagading jagad. [df: awbwm] [frek. 24] |kjv: mudhun, mlebu, teka, mlebu, mlebu, mlebu, ngulon| {H3996}

yen 1) Eafbt% (Eafbt% T-BW-AH) - Isi: Tambah asil, biasane woh. [frek. 42] |kjv: mundhak, woh, olèh, olèh | {H8393}

Kanthi pangerten iki, kita kudu gampang ngerti manawa Yéhuwah sing ngisi ruang kosong kita kanthi ngarsane lan tambahe.

kf1) Eafbm% (Eafbm% M-BW-AH) – Entrance: Panggonan kanggo mlebu. [frek. 1] |kjv: entri| {H3997}

We are alamat wong-wong sing ngaku woh-wohan mung ateges crops lan ora ateges income. Yen sampeyan entuk gaji $50,000 ing taun kepungkur, mula prasepuluhan kasebut bakal dadi $5,000 sing ora bisa dikurangi minangka panyusutan kena pajak. Ora ana kuitansi nalika sampeyan menehi marang para randha utawa bocah lola utawa wong liya utawa wong miskin saka wong Lewi. Ana kepuasan sing gampang amarga sampeyan netepi Torah Yehuwa lan nindakake sethithik sampeyan wis nulungi kabeh fungsi Kraton.

"fungsi sakabèhé Kratoning" kepiye bagean cilikku dadi berkah kanggo Kraton. Wacanen apa sing dikandhani ing Pangandharing Toret 26 nalika nindakake dhawuh iki. Ora ujar manawa sampeyan bakal diberkahi amarga nindakake prasepuluhan, nanging Kratone bakal dadi, Bangsa Israel. “Delengen saka ing padaleman Paduka kang suci, saka ing swarga, lan mberkahi umat Paduka Israel lan tanah ingkang Paduka paringaken dhateng kawula, kados ingkang Paduka supaosaken dhateng para leluhur kawula, tanah ingkang mili susu lan madu. ”

Pangandharing Toret 26:11 JAV - Lan kowe padha bungah-bungaha marga saka sakehing kabecikan kang diparingake dening Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, marang kowe lan marang omahmu; kowé, wong Lèwi lan wong manca sing ana ing tengahmu. Samangsa sira wus rampung anggone pasepuluh prasepuluhan saka pametuningira ing taun kang katelu, ing taun kang prasepuluhan, iku sira wenehake marang wong Lèwi, wong neneka, bocah lola lan randha, supaya padha mangan ana ing gapuraira, kebak), nuli sira tutura ana ing ngarsane Pangeran Yehuwah, Gusti Allahira, mangkene: Ingsun wus ngirid barang-barang kang suci saka ing padalemaningSun, lan uga wis Sunparingake marang wong Lewi, wong neneka, bocah lola lan randha, miturut kabeh. dhawuh Paduka ingkang sampun Paduka dhawuhaken dhateng kawula. Kawula boten nerak dhawuh Paduka, saha boten kesupen. Ingsun ora tau mangan ing sajroning kasusahan, lan ora ana kang daksisihake kanggo najis, lan ora dakwenehake kanggo wong mati. Kawula sampun ngestokaken dhawuhipun Pangeran Yehuwah, Gusti Allah kawula, saha nglampahi samukawis ingkang Paduka dhawuhaken dhateng kawula. Delengen saka ing padaleman Paduka ingkang suci, saking swarga, saha mberkahi umat Paduka Israel lan tanah ingkang Paduka paringaken dhateng kawula, kados ingkang Paduka supaosaken dhateng para leluhur kawula, tanah ingkang mili susu lan madu. Ing dina iki Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, wis dhawuh marang kowe supaya nindakake katetepan lan pranatan iki. Mulané kowé kudu netepi lan nglakoni kanthi gumolonging atimu lan gumolonging nyawamu. Ing dina iki sampeyan wis ngomong yen Pangeran Yehuwah iku Gusti Allahmu, lan sampeyan bakal lumaku ing dalane, lan netepi pranatan lan pepakon lan pranatan, lan ngrungokake swarane. Lan ing dina iki Pangeran Yehuwah wus ngangkat kowe dadi umate, kaya kang wus diprasetyakake marang kowe, sarta netepi sakehe pepakone, sarta ngluhurake kowe ngungkuli sakehing bangsa kang digawe dening Panjenengane, kanthi pangalembana, asmane lan pakurmatan. muga-muga bisa dadi umat suci kanggo Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, kaya sing wis dipangandikakake.

Iki minangka peringatan sing abot banget saka Yéhuwah kanggo saben kita.

Pangentasan 22:21 JAV - Sira aja nganiaya lan aja nganiaya marang wong manca, amarga sira wus padha dadi wong neneka ana ing tanah Mesir. Aja nganiaya randha utawa bocah lola. Manawa padha ditindhes ing sadhengah cara, lan padha sesambat marang Ingsun, mesthi bakal Sunrungokake sesambate. Dene bebenduningSun bakal dadi panas, lan Ingsun bakal mateni sira klawan pedhang, lan garwanira bakal dadi randha, lan anak-anakira padha lola.

Siji Tithe utawa Telung Tithes? Sing Pitakonan.

Aku wis metu saka Worldwide Church of God System ngendi kita diwulang kanggo duwe 1st prasepuluhan kanggo karya lan 2nd prasepuluhan mung kanggo sampeyan supaya Riyaya kanggo lengkap karo kulawarga. Aku uga diwulangi nèk kowé nyimpen prasepuluhan kaping 3 kanggo para randha lan bocah lola saben telung taun. Dheweke ora duwe taun tartamtu amarga ora ngerti sistem taun Sabat

Dadi minangka individu, sampeyan tetep 1 prasepuluhan lan dibagi ing antarane kabeh sing melu utawa duwe 3 prasepuluhan, 30% kanggo dibagi antarane kabeh sing melu. Aku wis nindakake 3 prasepuluhan sing tegese aku mbayar meh 60% ing prasepuluhan lan pajak. Sanajan mangkono, aku bisa mbayar omah sing sepisanan mung 6 taun.

Liyane ngomong aku wis misunderstood iki. Aku bakal nuduhake karo sampeyan apa sing diutus Nehemia mulang. Sampeyan banjur bisa mutusake apa sing arep ditindakake. Iki minangka transkrip sing dipilih saka mutiara Torah.

Nehemia: Dadi, kita duwe telung bagean sing ngomong babagan persepuluhan, lan ana liyane, nanging telung bagean utama. Siji wis rampung ing Leviticus, ngendi iku ngomong bab menehi prasepuluhan kanggo wong Lewi. Sing nomer loro yaiku ayat 22 nganti 27, sing ngomong babagan njupuk prasepuluhan menyang Yerusalem. Lan sing nomer telu yaiku ayat 28 nganti 29 saka bab iki ing Pangandharing Toret 14, utawa ing mine iku 28 utawa 29, sing ngomong babagan saben pungkasan taun katelu menehi marang wong miskin, kalebu wong Lewi, amarga dheweke ora duwe panduman. kowe.

Iki wis diinterpretasikake kanthi macem-macem cara. Interpretasi rabine wis ngomong yen ana rong prasepuluhan. Kita lagi ngomong bab 20 persen – 10 persen kanggo wong Lewi, liyane 10 persen dadi salah siji kanggo ziarah, kang iku pancene ngomong bab ing ayat 22 kanggo 27. Sampeyan kudu katon kaping telu ing taun kanggo ziarah, kita bakal ngomong babagan iki ing bab sabanjure. Ing wektu iku padha kokgawa menyang Yérusalèm, utawa ing ngendi-endi anggonmu ngibadah haji, lan sira anggonmu nglampahi ziarah, ing riyaya ziarah. Banjur ing taun katelu sampeyan menehi marang wong miskin lan wong Lewi.

Dadi 20 persen, lan para rabi nyebutake minangka prasepuluhan pisanan lan prasepuluhan kapindho, lan prasepuluhan kapindho ateges duwe variasi ing taun katelu; iku dadi kanggo tujuan alternatif. Sejatine wis ana sawetara kelompok sing ujar manawa ora, saben taun 30 persen, 30 persen - telung prasepuluhan, 30 persen. Lan prasepuluhan taun katelu, uga, sampeyan mung nglumpukake kanggo rong taun pisanan, lan ing pungkasan taun katelu sampeyan menehi iki akumulasi telung taun worth 10 persen kanggo wong miskin lan Lewi.

Dadi rong interpretasi sing ana ing kana. A interpretasi katelu, kang aku arep kanggo suggest kene, iku kabeh telu ngomong bab padha 10 persen. Kanggo kula, bukti yen kabeh telu iku padha 10 persen ana ing ayat 27 lan 29, ngendi iku ngomong bab wong Lewi, lan ngandika, "Amarga dheweke ora duwe panduman lan warisan karo sampeyan," sing aneh amarga. , miturut interpretasi rabi, dheweke mesthi duwe bagean ing warisan; dheweke entuk 10 persen.

Jono : Nggih.

Nehemya: Tegese, kenapa dheweke butuh 10 persen sing dakgunakake kanggo slametan haji, yen dheweke entuk 10 persen sing dakwenehake minggu kepungkur? Yagene dheweke butuh bagean iki saka 10 persen kaloro, yen dheweke wis entuk 10 persen pisanan?

Jono : Cukup.

Nehemia: Uga, ing ayat 29, sing luwih cetha, yen dheweke bebarengan karo wong miskin. Dheweke ora duwe apa-apa, ta? Dadi, sampeyan kudu menehi dheweke 10 persen. Sing dakkandhani yaiku sejatine telu-telu kasebut ngomongake babagan persepuluhan sing padha lan beda-beda sing ditindakake karo persepuluhan iki. Iki digunakake kanggo ziarah, banjur bagean kasebut diwenehake marang wong miskin lan sebagian diwenehake marang wong Lewi.

Mutiara Torah #47 - Re'eh (Pangandharing Toret 11:26-16:17)

NEH 13:10 Lan aku weruh yen pandumane wong Lewi ora diwenehi kanggo wong-wong mau; Amarga para wong Lewi lan para penyanyi, kang padha nindakake pagawean, padha lumayu menyang ing pategalane dhewe-dhewe.

Aku ora bakal padu lan mbantah babagan iki karo sampeyan kabeh saiki. Akèh-akèhé wong sing arep mbantah lan ora tau ngetokké perpuluhan nikel. Dheweke mung mbantah. Yen sampeyan yakin sampeyan kudu njupuk 10% lan dibagi ing antarane wong Lewi lan karya iki, randha, bocah lola lan wong miskin, banjur gedhe. Yéhuwah mberkahi kowé merga nindakké kuwi. Yen ing sisih liya, sampeyan percaya yen sampeyan kudu nindakake prasepuluhan kaping 1, 2 lan 3 banjur tindakake lan aja nglirwakake kulawargane dhewe.

Sampeyan saiki netepi dina Sabat saka Sunset Friday nganti Sunset Saturday. Sampeyan saiki netepi Dina Suci Lev 23 miturut Barley dadi Aviv kanggo miwiti taun lan rembulan sabit kanggo miwiti sasi. Lan saiki kowé padha nglilani bumi iki ngaso ing taun-taun Sabat, nyimpen panganan kanggo taun Sabat lan ngapura utangé wong sing duwe kowé uga ngluwari batur-tukonmu ing sukkot ing taun Sabat. Awaké dhéwé nindakké kabèh iki kanggo selaras karo Yéhuwah lan manut marang Yéhuwah bèn isa dadi bagéan saka Kratoné. Sampeyan kudu menehi prasepuluhan kanggo pendhidhikan wong liya lan menehi panganan kanggo wong-wong sing tumindak kaya utawa kaya imam Lewi, sanajan saiki durung kabukten. Sampeyan kudu menehi prasepuluhan supaya Kratoné Yéhuwah bisa mlaku. Iki proses pemugaran kabeh iku.

Mangga sinau lan nggawe keputusan babagan cara sampeyan bakal tumindak banjur tindakake lan tindakake. Aku ngerti jagad iki pancen nggegirisi banget, nanging aku nglebokake topi menyang sistem Yehuwa lan percaya yen dheweke bakal njupuk aku nalika jagad iki dadi geger.

Ana sing kandha bakal nyoba seminggu utawa rong minggu banjur ndeleng manawa entuk berkah. Lan yen ora weruh mundhak sepuluh tikel langsung padha mandhek. Wacanen manèh saiki piyé Yéhuwah bakal mberkahi nèk manut. Dheweke ora ujar manawa bakal menehi sampeyan kaping sepuluh.

Ngrampok Gusti

Mal 3:6 Amarga Ingsun iki Yehuwah, ora owah-owahan. Awit saka iku kowé, para putrané Yakub, ora bakal tumpes.

3:7 Wiwit jamané para leluhurmu, kowé padha nyimpang saka pranataningSun lan ora netepi. Balia marang Aku, Aku bakal bali marang kowe, pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi. Nanging sampeyan ngomong. Kanthi cara apa kita bakal bali?

Mal 3:8 Apa wong bakal ngrampok Gusti Allah? Nanging kowé wis ngrampok Aku. Nanging kowé padha kandha: Aku ngrampok kowé nganggo apa? Ing prasepuluhan lan kurban!

Mal 3:9 Kowé kena ing ipat-ipat; awit kowé ngrampok Aku, bangsa, kabèh.

Mal 3:10 Kabeh prasepuluhan gawanen menyang gudang, supaya ing omah-Ku ana pangan. Lan cobanen Ingsun nganggo iki, -- mangkono pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi, apa Ingsun ora bakal mbukak cendhela-cendhelane langit kanggo sira lan ngesokake berkah tumrap sira, nganti ora ana papan kang cukup.

Mal 3:11 Lan Ingsun bakal ndhawuhi wong kang ngmangsanira, temah ora bakal ngrusak wohing palemahanira; anggurmu ora bakal keguguran ing pategalanmu, pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi.

Mal 3:12 Lan kabeh bangsa bakal nyebut kowé rahayu; amarga kowe bakal dadi tanah kang endah, pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi.

Mal 3:13 Pangandikamu iku kuwat marang Aku, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Nanging kowé padha takon: Apa sing padha dakrembug nglawan kowé?

Mal 3:14 Sampeyan wis ngandika: Iku muspra kanggo ngawula marang Gusti Allah; lan, Apa untunge yen kita tetep tanggung jawabe, lan kita padha lumaku kaya wong nangis ana ing ngarsane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi?

Mal 3:15 Lan saiki kita nyebut wong sing sombong rahayu. Ora mung wong-wong sing nglakoni duraka sing dibangun, nanging uga nyoba Gusti Allah, lan bisa lolos.

Mal 3:16 Wong-wong sing ngabekti marang Yéhuwah banjur padha rembugan karo pepadhané. Lan Yéhuwah ngrungokké lan krungu. lan Kitab pangeling-eling wis ditulis ana ing ngarsane kanggo wong-wong sing ngabekti marang Pangeran Yehuwah, lan kanggo wong-wong sing ngajeni asmane.

Mal 3:17 Lan iku bakal dadi kagunganingSun, mangkono pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi, kanggo dina sing bakal Dakdadi bandha-Ku. Lan Aku bakal melasi wong-wong mau kaya wong melas marang anak kang ngawula marang.

Mal 3:18 Banjur Kowé bakal weruh manèh bédané wong mursid lan wong duraka, antarané wong sing ngabekti marang Gusti Allah lan wong sing ora ngabekti marang Panjenengané.

Aku uga pengin nuduhake soko sing akeh sing wis maca liwat. Sampeyan wis ngrampok Yéhuwah, ora mung prasepuluhan, nanging uga kurban sampeyan.

Mal 3:8 Apa wong bakal ngrampok Gusti Allah? Nanging kowé wis ngrampok Aku. Nanging kowé padha kandha: Aku ngrampok kowé nganggo apa? Ing prasepuluhan lan kurban!

Kowé didhawuhi netepi dina-dina Suci, lan kowé uga didhawuhi supaya ora ngabekti marang Yéhuwah kanthi tangan kosong.

Riyaya Minggu

Pangandharing Toret 16:9 JAV - Kowe padha ngetung pitung minggu. Wiwitane ngetung pitung minggu wiwit sampeyan wiwit nyelehake arit ing gandum.

Pangandharing Toret 16:10Sira ngrayakake riyaya minggu konjuk marang Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, kanthi pisungsung-mligi saka tanganira, kang sira saosna, kaya kang wus diberkahi dening Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, marang kowe.

Pangandharing Toret 16:11Sira padha bungah-bungaha ana ing ngarsane Pangeran Yehuwah, Gusti Allahira, iya sira, anakira lanang lan wadon, baturira lanang lan baturira wadon, lan wong Lewi kang ana ing gapuraira, lan wong neneka, bocah lola lan randha, kang ana ing satengahira. kowe, ana ing panggonan kang wus kapilih dening Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, kanggo masang asmane ana ing kono.

Pangandharing Toret 16:12 JAV - Lan kowe padha elinga yen kowe biyen dadi batur ing tanah Mesir. Lan sampeyan kudu ngati-ati nindakake katetepan iki.

Riyaya Booth
PANGANDHARING TORET 16:13 Pitung dina sawuse kowe padha nglumpukake gandum lan pamirasan anggur, kowe padha netepana riyaya Tarub Suci.

Pangandharing Toret 16:14 JAV - Ing kono sira padha bungah-bungaha, iya sira, anakira lanang lan wadon, baturira lanang, baturira wadon, wong Lewi, wong neneka, bocah lola lan randha kang ana ing gapura. .

PANGANDHARING TORET 16:15 Pitung dina lawase kowe padha nganakake riyaya kagem Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, ing panggonan kang bakal dipilih dening Pangeran Yehuwah. Amarga Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, bakal mberkahi kowe ing sakehing pametumu lan sakehing panggawene tanganmu, mulane kowe mesthi bakal padha bungah-bungah.

Pangandharing Toret 16:16Setaun kaping telu sakehe wong lanangmu padha sowan ana ing ngarsane Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, ana ing panggonan kang bakal dipilih, yaiku ing Riyaya Roti Tanpa Ragi, ing Riyaya Minggu, lan ing Riyaya Tarub. Lan wong-wong mau ora bakal padha sowan ing ngarsané Pangéran kanthi kosong,

Pangandharing Toret 16:17nanging saben wong nggawa pisungsung ing tangane, miturut berkah saka Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, sing wis diparingake marang kowe.

Yéhuwah njaluk piwulang saka kowé. Penawaran kanthi sukarela yaiku penawaran sing sampeyan pilih-sampeyan mutusake apa sing bakal diwenehake. Cathetan: Iki ora diarani kurban bebas, amarga sampeyan duwe pilihan yen sampeyan arep menehi utawa ora menehi, nanging mung amarga sampeyan mutusake APA sing bakal diwenehake, ing saben Festival utawa wektu liyane. Peparingé panjenengan kudu cocog karo berkah sing diparingaké déning Yéhuwah. Sampeyan kudu nggawa menyang papan pangibadah kanthi bungah-bungah lan bungah. Sampeyan kudu nulis kabeh berkah sing wis ana sajrone taun kanggo ngelingake sampeyan babagan kabecikan marang sampeyan. Saka apa sing ditindakké Yéhuwah kanggo kowé bèn kowé isa ngajèni apa sing ditindakké Yéhuwah ing uripmu.

Yéhuwah wis ngongkon awaké dhéwé teka lan nyembah marang Yéhuwah nganggo pisungsung lan nindakké kuwi kanthi bungah nalika ngrayakaké dina riyaya karo Panjenengané.

PANGANDHARING TORET 16:15 Pitung dina lawase kowe padha nganakake riyaya kagem Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, ing panggonan kang bakal dipilih dening Pangeran Yehuwah.

Tembung kasebut, sing dijarwakake "soleh" ing kene tegese:

H2287 (Kuwat)
חָגַג

cah

khaw-gag'

A ROOT primitif (mbandhingake H2283, H2328); kanthi bener kanggo pindhah ing bunder, yaiku, (khusus) kanggo marak ing prosesi suci, kanggo mirsani festival; kanthi implikasi dadi giddy: - ngrameke, nari, (tetep, terus) riyaya (liburan), reel bolak-balik.

Yéhuwah janji—yen kowé manut—bakal mberkahi kowé kabèh lan sakèhé panggawéné tanganmu. Sampeyan kudu menehi kanthi bungah-ngarep-arep berkah sing bakal teka. Menehi lan bungah bebarengan.

Gatèkna ayat 16 ing ngendi Yéhuwah ngendika, kowé aja nganti ngadhep ing ngarsané Yéhuwah nganggo tangan kosong. Aja teka kanggo nyembah marang Yéhuwah tanpa nggawa apa-apa ing tanganmu. Sampeyan ora bisa menehi apa sing sampeyan ora duwe, nanging…
... saben wong lanang (lan wong wadon) kudu menehi apa sing bisa, miturut berkah saka Gusti.

Aku ngerti sawetara sampeyan bakal mikir aku mung nyoba golek dhuwit. Apik. Aja ngirim dhuwit repes. Nanging ngirim menyang situs web Nehemia, utawa situs Keith Johnson utawa Michael Rood. Kabeh padha njaga Dina Suci padha karo kita, sanajan saiki kita beda-beda babagan apa barley Aviv. Nanging aja nganti ngrampok Yéhuwah.

Wanita Istimewa Gusti Allah

Randha Miturut Rick Railston

Kaping 3 Taun Aviv 2022-Aviv 2023 (3)

Apa sampeyan ngerti yen 1 yuta randha anyar bakal gabung karo pangkat kita ing 2017 ing Amerika Serikat?

Apa sampeyan ngerti yen setengah ora bakal mlebu gereja sing dirawuhi karo bojone setaun sawise dadi randha?

Apa sampeyan ngerti umur rata-rata yaiku 56?

Wanita Istimewa Gusti Allah—Randha

Miturut Rick Railston
September 4, 2010

Salah siji bab sing nyerang kula ing nem sasi pungkasan utawa luwih, bisa uga sethitik maneh iku kita wis sawetara randha anyar digawe ing Gréja. Sampeyan ngerti Marie Di Salvo kelangan Joe lan Carol Tychen, wong wadon ing kutha asal kita-dheweke ing sesambetan beda-nanging ilang bojone Gene. Banjur Joyce Rau ilang Lauren. Lan wanita liyane ing kutha kita, sing ora bisa teka ing layanan nanging nonton DVD, Carol Robey, ilang bojone Duncan ing kene sawetara wektu kepungkur. Dadi maneh, kita wis duwe papat randha anyar ing sawetara wulan kepungkur. Banjur temenan, kita bisa ndeleng maneh ing sasi sadurunge lan ing sawetara taun kepungkur, ana akeh randha sing digawe sajrone sawetara taun kepungkur.

Lan akeh randha sing ora bakal bisa teka ing Riyaya ing taun iki - lan iku sedih - salah siji saka kesehatan utawa sabab liyane sing ora bisa dikontrol. Nanging yen sampeyan sijine dhewe ing posisi randha, ora bisa menyang Riyaya, iku ora bab enviable. Lan padha temenan pengin padha bisa ing Riyaya.

Lan nyatane, wong tuwa, sing mung siji, duwe eksistensi sing angel banget saiki, utamane wanita. Yen dheweke mung ana ing masyarakat iki, bisa uga angel banget amarga akeh sing ditinggal kulawargane. Lan akeh, yen ora akeh, wis ditinggal dening pamrentahane. Lan yen kulawargane ora ana lan lagi metu ing jagad iki, kahanan sing angel banget lan ora duwe jaring pengaman sing akeh kanggo mbantu. Nanging iki medhar wangsit ing Kitab Suci bakal kelakon kanggo Israel ing dina terakhir!

Ayo menyang Ezekiel bab 22 lan ndeleng ramalan iki. Yeheskiel 22 lan kita bakal maca ayat 23 nganti 25. Yeheskiel 22 ngomongake babagan ramalan babagan randha ing Israel modern. Yeheskiel 22 ayat 23:

Yeheskiel 22:23.Lan pangandikane Sang Yehuwah marang aku mangkene:
24) “He, anaking manungsa, tuturana marang dheweke: (KJV)

Saiki sing nuduhake Israel ing ayat 18.

Yeheskiel 22:24b.[Sampeyan] tanah sing ora najis, (KJV)

Lan cah lanang, tanah kita ora diresiki! Iku ala lan reged.

Yeheskiel 22:24b.utawa udan ing dina nepsu.
25) Ana ing tengah-tengahe para nabine padha komplotan, kaya singa kang nggero-geroman ngoyak mangsa; padha mangan [nyawa]; padha njupuk bandha lan barang-barang sing larang regane; (KJV)

Gatekna ukara pungkasan iki!

Yeheskiel 22:25b.padha digawe dhewekeakeh randha ing satengahe[ngrujuk marang Israel.] (KJV)

Kita ngerti ramalan iku dual. Ana pemenuhan awal lan pemenuhan pungkasan. Ana pemenuhan fisik lan pemenuhan spiritual. Lan mesthi ing Gréja saiki ing Israel modern, wis akeh randha digawe. Kasunyatane akeh wong lanang mati sadurunge wong wadon. Kasunyatane, umume wong lanang nyambut gawe nganti mati lan ninggalake bojone dhewe, banjur sawetara, ing pirang-pirang kasus ing jagad iki, mlarat - ora kudu ana ing Gréja, nanging ing jagad iki.

Lan kasunyatane, ing Gréja, akeh randha sing rumangsa yen bojone mati, yen wis ora dadi pasangan maneh, dheweke rumangsa ora ana regane maneh. Lan sing piye wae lagi beban ing Gréja utawa ing masyarakat. Lan saiki lagi piyambak, padha ora bisa maneh kontribusi kanggo Gréja utawa ngawula Sedulur utawa mesthi menehi prasepuluhan utawa kurban utawa apa wae. Lan ing Gréja, iku sumelang kanggo ngomong sing akeh banget ing Gréja - lan aku ngandika Gréja sing luwih gedhe saiki ing saindhenging donya - nglirwakake para randha lan nglirwakake kasangsarane lan ora ngrasakake para randha utawa malah menehi. dipikir maneh apa sing lagi dilakoni.

Pramila ingkang badhe kita tindakaken wonten ing khutbah dinten punika kita badhe mangsuli pitakenan tigang bab randha. Sing pertama lan sing paling penting kita bakal takon lan mangsuli.

I. Piyé pandangané Gusti Allah marang randha? Apa randha Kristen kelas loro? Apa padha mung jenis kicked kanggo curb? Utawa apa Gusti Allah duwe prekara liya kanggo wong-wong mau?

Pitakonan kapindho sing bakal kita jawab yaiku:

II. Apa tanggung jawab kita minangka anggota Gréja, minangka sedulur, apa tanggung jawab kita marang randha ing Gréja? Apa kita duwe tanggung jawab marang dheweke? Apa sing diomongké Gusti Allah bab kuwi?

Banjur pitakonan katelu sing arep kita takon lan mangsuli ditujukan kanggo para randha.

III. Apa tanggung jawabe para randha marang wong liya ing Gereja? Apa dheweke mung entuk pass gratis lan mung entuk barang? Utawa padha terisolasi lan piyambak lan ora duwe tanggung jawab? Utawa apa Gusti Allah pengin wong-wong mau duwe peran tartamtu lan nepaki peran tartamtu ing Gréja saiki?

Kita bakal mangsuli telung pitakonan kasebut. Lan sing dakkarepake yen wis rampung lan yen wis rampung, kita bakal sinau akeh babagan Gusti Allah, kanthi cara, dheweke kepengin para randha diobati. Awaké dhéwé bakal sinau akèh bab sipaté Gusti Allah lan katresnané Yéhuwah saka carané Yéhuwah péngin para randha ditindakké lan carané Yéhuwah nganggep randha-randha.

Oke, ayo miwiti karo pitakonan pisanan.

I. Piyé pandangané Gusti Allah marang randha?

Kasunyatane, randha iku khusus banget kanggo Gusti Allah. Dheweke ora nyepak dheweke menyang pinggir dalan. Dheweke ora nglirwakake. Padha banget khusus. Ayo padha pindhah menyang Masmur 68 lan ayat 5. Nyatane, iku khusus kanggo Panjenengané; Gusti Allah ngandika, "Aku bakal ngurus wong-wong mau! Aku bakal njaga wong-wong mau.” Jabur 68 lan ayat 5, aku bakal maca saka NIV. Gatekna apa sing dipangandikakake dening Kristus, Gusti Allah ing Prajanjian Lawas:

Jabur 68: 5.Rama kanggo bocah lola, kang mbela para randha, iku Gusti Allah ana ing padalemane kang suci. (NIV)

Lan Gusti Allah mangertos yen randha lan bayi lan bocah lola iku telung klompok sing paling rentan ing Gréja amarga ora bisa mbela awake dhewe. Umume, dheweke ora bisa nyukupi kabutuhan awake dhewe - bayi, bocah lola, lan randha. Lan sampeyan bakal weruh bola-bali ing Kitab Suci sing Gusti Allah ngandika bab telu lan sijine iku bebarengan. Saiki kita bakal fokus ing randha, nanging sampeyan bakal weruh yen bocah lola uga ana ing kana. Lan ing akeh kasus, wong liyo uga ana, wong liyo ing tanah.

Saiki ayo dideleng maneh ing Israel kuna lan kita bakal weruh liwat Kitab Suci sing bakal kita deleng, yen Gusti Allah ngunggahake randha menyang tingkat sing luwih dhuwur tinimbang masyarakat liyane ing sejarah manungsa. Aku bakal ngomong maneh:Gusti Allah ngangkat status randha utawa randha dadi luwih dhuwur tinimbang masyarakat liyane sing wis ana.Gusti Allah ngandika yen randha iku khusus kanggo Panjenengane lan yen padha sesambat marang Panjenengane, Panjenengane bakal ngrungokake.

Ayo pindhah menyang Exodus bab 22 lan kita bakal maca ayat 22 nganti 24. Exodus 22 ayat 22 kanggo 24, sok dong mirsani Gusti Allah ngandika. Dheweke banget tegas babagan iki. Dheweke ora narik punches. Lan kita kudu nggatekake apa sing dikandhakake. Pangentasan 22 ayat 22, Panjenengané ngandika:

Pangentasan 22:22 .Aja nganiaya randha utawa bocah lola.
23) Manawa padha ditindhes lan padha sesambat marang Ingsun, mesthi Ingsun miyarsakake sesambate; (KJV)

Kuwi janjiné Gusti Allah! Ayat 24, gatèkna apa sing kelakon karo wong sing nganiaya randha.

Pangentasan 22:24 .Lan bebenduningSun bakal dadi panas, lan Aku bakal matèni kowé klawan pedhang; [nganti] bojomu bakal dadi randha, lan anakmu lola. (KJV)

Gusti Allah iku serius babagan ngrumat para randha. Lan para randha sing ngrungokake iki, yen sampeyan sesambat marang Gusti Allah, sampeyan bisa yakin manawa Gusti Allah bakal ngrungokake sampeyan!

Gusti Allah uga ujar kanthi tegas manawa Panjenengane bakal nyukupi kabutuhane para randha. Ayo padha pindhah menyang Pangandharing Toret bab 24. Musa mènèhi instruksi pungkasan marang Israèl sakdurungé mlebu ing Tanah Prajanjian lan sakdurungé mati. Lan ing Pangandharing Toret 24, kita bakal maca ayat 19 nganti 22 lan nggatekake apa sing diomongake dening Musa, apa sing didhawuhake dening Musa marang Israel kanggo para randha. Pangandharing Toret 24 ayat 19:

Pangandharing Toret 24:19.Manawa sira ngethok panenan ing pategalan, lan [sampeyan lali] bentelan ing pategalan, [Panjenengané ngandika, aja] bali [manèh njupuk]: [Panjenengané ngandika, lungaa. ing kono] kanggo wong manca, kanggo bocah lola lan kanggo randha: (KJV)

Telung klompok wong sing rawan!

Pangandharing Toret 24:19b.supaya Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, mberkahi kowe ing sakehing pakaryaning tanganmu. (KJV)

Yen sampeyan ngidini sawetara tambahan kanggo randha, Gusti Allah bakal mberkahi sampeyan. Kuwi janji! Ayat 20:

Pangandharing Toret 24:20.Nalika [sampeyan ngalahake] wit zaitun, (KJV)

Kita bisa uga ana hubungane karo wit apel ing kene saiki. Dheweke ngandika:

Pangandharing Toret 24:20b.pang-pange aja nganti nyabrang maneh, iku dadia kanggo wong neneka, bocah lola lan randha. (KJV)

Kita duwe kebon apel ing sisih tengen dalan lan para pemanen kasebut mlebu ing kana lan bakal ninggalake sawetara apel ing wit-witan. Lagi mung ing rush; padha arep cepet. Akeh apel sing tiba ing lemah nalika proses panen. Lan dina iki kita bakal dieling-eling, "Kowe aja bali lan ngliwati kaping pindho. Tinggalen wae.” Banjur para randha lan bocah lola bisa ngliwati pategalan lan ngumpulake apa sing isih ana.

Ayat 21:

Pangandharing Toret 24:21.Manawa sira ngethok wohe ing pakebonan anggur, aja nganti sira ndhudhuk, iku dadia kanggo wong neneka, bocah lola lan randha.
22) Lan [sampeyan] elinga (KJV)

Apa sing kudu kita eling?

Pangandharing Toret 24:22b.manawa kowe padha dadi batur ana ing tanah Mesir, mulane kowe padha Dakdhawuhi nindakake perkara iku. (KJV)

Dadi apa sing dipangandikani: "Yen sampeyan kelingan yen sampeyan ana ing Mesir, apa sampeyan ana ing Mesir? Sampeyan mau dadi abdi.” Mulané Gusti Allah nggambarké nèk randha kuwi kaya batur. Tegese abdi iku sakabehe gumantung marang wong liya kanggo saben aspek uripe. Lan randha ana ing kategori sing padha ing pirang-pirang kasus. Mulane sing duwe kelimpahan kudu nyisihake utawa ing lapangan ninggalake sawetara. Aja lunga liwat pategalan kaping pindho, nanging tinggalake sawetara kanggo nyukupi kebutuhane para randha.

Ayo langsung menyang Jabur 146 lan ayat 9. Gatekna apa sing dipangandikakake. Sikapé Gusti Allah marang para randha, carané Gusti Allah nganggep randha-randha, lan aku ngarep-arep para randha nalika maca Kitab Suci iki dadi semangat banget. Jabur 146 ayat 9, ngandhani; iku ngandika:

Jabur 146: 9.Pangéran [ngreksa] wong manca [wong manca]; dheweke [ngrewangi] bocah lola lan randha: (KJV)

Saiki tembung "ngilangake" wis jelas diterjemahake "ngilangake" tegese ngilangi kasusahan. Nanging uga bisa diterjemahake "mulihake".

Mulané apa sing diomongké Gusti Allah, Dèkné ngomong: “Aku bakal ngluwari randha-randha saka sembarang kasusahan. Lan aku bakal mbalekake wong-wong mau menyang apa sing dibutuhake. Aku bakal nyukupi kabutuhane.” Panjenenganipun ngandika:

Jabur 146:9b.nanging dalane wong duraka dibalik. (KJV)

Para randha nduwèni panggonan sing istimewa ing atiné Gusti Allah.

Saiki ayo pindhah menyang Pangandharing Toret bab 14 lan ing kene kita maca babagan apa wae sing diwenehake dening Gusti Allah kanggo para randha! Dheweke peduli banget karo wong-wong mau; Dheweke tresna banget; Dheweke ngerti kahanane wong-wong mau, mula dheweke wis menehi prasepuluhan khusus kanggo para randha. Pangandharing Toret 14, kita bakal maca ayat 28 lan 19.

Pangandharing Toret 14:28.Ing pungkasan telung taun (KJV)

Ngrujuk marang apa sing biasa kita sebut "Persepuluhan Katelu."

Pangandharing Toret 14:28b.[sampeyan] nglairakekabeh prasepuluhanTambah ing taun sing padha, lan bakal disimpen ing gapura.
29) Lan wong Lèwi, (amarga ora nduwèni panduman utawa warisan karo kowé,) lan wong manca lan bocah lola, lan wong randha sing ana ing gapuramu, kudu teka. lan bakal mangan nganti wareg; (KJV)

Saiki kita ngerti ing jaman semana, prasepuluhan utamane arupa produk utawa kewan. Mula, wong-wong mau digawa lan diedum-edum marang para randha lan bocah lola lan wong manca. Nanging mung mangertos randha-randha diwenehake amarga saka prasepuluhan katelu. Lan nyathet pungkasan ayat pungkasan kasebut, Dheweke ujar, "Sampeyan nindakaken":

Pangandharing Toret 14:29b.supaya Pangéran Allah mberkahi [kowé] ing sakehing pakaryan [astamu] kang [kowé] lakoni. (KJV)

Sampeyan pengin diberkahi, ngrawat randha. Ngrumati randha lan nyedhiyakake kanggo randha.

Saiki prasepuluhan katelu nyedhiyakake kanggo wong wadon sing ora duwe bojo supaya bisa nggedhekake anak ing omah. Lan bocah-bocah banjur bisa dadi manfaat kanggo masyarakat lan ora ngrugekake. Amarga kita kerep maca yen ana ibu tunggal lan masyarakat iki meksa dheweke kerja. Banjur dheweke duwe anak latchkey. Lan asring ora, bocah-bocah sing ora ana wong ing omah dadi geng, dadi obat-obatan, alkohol, kejahatan, amarga ora ana wong liya. Lan salah siji saka keuntungan saka prasepuluhan katelu, iku ngidini ibu, yen dheweke randha enom, kanggo tetep ing ngarep lan ngurus anak-anake.

Nanging sawetara randha rumangsa guilty babagan njupuk prasepuluhan katelu. Padha ngirim ora! Iku dirancang kanggo wong-wong mau. Iku kanggo wong-wong mau.

Lan prasepuluhan katelu nyedhiyakake kanggo randha tuwa sing ora bisa nyambut gawe, randha tuwa sing bisa uga lara. Nanging randha-randha tuwa iki wis ngentekake kabeh uripe kanggo menehi kontribusi kanggo masyarakat lan mulane, ora salah yen dheweke njaluk bantuan lan pitulung saka masyarakat sing wis disumbang utawa saka Gréja sing wis disumbang. kanggo dekade.

Saiki ayo ndelok conto ing Prajanjian Lawas babagan perawatan randha. Iki minangka conto Boas ing Kitab Rut. Ayo menyang Rut saiki lan kita arep menyang bab 2 lan kita bakal maca ayat 4 nganti 9 banjur 15 lan 16. Aku bakal maca saka New King James amarga luwih gampang ngerti lan luwih menyang titik. Nanging ngertia nèk Rut kuwi wong Moab. Dheweke dudu wong Israel. Dheweke bali menyang Israel karo Naomi. Rut 2 ayat 4:

Rut 2:4.Lah, Boas teka saka Bètléhèm lan munjuk marang para panèn: “Pangeran Yehuwah nunggil karo kowé!” Wong-wong mau padha mangsuli, "Pangéran mberkahi kowé!" (NKJ)

Dadi jelas iki ngomong babagan Boas. Panjenenganipun punika abdinipun Gusti Allah. Dheweke peduli karo karyawane. Dheweke peduli karo buruh ing lapangan. Dheweke ngucapake berkah kanggo dheweke lan dheweke cukup peduli lan tresna marang dheweke kanggo nanggapi kanthi apik.

Ayat 5:

Rut 2:5.Boas tumuli ngandika marang abdine kang dadi juru panèn: “Wong wadon iki sapa?”
6) Bareng kang mimpin para panèn mau banjur mangsuli, pangandikane: “Iki wong wadon Moab kang bali karo Naomi saka ing tanah Moab.
7) “Wong wadon mau kandha [nyebut Rut]: ‘Aku keparenga ngumpulake lan nglumpukake bentelan-bentelan ana ing antarane wong-wong sing padha panen. (NKJ)

Dheweke kepengin nyukupi kebutuhane ibu maratuwa lan awake dhewe.

Rut 2:7b.Mula dheweke teka lan wiwit esuk nganti saiki, senajan ngaso sethithik ana ing omah.” (NKJ)

Saiki deleng tanggapane Boas. Ayat 8:

Rut 2:8.Boas banjur ngandika marang Rut: “Punapa panjenengan badhe mirengaken, dhuh putri? Aja lunga nglumpukake ing pategalan liya, lan aja lunga saka kene, nanging tetep cedhak karo para nom-nomanku. (NKJ)

Sing ngomong Boas kuwatir yen dheweke lunga menyang lapangan liyane, sampeyan ora bakal ngerti yen ana kedadeyan. Nanging dheweke yakin yen dheweke tetep ing sawah karo karyawane, dheweke ora bakal cilaka lan bakal diurus.

Ayat 9, gatekna iki!

Rut 2:9.”Mripatemu padha tumenga ing pategalan kang padha dienèni [tegese para panèné], banjur mèlu wong-wong mau. Apa aku ora dhawuh marang para nom-noman supaya aja ndemek kowe? (NKJ)

Sing bisa dadi masalah ing lapangan liyane. Panjenenganipun ngandika:

Rut 2:9b.Lan yen sampeyan ngelak, pindhah menyang wadhah lan ngombe apa sing dijupuk dening para nom-noman." (NKJ)

Mula dheweke dhawuh marang para nom-noman supaya menehi banyu kanggo nyedhiyakake dheweke.

Ayat 15, elinga dheweke wong Moab. Dheweke dudu wong Israel asli. Ayat 15:

Rut 2:15.Bareng wong wadon mau ngadeg arep nyumput, Boas paring dhawuh marang para nom-nomane, pangandikane: “Kareben dheweke ngumpulakemalah ing antarane bentelan, lan aja ngremehake dheweke. (NKJ)

Ing tembung liya, aja mung supaya dheweke entuk kotoran, nanging supaya dheweke maju lan panen ing jejere sampeyan lan entuk sawetara gandum.

Ayat 16:

Rut 2:16."Uga gandum saka buntelan kasebut kanthi sengaja tiba kanggo dheweke; tinggalen supaya bisa ngumpulake, lan aja didukani.” (NKJ)

Mula, Boas malah ngupaya ngrumat Rut lan maratuwané. Lan kuwi sikap sing kudu ditiru karo kita kabeh ing Pasamuwan Gusti Allah, yaiku roh katresnan. Maneh, kita ngomong babagan carane Gusti Allah ndeleng para randha.

Ayo padha ngerti uga yen Gusti Allah bakal ngukum Israel, ngukum Israel amarga ora nggatekake utawa njupuk kauntungan saka randha. Lan pamrentahan iki sajrone pirang-pirang taun luwih seneng milih politisi maneh tinimbang ngurus wong sing butuh. Lan kabeh negara mbayar rega kanggo iki, kaya sing kita ngerti.

Ayo padha pindhah menyang Pangandharing Toret bab 10. Kita bakal maca ayat 17 lan 18. Gusti Allah banget eksplisit-lan kita mung nutupi bagian sekedhik saka Kitab Suci-nanging Gusti Allah banget eksplisit sing sampeyan ora njupuk kauntungan saka randha. Sampeyan nyedhiyani kanggo wong-wong mau. Sampeyan ngurus wong-wong mau. Pangandharing Toret 10 ayat 17 lan 18, maneh Musa menehi pesen pungkasan marang bangsa Israel.

Pangandharing Toret 10:17.Amarga Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, iku Gusti Allahe para allah, lan Gustine para gusti, Gusti Allah sing agung, sing kuwasa lan nggegirisi, sing ora nganggep manungsa lan ora nampa ganjaran: (KJV)

Gusti Allah ora bisa disogok. Gusti Allah ora mbedakake manungsa. Ayat 18:

Pangandharing Toret 10:18.Dheweke nindakake paukuman marang bocah lola lan randha, (KJV)

NIV ngandika saka ayat 18:

Pangandharing Toret 10:18.Panjenengané mbélani masalah anak lola lan randha, (NIV)

Tegese Gusti Allah kudu ngerti babagan randha lan ngerti apa sing dibutuhake lan ngerti babagan sababe lan yen dheweke nindakake, banjur bakal mbela dheweke yen dheweke butuh bela. Lan kita ora pengin dadi ing mburi nampa bebendune Gusti Allah. Bangsa iki lan bakal luwih kaya wektu saya suwe.

Ayo padha mlumpat menyang bab 27 lan maca ayat 19. Maneh, kita mung tekan titik dhuwur. Ana akeh Kitab Suci liyane sing bisa kita waca. Aku bakal maca iki saka New King James. Gatekna apa sing diomongké Gusti Allah. Dheweke ngucapake ipat marang wong-wong sing bakal kekacoan karo randha.

Pangandharing Toret 27:19.'Kenaa ing laknat wong kang nylewengake kaadilan tumrap wong liya, bocah lola lan randha.' (NKJ)

Kaadilan, keadilan, apa sing bener! Dheweke kandha, "Kowe bakal kena ing ipat-ipat yen sampeyan nyimpang!"

Pangandharing Toret 27:19b.Lan [banjur] kabeh wong bakal ngucap: Amin! (NKJ)

Saiki, apa tegese Panjenengane ana? Ya, sawise nyabrang Yordania, Israel teka ing lembah lan ing saben slide ana lereng gunung. Lan taler nenem padha nyabrang ing sisih siji; nenem saka taler lumaku ing sisih liyane. Lan Musa ing bab iki wis wong Lewi mudhun ing lebak lan padha bakal nggawe statement. Lan iki minangka salah sawijining pratelan sing ditindakake.

Pangandharing Toret 27:19.Kenaa ing laknat wong kang nylewengake kaadilan tumrap wong liya, bocah lola lan randha. Lan kabeh wong bakal ngucap: Amin! (NKJ)'

Lan padha bakal nindakake iku. Banjur sampeyan maca ing bab sabanjure, siji sisih bakal ngucapake ipat lan wong-wong bakal ngucap "Amin." Ing sisih liya bakal ngucapake berkah lan wong-wong bakal ngucap "Amin".

Lan Gusti Allah wis jelas banget marang wong-wong sing ana ing lembah iki, kaya teater amphi, dheweke kudu mbaleni tembung kasebut. Lan nalika padha ngucap, "Amin", padha tegese "Mangkono uga." Kita ngerti. Kita bakal nurut iki.

Dadi, Gusti Allah, sepisan maneh, nggawa randha menyang campuran kasebut amarga prihatin lan tresna marang dheweke. Deleng ing Yesaya bab 10. Kita bakal maca telung ayat pisanan banjur ayat 5 lan 6. Kongres kita bakal luwih becik maca iki! Yesaya 10 ayat 1:

Yésaya 10: 1.Bilai wong kang netepake pranatan kang ora bener, lan kang nulis piala kang wus katetepake;
2) Kanggo nyingkirake wong mlarat saka ing pangadilan, lan nyingkirake hak saka wong-wong miskin saka umatingSun, supaya para randha dadi rebutan, lan supaya padha ngrampog anak lola!
3) Lan apa kang bakal sira lakoni ing dina rawuhe, (KJV)

Bakal ana dina akuntansi. Bakal ana dina perhitungan. Lan ngandika:

Yésaya 10: 3.Lan apa sing bakal sampeyan lakoni ing dina nekani, lan ing karusakan sing bakal teka saka adoh? Kowé arep ngungsi marang sapa njaluk pitulungan? (KJV)

“Para randha padha golek pitulungan marang kowe. Sampeyan ora nulungi dheweke. Lan aku bakal ngipat-ipati sampeyan lan sampeyan kudu mangsuli. Lan nalika aku nindakake, sapa sing bakal sampeyan goleki?” nalika Gusti Allah kang agung rawuh sawise sampeyan.

Dheweke ngandika:

Yesaya 10:3b.Kowé arep ngungsi marang sapa njaluk pitulungan? Lan kamulyan bakal ditinggal ing ngendi? (KJV)

Saiki aku mung bakal menehi conto ing kene sawetara taun kepungkur. Kita duwe randha sing nalika bojone isih urip, dheweke menyang salah sawijining perancang finansial sing wis disertifikasi lan entuk omah lan duwe dana pensiun sing nyenengake kanggo wong loro kasebut. Bojone kena stroke lan seda. Banjur yen dheweke tilar donya, penasehat finansial sing ora sopan iki teka nalika dheweke lagi sedhih, menehi tandha sawetara makalah sing ora diwaca. Dheweke percaya marang dheweke. Lan njupuk saben sen dheweke duwe kajaba kanggo omah wis mbayar lan mobil sawetara taun. Kajaba iku, dheweke ora weruh apa-apa!

Kene wong iki nindakake iki-aku melu sawise kasunyatan lan kaget kanggo mangerteni sing iki kedaden. Lan kulawarga kasebut dipercaya wong iki, nanging nalika dheweke ora bisa menehi laporan saben wulan babagan ngendi dhuwit kasebut lan ing ngendi dhuwit kasebut digunakake, tiba-tiba muncul bendera abang. Banjur polisi ditimbali lan pungkasane FBI ditimbali. Lan, minangka asil, wong iki nginep sawetara taun ing kunjara. Dheweke ilang bojone; kelangan kulawargane; dheweke kelangan kemampuan kanggo nyambut gawe ing lapangan kasebut ing salawas-lawase. Lan terus terang, iku ora cukup! Lan kaadilan ing jagad iki ora cukup, nanging paling ora wong kasebut, paling ora ing urip iki, wiwit mbayar sawetara paukuman. Saiki dheweke bakal duwe kesempatan mengko.

Lan Gusti Allah maringi rizki kanggo randha iki nganti saiki. Uripe ora boros, nanging uripe kepenak dadi randha.

Nanging kasunyatane mung kesimpulan sing bisa sampeyan lakoni saka maca Kitab Suci Prajanjian Lawas iki yaiku "Aja gawe randha!" Lan kita kabeh kudu nggatekake lan nggatekake. Ojo dumeh karo randha. Sampeyan pengin kutukan, sampeyan pengin duwe masalah ing urip sampeyan, sampeyan ora pengin diberkahi? Banjur wiwiti kekacoan karo randha Gusti Allah amarga Panjenengane bakal melu lan bakal ngurus.

Saiki, apa bab Prajanjian Anyar? Apa kandhané Prajanjian Anyar? Apa Kristus ngandika bab randha?

Inggih, salah satunggaling conto ingkang sepisanan inggih punika Kristus ngalem dhateng randha amargi Panjenenganipun nyathet bilih piyambakipun maringi langkung saking tiyang sanes. Aku mikir sampeyan ngerti akun kasebut. Ayo menyang Markus bab 12. Yen Kristus ora tresna marang randha, Panjenengane ora bakal nggatekake. Nanging Panjenengané mirsani langsung saka randha mlaku munggah menyang panggonan kono padha dropped ing dhuwit, iki mangkok logam gedhe sing muni lan liyane dhuwit sing mbuwang ing ngisor, sing liyane bakal muni. Lan Panjenenganipun mirsani sawetara bab penting. Kita bakal maca ayat 41 nganti 44.

Markus 12:41. AGusti Yesus lenggah ing ngarepe pethi pisungsung, mirsani wong akeh padha nglebokna dhuwit menyang pethi pisungsung. (KJV)

Sampeyan bisa krungu clanging lan banging lan iku poto-serving ing gati.

Nanging sok dong mirsani ayat 42:

Markus 12:42.Banjur ana randha mlarat teka nglebokna dhuwit loro, (KJV)

Rong mite dina iki bakal dadi seprapat saka siji sen. Saiki ora akeh. Iku ngandika:

Markus 12:42b.[lan iku ndadekake] adoh. (KJV)

Ayat 43:

Markus 12:43.Panjenengané banjur nimbali para sakabaté, (KJV)

Amarga Panjenengane nggatekake randha kasebut!

Markus 12:43b.Lan [Panjenengané ngandika] marang wong-wong mau, [Satemené Aku pitutur marang kowé, randha miskin iki nglebokaké luwih akèh katimbang karo wong kabèh sing nglebokaké ing pethi.
44) Wong-wong mau kabèh padha nguncalaké kasugihané; (KJV)

Sawise kabeh berkah lan kelimpahan sing padha duwe, nanging Panjenengane ngandika:

Markus 12:44b.sakehing darbeke, malah sakehing panguripane. (KJV)

Dadi apa sing diomongake yaiku randha ora kudu rumangsa kaya wong Kristen kelas loro amarga ora bisa menehi akeh. Sanajan padha menehi sawetara sen utawa sawetara dolar, Kristus ngandika, "Dheweke nglebokake luwih akeh, minangka persentase saka apa sing diduweni, tinimbang kabeh sing digabungake!" Gusti Allah ngerti lan Gusti ngerti.

Dadi ayat iki nyritakaké akèh bab. Iki ngandhani yen Kristus nggatekake randha kasebut. Dheweke ngerti apa kahanane wong-wong mau. Dheweke ngerti kahanan ekonomine. Dheweke ngerti apa sing diwenehake. Dheweke ngerti atine. Lan amarga kabeh iku, Panjenengane ngerti randha kita saiki lan ngerti kahanan lan kahanan sampeyan. Nanging please ngerti minangka Kristus mangertos sing amarga sampeyan ora bisa menehi akeh, sing ora ateges apa-apa! Kabeh tegese sampeyan menehi apa sing sampeyan duweni lan Kristus ngerti lan menehi tanggung jawab kasebut. Kristus ngerti biyen lan saiki ngerti, saiki ngerti kahanane para randha lan kepinginan para randha menehi. Dadi ora aran kaya Kristen kelas loro yen sampeyan ora bisa uncalan tumpukan dhuwit menyang pot utawa kita sijine ngandika kurban Dina Suci bali ing kothak ing mburi kamar. Aja rumangsa kaya wong Kristen kelas loro amarga sampeyan bisa ngomong rada sithik. Kristus mangertos.

Saiki ayo padha ngerti manawa para randha ing Gréja Prajanjian Anyar dianggep nandhang sangsara dening Gusti Allah. Ayo menyang Yakobus bab 1 lan maca ayat Kitab Suci sing misuwur banget 27. Yakobus 1 lan ayat 27, Yakobus lagi nyabrang, dheweke ngandhani "Sampeyan pengin ngerti apa agama murni?" Dhèwèké kandha, ”Aku arep ngandhani kowé apa agama sing murni kuwi.” Yakobus 1 ayat 27, ngandika:

Yakobus 1:27.agama murni lanora najis(KJV)

Tegese: resik lan resik!

Yakobus 1:27b.ana ing ngarsané Gusti Allah Bapaké, niliki anak lola lan wong tuwa.randha ing sangsara, (KJV)

The New International ngandika, "randha ing kasusahan."

New King James ngandika, "randha ing kasusahan."

Amarga Sang Kristus lan Sang Rama lan para rasul wis ngerti jaman biyen lan saiki kita ngerti yen dadi randha iku sengsara, ngganggu, bisa nyebabake kasusahan gedhe. Amarga randha, paling asring, ora bisa metu lan golek nafkah. Dheweke kudu ngandelake kulawarga. Dheweke kudu ngandelake pamrentah. Padha kudu gumantung ing Gréja. Mangkono uga, ing pirang-pirang kasus amarga lara kesehatan, amarga kahanan liyane, kahanan saben dinane, tugas saben dinane kadang repot, kadang susah. Kita kudu nyadari iki lan kita kudu tumindak miturut.

Yen kita nekani para randha ing kasangsarane, kita bakal ngerti apa sing dadi kasangsarane. Mula, kita bakal bisa nulungi lan nyengkuyung.

Merga Gusti Allah nggatèkké randha-randha kuwi, mulané Dèkné nggawé kantor mung kanggo njaga wong-wong kuwi! Saiki iki ngomong akeh bab Gusti Allah. Dheweke nggawe kantor kanggo nggoleki para randha. Ayo padha pindhah menyang Lelakone Para Rasul bab 6. Iki crita bab nggawe kantor deacon. Para Rasul 6, kita bakal maca telung ayat pisanan. Iku ngandika:

Lelakone Para Rasul 6:1 .Lan ing dina iku, nalika jumlah murid saya tambah akeh, (KJV)

Lan kita kabeh ngerti yen ing dina wiwitan ing Gréja, iku saya akeh exponentially. Ewonan kadhangkala disebut ing siji wektu!

Lelakone Para Rasul 6:1b.cacahe … tambah akeh, wong-wong Yunani padha gumrudug (KJV)

Saiki apa tegese iku ora ngomong bab Yunani. Iku ngomong bab Helenists. Lan wong-wong Helenis iku wong Yahudi sing nganut budaya Yunani lan basa Yunani. Dadi ing Yehuda ing wektu iku lan mesthi ing Yerusalem, wong Yahudi dipérang dadi rong kémah. Amarga sampeyan ngerti yen budaya Yunani nyebar ing kabeh Timur Tengah. Bangsa Romawi nelukaké wong Yunani. Yérusalèm ditaklukaké déning bangsa Romawi. Kabeh wong Yehuda. Akibaté, akèh wong Yahudi sing wiwit nganggo budaya Yunani lan Romawi lan nganggo basa lan nganggo cara sing kaya mengkono lan kanggo nyepakaké omah-omahé. Lan supaya padha ing gaya urip mimicked Romawi lan Yunani sadurunge wong-wong mau. Banjur ana wong Yahudi liyane sing ngugemi tradhisi para leluhur.

Lan kadhangkala ana alangan antarane rong kelompok kasebut. Kasunyatane Gusti Allah nimbali manungsa metu saka loro kelompok kasebut. Dadi wong-wong mau teka ing Gréja lan saiki dumadakan, wong-wong Yahudi lan wong-wong Hellenist padha rubbing elbows lan ana sawetara gesekan. Dadi keluhan kasebut:

Lelakone Para Rasul 6:1 terus.[Ana wong-wong Helenis sing nggrundel] marang wong-wong Ibrani, amarga randha-randhane [tegese randha-randha wong Helenis] ora digatekake ing leladi saben dinane. (KJV)

Tegesipun : kecalan pangan, kecalan sandhang, dipun rawat. Ayat 2:

Lelakone Para Rasul 6:2 .Para sakabat rolas banjur padha nimbali para sakabat akeh lan padha dipangandikani: “Iki dudu sababe anggonku padha ninggal pagaweane Gusti Allah lan ngladeni meja. (KJV)

Tegese: ngedum pangan lan ngurutake sandhangan lan kabeh. Ayat 3, kita dikandhani,"'Mulane,' amarga iki, kita ora bisa nyawisake awake dhewe nanging ana kabutuhan. Ana perlu kanggo ngopeni para randha.”

Lelakone Para Rasul 6:3 .Mulané para sadulur, padha nggolèkana pitung wong lanang pitu kang jujur, kang kapenuhan ing Roh Suci lan kawicaksanan, kang padha daktetepakaké kanggo urusan iki. (KJV)

Utawa: nindakake pakaryan iki, utawa kanggo netepi tanggung jawab iki marang para randha. Dadi, kabeh kantor digawe kanggo ngurus randha. Apa kaya ngono Gusti Allah ora perduli karo para randha? Utawa Kristus ora preduli marang para randha? Inggih, mesthi ora!

Ana-aku ngetung mung sedhela-patbelas Kitab Suci beda ing Kitab Suci sing bebaya abot bab ora nindhes randha. Gusti Allah prihatin banget babagan iki. Maksudku apa iki kabeh muni kaya Gusti Allah ora ngakoni utawa ngrawat para randha? Inggih, temenan ora!

I. Dadi, piyé pandangané Gusti Allah marang randha?

Ringkesan titik pisanan:

Gusti Allah miyarsakake para randha. Dheweke wis ngandika. Gusti Allah maringi rezeki kanggo randha. Dheweke wis janji. Gusti Allah ngandika bakal ngukum Israel amarga ora nggatekake utawa njupuk kauntungan saka randha. Lan bagéan saka paukuman sing kita deleng ing negara iki lan negara liya saiki, negara Israel saiki, minangka asil saka sikape marang wong tuwa lan randha. Kristus ngalem marang randha sing menehi luwih saka kabeh liyane. Lan Panjenenganipun njupuk cathetan sing! Randha dianggep dening Gusti Allah nandhang sangsara utawa ngalami alangan lan dheweke nggawe kantor kanggo njaga dheweke amarga alasan kasebut.

Dadi titik nomer siji:

I. Gusti Allah mirsani para randha kanthi cara khusus. Lan Panjenengane wis ngunggahake panguripane nganti dhuwur.

Saiki, ayo pindhah menyang Titik Kapindho. Iki ditrapake kanggo kita kabeh.

II. Apa tanggung jawab kita marang para randha ing Gréja? Apa Gusti Allah mung ora ngandika akeh bab iku? Utawa apa Gusti Allah banget spesifik babagan tanggung jawab kita marang randha ing Gréja?

Yen sampeyan ndeleng kabeh Kitab Suci, iku gampang. Iki kalebu telung kategori sing beda-beda saka kabeh pitutur yen sampeyan tindakake lan sinau babagan tanggung jawab kita - telung kategori tanggung jawab.

Pisanan-yen sampeyan pengin njelaske nganggo bentuk garis-bakal dadi Point A, yaiku:

A. Kita kudu ndedonga saben dina kanggo wong-wong mau, kanggo para randha.

Ayo menyang Matius bab 6 lan deleng garis gedhe kanggo pandonga, garis gedhe sing diwenehake Kristus babagan carane kita kudu ndedonga saben dina. Saiki, sanajan ora nyebutake randha, iki jelas nuduhake dheweke kanthi implikasi. Matius 6, kita bakal maca ayat 9 nganti 13. Iku ngandika-Kristus ngandika:

Matius 6: 9.Mulane ndedongaa mangkene: Rama kawula ingkang wonten ing swarga, Asma Paduka mugi kasucekaken.
10) Kratoné [Paduka] rawuh. [Paduka] kelakon ing bumi kaya ing swarga. (KJV)

Dadi pandonga diwiwiti ing ayat 9 kanthi ngluhurake Gusti Allah. Lan mesthi apik yen sampeyan tumungkul kanggo ndedonga kanggo ngluhurake Gusti Allah luwih dhisik amarga iku nyetel tataran sapa Panjenengane lawan sapa kita. Lan nggawe bedane lan ngidini kita ndedonga kanthi andhap asor.

Lan ing ayat 10, bab pisanan sing kudu kita ndedonga yaiku supaya kersane Gusti kelakon, dudu kekarepan kita. Aku wis ngomong ngono. Kita ndedonga kanggo ing Gréja, ing Pasamuwan Gusti Allah. Kita ndedonga supaya ing urip kita ora nindakake kekarepan kita, pangerten kita. Awaké dhéwé péngin nindakké kersané Gusti Allah lan awaké dhéwé kudu tetep mbukak pikiran kanggo apa sing dadi kersané Gusti Allah lan kuwi carané miwiti pandonga. Awaké dhéwé péngin Gusti Allah nduduhké marang kita apa kersané kanggo bab-bab sing didongakké.

Ayat 11, sok dong mirsani iki. Panjenenganipun ngandika marang wong-wong, individu, carane padha kudu ndedonga, nanging ngandika:

Matius 6: 11.menehiusdina ikikitaroti saben dina. (KJV)

Saiki, kenging punapa Panjenenganipun badhe nindakaken? “Menehiusdina iki.” Yen bab wong siji, sampeyan bakal kandha, "Menehimedina ikimyroti saben dinane.” Nanging Kristus ora ngandika mangkono. Dhèwèké kandha, ”Wahusdina ikikitaroti saben dinane.” Tegese kita kudu ndedonga kanggo wong liya sing butuh roti saben dina. Saiki, sapa maneh sing butuh luwih saka randha? Dadi iki ngandhani pandonga kita kudu babagan wong liya saliyane awake dhewe.

Ayat 12:

Matius 6: 12.Lan ngapurauskitautang, kaya kita ngapurakitawong utang. (KJV)

Maneh, ndedonga kanggo wong liya! Wong-wong sing wis dosa marang kita, wong-wong sing wis dosa marang kita, wong-wong sing bisa nindhes randha, utawa, muga-muga, wong sing bisa dadi randha dosa.

Ayat 13:

Matius 6: 13.Lan timbalusora kena ing panggodha, nanging ngluwariussaka [kang] ala: (KJV

Kita kudu ndedonga kanggo wong liya! Lan sapa sing bakal njupuk kauntungan saka randha luwih saka wong liya kajaba Iblis? Awaké dhéwé ngerti Sétan ing 1 Pétrus bab 5—kita ora bakal lunga mrana, nanging—kita dikabari nèk Sétan, Musuh kita kuwi singa sing nggero. Saiki sapa sing dioyak singa? Ikut stragglers. Goes sawise sing ringkih. Dheweke ora mlebu ing tengah-tengah kancil. Dheweke nemu wong sing ringkih lan straggling - mangsa gampang. Wong-wong sing ringkih ing antarane umaté Gusti Allah, sacara fisik mesthi dadi randha. Lan kita kudu ngerti lan kita kudu ndedonga kanggo para randha supaya Gusti Allah ngluwari wong-wong mau saka si jahat, kaya kita ndedonga kanggo awake dhewe, lan bakal ngluwari wong-wong mau saka panggodha utawa pacoban utawa pacoban, kaya kita ndedonga kanggo awake dhewe.

Lan Panjenengané banjur ngandika:

Matius 6:13b.Kanggo [Paduka] Kraton, lan panguwasa, lan kamulyan, ing salawas-lawase. (KJV)

"Kita" tegese kabeh putrane Gusti Allah, utamane sing nandhang sangsara. Apa Gusti Allah ora kersa ndonga dhisik kanggo wong sing lagi nandhang kasusahan utawa sing nandhang sangsara? Lan Panjenengane ngandika ing saindhenging Kitab Suci yen randha dianggep nandhang sangsara. Dadi kita kudu ndedonga kanggo wong-wong mau, yen ora luwih, tinimbang kategori liyane amarga kasangsaran.

Mula, sing paling dhisik sing kudu kita lakoni yaiku ndedonga saben dina kanggo randha.

Titik B, sing kapindho sing kudu ditindakake yaiku:

B. Kita kadhawuhan sesrawungan kaliyan piyambakipun.

Kita mung maca ing Yakobus bab 1 ayat 27. ”Tilik randha lan lola ing kasangsarané”. Saiki alesan sing penting yaiku randha-randha cenderung ngumpul. Yen randha ana luwih saka siji ing wilayah Gréja, wong-wong mau bakal kerep sesrawungan bebarengan, nanging randha kudu tetunggalan karo wong sing dudu randha. Randha kudu ana ing saubengé bocah cilik. Randha kudu nyekel bayi cilik. Randha kudu ngomong karo bocah enom. Randha kudu ngomong karo pasangan sing isih enom. Randha kudu ngomong karo pasangan sing luwih tuwa, wong sing luwih tuwa. Dheweke butuh kontak karo Sedulur sing ora kaya awake dhewe. Iki mbukak cakrawala lan, kaya sing bakal kita deleng, iki mberkahi kita amarga kita bisa sinau saka para randha. Penting banget.

Delengen Ayub bab 32 ayat 7. Omongan sing bener! Iki gegayutan langsung babagan sinau saka wong sing luwih tuwa, wong sing luwih berpengalaman. Ayub 32 lan ayat 7, iki pancen bener.

Ayub 32:7.Aku ngandika, dina kudu ngomong, lan pirang-pirang taun kudu mulang kawicaksanan. (KJV)

Wong sing wis suwe, utamane randha sing kelangan jodho, randha saiki akeh sing urip ing Perang Donya II, ngalami depresi. Dheweke duwe crita sing umume ora nate dialami. Lan kita isa sinau akèh saka para randha. Andy Rooney, komentator "Sewidak Menit", ujar, "Kelas paling apik ing donya ana ing sikile wong tuwa." Kelas paling apik ing donya ana ing sikile wong tuwa amarga pengalaman lan kawruhe. Lan iku apik tenan! Sampeyan ngomong karo randha apa sing sampeyan temokake, apa sing sampeyan sinau, pengalaman sing wis dialami! Kita bisa sinau saka pengalaman uripe.

Saiki aku ora bisa ngomong kaping pirang-pirang aku ngunjungi randha kanthi tujuan kanggo nyenengake lan nyemangati dheweke lan 95% wektu, sampeyan sing bakal nyenengake. Sampeyan sing bakal diwanti-wanti lan sampeyan metu bouncing adoh saka wektu karo randha kroso luwih dhuwur, luwih uplifted, luwih seneng amarga nglampahi wektu karo randha. Aku gained luwih saka riko saka padha! Kedadeyan ing kabeh wektu amarga padha duwe akeh banget kanggo menehi lan ana akeh banget kanggo sinau saka randha kita. Lan sampeyan bisa nindakake ing dina Sabat. Sampeyan bisa nindakake iku ing panggonan sampeyan, utawa sampeyan bisa nindakake iku ing panggonan, utawa sampeyan bisa nindakake liwat telpon, nanging titik iku kita kudu sesambetan karo randha. Iku banget, penting banget. Aja ninggalake wong-wong mau! Mangga aja ninggalake wong-wong mau.

Lan kaping telu, Titik C yaiku:

C. Kita kudu mbiyantu nyukupi kabutuhane.

Ya, prasepuluhan katelu bisa mbantu. Ya, Gréja bisa mbantu, nanging uga ana ing mburi kita. Tanggung jawab kita uga kanggo nyedhiyakake apa wae sing dikarepake. Ayo menyang Yesaya bab 1 lan ayat 16. Gusti Allah ngukum Yehuda ing kene amarga padha ora nindakake. Yesaya bab 1 ayat 16, prinsip iki babagan Yehuda nanging isih tetep nganti saiki. Yesaya 1 ayat 16, ngandika:

Yésaya 1: 16.Wisuh, gawe resik [Amarga padha ora resik!]; nyingkirna panggawenira kang ala saka ing ngarsaningsun; mungkasi tumindak ala; (KJV)

Ing ayat 16, dheweke kandha, "Oke, aku pengin sampeyan mandheg nindakake piala." Nanging ing ayat 17, "Aku pengin sampeyan pindhah arah liyane."

Yésaya 1: 17.Sinau tumindak becik; [kanggo] ngupaya kaadilan [utawa kaadilan], ngluwari wong sing ditindhes, [nyedhiyakake kaadilan kanggo] bocah lola, [lan]nyuwun marang randha. (KJV)

Saiki iki ditujokake kanggo wong Yahudi rata-rata, nanging kanthi prinsip, iki ditujukan kanggo anggota Gréja rata-rata saiki.

Tembung Ibrani kanggo "plead" minangka tembung sing menarik. Secara harfiah tegese "nguncalake, mbuwang barang". Lan bakal digunakake ing pertandhingan gulat. Yen sampeyan mbuwang wong menyang lemah ing pertandingan gulat sampeyan bakal nggunakake tembung Ibrani iki. Bisa ateges "kanggo grapple", utawa kanthi implikasi, tegese "mbela".

Lan ngandika, "Sampeyan kudu nyuwun kanggo randha." Iku tegese sampeyan kudu perang kanggo randha. Sampeyan kudu perang kanggo randha. Sampeyan kudu berjuang lan grapple lan wrestle kanggo randha. Lan, temenan, Yehuda ora nindakake iku lan Gusti Allah ngutuk wong-wong mau.

Saiki ayo pindhah menyang 1 Yokanan bab 3 lan ndeleng prinsip sing ditrapake kanggo kabeh wong, nanging yen kita ngerti yen randha nandhang sangsara utawa nandhang kasusahan, mesthine luwih akeh ditrapake kanggo dheweke. 1 Yohanes bab 3 ayat 16 nganti 18, kita dikandhani:

3 Yokanan 16:XNUMX.Mulané awaké déwé ngerti nresnani Gusti Allah, awit Dèkné wis masrahké nyawané kanggo awaké déwé: (KJV)

Gusti Yesus Kristus masrahake nyawane kanggo kita.

Tengah ayat 16:

I Yokanan 3:16b.kita kudu masrahké urip kita kanggo sedulur. (KJV)

Kuwi prinsip. Ayat 17:

1 Yohanes 3: 17.Nanging sing sapa nduwèni kabegjan ing donya iki, lan ndeleng sadulure (KJV)

Utawa kita bisa ngomong, "adhine, randha".

I Yokanan 3:17b.butuh, (KJV)

Lan sapa sing luwih butuh tinimbang randha kaya sing wis kita lakoni?

I Yokanan 3:17 terus.lan [ngrungokake] isining welas asih marang dheweke, (KJV)

Yokanan takon pitakonan: Kepriyé katresnané Gusti Allah manggon ing wong sing kaya ngono kuwi sing ndelok kebutuhané randha lan mung liwat? Ora nyedhiyani. Piyé katresnané Gusti Allah ana ing wong sing kaya ngono?

Dheweke banjur ujar ing ayat 18:

3 Yokanan 18:XNUMX.Anak-anakku, aja padha tresna nganggo tembung utawa ilat; nanging ing tumindak lan ing kasunyatan. (KJV)

Ing apa kita nindakake! Mula, aja mung nelpon randha, goleki yen dheweke butuh apa-apa, banjur kandha, "Sugeng siang," lan nutup telpon. Awake dhewe kudu nyukupi kebutuhane randha kuwi. Kita nduduhké katresnané Gusti Allah marang awaké déwé liwat carané ngopeni para randha. Aku bakal ngomong maneh:Kita nduduhké katresnané Gusti Allah marang awaké déwé liwat carané ngopèni para randha lan wong sing mlarat!

Dadi tugas kita yaiku nyukupi kebutuhane para randha. Kita duwe tanggung jawab kanggo ndedonga, ngunjungi, lan mbantu nyukupi kebutuhane. Kabeh kita minangka individu!

Saiki ayo menyang Pitakonan Katelu sing arep ditakoni lan dijawab dina iki. Lan sing ditujokake marang para randha.

III. Apa tanggung jawabe para randha marang wong liya ing Gereja?

Adhedhasar kabeh sing kita waca apa randha mung dadi spons lan jenis lay bali lan nampa layanan liyane tanpa apa kanggo awake dhewe, tanpa tanggung jawab? Kuwi dudu kandhané Alkitab. Nanging, lan kosok balene, sawetara randha rumangsa yen dheweke nampa layanan dadi beban ing Gereja lan dheweke ora bisa ngladeni. Lan Gusti Allah ngandika, "Ora, sampeyan kudu ngawula lan ana cara tartamtu sampeyan bisa ngawula." Mangkono sing arep dirembug saiki, apa tugase wong randha, apa sing dikarepake dening Gusti Allah kanggo wong randha.

Maneh, kita duwe telu sing bakal kita bahas, telung wilayah.

Pisanan, Point A yaiku:

A. Sampeyan kudu pitados marang Gusti kanggo kabeh. Percaya marang Gusti Allah kanggo kabeh kabutuhan sampeyan.

Merga para randha cepet banget ngerti nèk pengarep-arepé sing ora goyah kuwi mung marang Gusti Allah merga kabèh kudu pretyaya marang Gusti Allah. Delengen Yeremia 49 lan ayat 11. Iki minangka pitutur marang para randha supaya percaya marang Gusti Allah. Yeremia 49 lan ayat 11, kita bakal fokus ing bagean pungkasan saka ayat kasebut:

Yeremia 49:11.Ninggalna anak lola, Aku bakal nylametaké wong-wong mau; (KJV)

Nanging deleng bagean pungkasan saka Yeremia 49 ayat 11, ujar:

Yeremia 49:11b.lanpara randha mugi karsaa pitados dhateng kula. (KJV)

Sumangga kita mangertosi bilih dhasaripun nalika karet kepanggih ing margi, para randha kedah pitados dhumateng Gusti, amargi namung Panjenenganipun ingkang pungkasanipun badhe ngrumat. Kita pitados dhateng Gusti Allah langkung saking manungsa lan randha kedah pitados dhateng Gusti Allah ngungkuli sapa waé.

Aku kelingan ngomong karo randha. Dheweke tilar donya sawetara taun kepungkur. Lan kita padha ngomong ing kamar urip dheweke siji wektu lan dheweke ngandika-kita padha ngomong babagan njupuk sembako lan carane dheweke entuk sembako lan kabeh. Lan dheweke kandha, "Sampeyan ngerti yen aku kuwatir babagan prekara-prekara sing ora nate saya kuwatir." Dheweke umur wolung puluhan lan isih bisa nyopir. Dheweke ngati-ati banget nalika nyopir nanging dheweke isih bisa nyopir. Lan aku kandha, "Inggih, sampeyan bisa njaluk sembako kanthi apik?" Lan dheweke kandha, "Ya, aku mesthi lunga dina Rebo, nanging aku mulai kuwatir babagan cuaca sawetara dina sadurunge. Lan aku kuwatir utamane yen ing musim dingin. Sampeyan ngerti aku bisa metu? Apa dalane bakal lunyu? Utawa bakal salju ing wayah wengi sadurunge? Utawa arep angin?” Dhèwèké kandha, ”Aku kuwatir lan masak, lan kadhangkala ora turu ing wayah wengi amarga kuwatir cuaca sing arep metu lan blanja. Banjur aku kuwatir yen tiba ing mangsa adhem. Lan aku kuwatir babagan parkir mobil lan bakal kenek? Utawa bakal dicolong? Banjur aku kuwatir apa omahku bakal apik yen aku mulih?"

Sampeyan ngerti nalika kita isih enom; sampeyan ora tau kuwatir bab iku. Nanging nalika kita wis tuwa, umume wong cenderung kuwatir babagan prekara-prekara sing sadurunge ora dikuwatirake amarga wis akeh pengalaman. Dheweke ngerti yen urip bisa njeblug ing pasuryan sampeyan lan dheweke wis ndeleng sadurunge!

Nanging randha sing babar blas piyambak kuwatir bab iku. Lan pungkasane, kita ngomong babagan aku kandha, "Gusti Allah iku mung pangarep-arepmu. Nalika sampeyan lagi metu ana ing mobil lan dumadakan sampeyan miwiti skidding ing es, Gusti Allah mung pangarep-arep sampeyan. Sampeyan ora bisa njaluk anggota Gréja teka lan katon gaib ing wektu iku. Lan dheweke kandha, ”Ora, aku wis sinau kanggo percaya marang Gusti Allah kanggo kabeh! Kabeh!”

Dadi, ing Point A, para randha sinau awal banget babagan kabutuhan finansial, kesehatan, transportasi, tekan Gereja, kabeh mau, padha percaya marang Gusti Allah. Dheweke kudu percaya marang Gusti Allah.

Saiki Gréja bisa mbantu lan kudu mbantu. Ayo menyang 1 Timotius bab 5 lan kita bakal maca sepuluh ayat pisanan amarga Paulus paring piwulang marang Timotius bab ngladeni kabutuhan para randha.

Lan Raja James nyebut wong-wong mau "randha tenan". Terjemahan modern ujar "randha sing pancen randha" lan kita bakal ngerti bedane nalika maca iki. Aku arep maca saka New King James.

Ngertia Paulus nulis kanggo Timotius sing dadi pinituwa enom lan dheweke urus karo wong-wong sing wis cukup umur dadi wong tuwa lan simbah. Lan dheweke menehi pitunjuk. Ayat 1:

1 Timotius 5:1 .Wong tuwa aja didukani, nanging diwulang kaya bapak, (NKJ)

Lan banjur ngandika:

1 Timotius 5:1b.[Kaweruh] wong enom kaya sedulur, (NKJ)

Lan ngandika ing ayat 2:

1 Timotius 5:2 .[Kanggo implikasi, aja nggegirisi] wong sing luwih tuwa [wong wadon, nanging ngajak dheweke minangka ibu], luwih enom kaya sadulur, kanthi resik. (NKJ)

Tegese, kudu resik pikiran lan resik ati. Sampeyan ana kanggo ngawula. Sampeyan ora ana kanggo njaluk soko saka wong-wong mau.

Ayat 3, gatèkna apa sing diomongké.

1 Timotius 5:3 .Ngajeni para randha sing sejatine randha. (NKJ)

King James ngandika:

1 Timotius 5:3 .Ajènana para randha sing sejatiné randha. (KJV)

Saiki apa sing diomongake? Kita ngomong babagan carane Gréja bisa mbantu. Panjenenganipun ngandika:

1 Timotius 5:4 .Nanging manawa ana randha kang duwe anak utawa putu, padha sinaua luwih dhisik ngestokake taqwa ana ing omah [tegese anak lan putu] kanggo males wong tuwane; awit iku kang becik lan katampi ing ngarsaning Allah. (NKJ)

Dadi, ayo padha ngerti yen garis pertahanan pisanan kanggo mbantu randha kudu teka saka kulawargane dhewe-saka anak-anake, lan, yen dheweke wis cukup umur, saka putu diwasa. Sing ngomong kene. Dadi, dheweke ujar manawa randha duwe kulawarga, mula dheweke dudu randha utawa randha sejatine ing pasamuwan, amarga kita bakal weruh Gréja nganggep randha minangka wong sing sepi lan ora duwe kulawarga. .

Ayat 5:

1 Timotius 5:5 .Saiki dheweke sing pancen randha, lan ditinggal dhewe, (NKJ)

Tegese dheweke ora duwe kulawarga cedhak.

1 Timotius 5:5b.pitados dhumateng Gusti Allah lan tetep ing panyuwun lan pandonga rina wengi. (NKJ)

Saiki kita bakal nggatèkké bab iki, merga ana tulisan, ”Wong randha sing kepéngin pretyaya marang Gusti Allah lan sujud lan nyuwun pitulungané Gusti Allah rina wengi.”

Dheweke ngandika:

1 Timotius 5:6 .Nanging wong wadon kang urip ing kasenengan iku mati nalika isih urip. (NKJ)

Tegese, yen randha ana ing kono mung arep njupuk lan njupuk, lan mung ngupayakake kasenengan, dheweke kandha, "Dheweke wis mlebu ing tlaga geni. Mung sedhela wae dheweke tekan kono.”

Ayat 7:

1 Timotius 5:7 .Lan prekara-prekara iki prentaha, supaya padha ora cacad. (NKJ)

Ayat 9:

1 Timotius 5:9 .Aja nganti randha sing umure kurang sewidak taun dilebokake, (NKJ)

Saiki apa sing diomongake? Dheweke ngomong babagan jumlah randha sing didhukung dening Gréja liwat prasepuluhan katelu, jumlah randha sing njaluk bantuan saka Gréja. Dhèwèké kandha, ”Aja nggawa wong sing umuré sangisoré sewidak.” Saiki kita ngomong babagan randha. Panjenenganipun ngandika:

1 Timotius 5:9b.lan ora kajaba yen dheweke wis dadi bojone wong siji,
10) Kacarita kanthi becik tumrap panggawe becik: yen wis nuwuhake anak, yen wis nginep wong liya, yen wis ngumbah sikile para suci, (NKJ)

Tegese: andhap asor, ora wedi marang tugas kang asor.

1 Timotius 4:10b.yen dheweke wis ngenthengake wong sing nandhang sangsara [ngladeni wong liya], yen dheweke wis sregep ngetutake saben panggawe becik. (NKJ)

Dadi dheweke ujar manawa randha pancen bisa mlebu ing jumlah kasebut yen umure luwih saka umur tartamtu yen dheweke pancen dhewekan lan ora duwe kulawarga lan yen dheweke duwe sejarah tumindak apik. Dadi Gréja banjur bakal bantuan. Nanging mangertos, nalika kita maca sadurunge ing kene, dheweke padha sujud rina wengi lan pitados marang Gusti Allah amarga Gusti Allah minangka pangarep-arep utama.

Lan aku mrene arep ngandhani kowe, yen ana randha-randha ing pasamuwan sing wis dicolong anak-anake lan putu-putune. Sing nggegirisi! Anak lan putu padha ora ana ing Gréja. Randha iku. Randha mau banjur nimbali lan kandha, "Anakku sing nindakake iki," utawa "Putuku sing nindakake iki," utawa "Putuku sing nindakake iki, njupuk iki saka aku, nyolong iki saka aku." Lan sedhih. Iku mung dipercaya kanggo mikir sing cedhak kulawarga bakal nindakake sing! Apik tenan!

Nanging sing dakkandhakake ing Point A iki yaiku para randha sinau kanggo percaya marang Gusti Allah babagan kabeh, kanggo kabeh. Lan dheweke dadi luwih cedhak karo Gusti Allah amarga kabutuhan saben dinane diwenehake dening Panjenengane.

Dadi, tanggung jawab sing sepisanan sing kudu ditindakake randha yaiku percaya marang Gusti Allah. Tegese cedhak karo Gusti, sholat, sinau, pasa, cedhak karo Gusti.

Sing nomer loro, Titik B yaiku:

B. Para randha nduweni kuwajiban dening Gusti Allah kanggo mulang kanthi tuladha.

Mulang nganggo tuladha! Kita mung maca ing ayat 10. ”Kacarita nindakake panggawe becik, nggulawentah anak, nginep wong liya, wisuh sikile para suci, nglestarekake wong kang nandhang sangsara, kanthi temen-temen nindakake samubarang kang becik”. Para randha nduweni tanggung jawab kanggo menehi tuladha.

Saiki ayo pindhah menyang Titus bab 2 lan maca ayat 3 nganti 5. Paulus maringi pitutur marang Titus kanggo para randha lan wanita sing luwih tuwa. Titus 2 ayat 3 nganti 5, dheweke ngomong babagan wanita sing luwih tuwa. Wigati ing ayat 3:

Titus 2:3.Mangkono uga para wong wadon kang wis tuwa, padha tumindak kaya kang suci, aja padha nyenyamah, ora kakehan anggur, sarta dadi guru bab-bab kang becik;
4) Supaya wong-wong mau bisa mulang bocah-bocah wadon supaya waspada, (KJV)

Saiki sing ora mulang wong wadon ora ngombe. Tembung "sober" tegese duwe pikiran sing sehat. Ing tembung liya, aja mabur; aja sembrono. Dadi diwasa; dadi waras.

Titus 2:4b.tresna marang bojone, tresna marang anak-anake,
5) Dadi wicaksana, resik [ora cabul], njaga omah, (KJV)

Ora flitting watara menyang mall mengkono iki lan sing; nggatekake kulawarga, ora nggatekake omah.

Titus 2:5b.becik, manut marang bojone dhewe, supaya pangandikane Gusti Allah aja nganti dicela. (KJV)

Dadi, para randha kudu mulang wong liya kanthi tuladha. Lan ora salah yen randha nemoni wong wadon sing luwih enom lan ngrangkul dheweke lan menehi saran. Iku ora salah kanggo kabeh. Nanging apa sing ditindakake, sampeyan ndeleng, yaiku ngeling-eling para randha saka awake dhewe lan kasangsarane lan kepiye carane bisa mbantu.

Awit Aku pitutur marang kowe, yen randha - lan aku ora kerep ndeleng kedadeyan kaya ngono - nanging yen randha ora mikir babagan awake dhewe lan ora ana ing omah, lan ora ngladeni wong liya, dheweke bisa dadi egois. Padha bisa dadi manja. Padha bisa dadi gosip. Dheweke bisa dadi hakim lan kritis marang wong liya. Lan asil net iku randha sengsara! Lan apa sing kedadeyan karo sapa wae nalika kita mlebu. Lan utamané karo randha, amarga padha piyambak, ana bebaya mung fokus ing awake dhewe lan masalah lan Gusti Allah ngandika marang kita, "Sira aja lali lan ngawula marang wong liya. Ajar nganggo tuladha.”

Iku titik B.

Titik C yaiku:

C. Sampeyan kudu ngaturake awake dhewe kanggo layanan spiritual.

Randha kudu ngabdi marang rohani. Lan sampeyan bisa kandha, ”Lha, kepiye carane aku bisa ngladeni rohani? Aku ora bisa dadi menteri. Aku ora duwe kesehatan kanggo metu lan nindakake kabeh iki. Inggih, siji bab randha duwe wektu. Randha duwe wektu akeh.

Ayo menyang 1 Korintus 7 lan ayat 34. Gatekna prinsip ing kene. 1 Korintus 7 lan ayat 34, Paulus ujar:

1 Korinta 7: 34.Ana uga prabédan antarane bojo lan prawan [wong sing durung nikah]. [Panjenenganipun ngandika,] Wong wadon sing ora kawin [ngrawat] bab-bab [Abadi], (KJV)

Saiki randha dadi wong wadon sing durung kawin.

1 Korinta 7:34b.Wong-wong sing ora omah-omah [ngrawat] bab-bab sing ana ing Gusti, supaya dheweke dadi suci ing badan lan roh: (KJV)

Amarga dheweke duwe wektu lan ora duwe bojo.

1 Korinta 7:34 terus.Nanging wong wadon kang wis omah-omah iku ngutamakake bab kadonyan, supaya bisa nyenengna bojone. (KJV)

Dadi, para randha, miturut definisi, duwe wektu lan fokus kanggo ngurus barang-barang saka Gusti Allah lan dadi suci ing awak lan roh.

Saiki ayo pindhah menyang Lukas bab 2 lan deleng conto nabi wadon sing jenenge Hana. Kita bakal maca ayat 36 lan 37 Lukas bab 2. Piyé panjenengan péngin dadi randha lan jeneng panjenengan ditulis ing Kitab Suci kanggo manggon ing kono ing salawas-lawasé? Wong wadon iki nindakake amarga sapa dheweke lan apa sing ditindakake. Lukas 2 ayat 36:

Lukas 2:36 .Ing kono ana nabi wadon Hana, anaké Fanuèl, saka taler Asyer. (KJV)

Biasane padha nikah ing pungkasan remaja. Dadi dheweke nikah nang endi wae nembelas nganti sangalas ing kono. Banjur dheweke urip karo bojone iki pitung taun. Ayat 37:

Lukas 2:37 .Lan dheweke randha umur wolung puluh patang taun, (KJV)

Dheweke wis dadi randha suwene wolung puluh papat taun! Saiki sampeyan nambahake wolung puluh papat menyang nembelas, pitulas, wolulas, sangalas, ditambah pitu sing wis nikah karo bojone. Dheweke umure luwih saka satus taun! Nanging sok dong mirsani kang ngandika:

Lukas 2:37 .Dhèwèké kuwi randha umuré kira-kira wolung puluh patang taun, lan ora ninggal Gréja Gedé.nanging ngabekti marang Gusti Allah kanthi pasa lan pandonga rina wengi.(KJV)

Dheweke paling sethithik satus telu! Lan dheweke menyang Padaleman Suci lan dheweke pasa lan ndedonga.

Dadi randha-randha sing bisa ngladèni kasukman, yaiku: Kabèh randha nduwé wektu kanggo ndedonga. Akeh wektu kanggo ndedonga! Para randha kudu ndedonga luwih akeh tinimbang wong liya. Randha duwe wektu kanggo pasa. Para randha kudu kerep pasa supaya tetep cedhak karo Gusti Allah lan nyuwun marang Gusti Allah. Para randha, amarga ora duwe jodho, saiki duwe wektu lan bisa nglampahi wektu pasa lan ndedonga. Lan yen mripate cukup apik lan fokus mental cukup apik, mesthine ing sinau.

Akèh wong wadon—kaya sing ditindakké sawetara wong saiki—kandha, ”Aku maca Kitab Suci lan limang menit sakwisé kuwi aku ora isa éling apa sing diwaca.” Lan sing umum kanggo akeh kita. Lan tegese ana beban tambahan kanggo mesthekake yen sampeyan fokus nalika sinau. Kita ngobrol karo randha minggu kepungkur lan kita entuk salah sawijining Kitab Suci raksasa kanthi cetakan gedhe amarga dheweke ora bisa ndeleng maneh.

Lan randha duwe wektu kanggo pasa lan ndedonga lan sinau. Kuwi layanan rohani sing. Padha bisa mulang. Padha bisa pasa. Dheweke bisa ndedonga, nanging sing paling penting, tugase yaiku percaya marang Gusti Allah kanggo kabeh sing diduweni. Kuwi tanggung jawabe randha.

Dadi, kesimpulane - ayo kita tutup ing kene - sing wis kita sinau yaiku randha-randha ana ing kene lan dheweke entuk manfaat kanggo pasamuwan amarga layanan spiritual, nanging amarga kita uga duwe kesempatan kanggo ngladeni lan manut marang Gusti Allah. dadi. Ana kesempatan sing luar biasa kanggo para randha.

Sampeyan menehi conto iman. Nèk randha-randha kudu pretyaya marang Gusti Allah kanggo kabèh, apa waé sing dadi tuladha kanggo awaké déwé nèk weruh randha sing pretyaya tenan marang Gusti Allah!

Lan para randha bisa nuduhake kawicaksanan sing gedhe sajrone obrolan karo kita liyane - kawicaksanan sing gedhe, kawruh sing gedhe - amarga kita bisa sinau akeh saka tuladha lan apa sing wis dialami, saka sejarahe.

Lan kita bisa sinau saka wong-wong mau kanthi cara ngabdi marang Gusti Allah lan ngabdi marang Gusti Allah lan ngladeni Gréja kanthi ndedonga lan pasa lan prihatin marang Para Sadulur. Kita isa sinau akèh saka para randha.

Dadi para randha, ngertia sampeyan duwe potensi gedhe kanggo layanan spiritual.

Awaké dhéwé ana ing kéné kanggo sinau saka para randha, ngabdi marang para randha, lan ngurmati para randha. Lan isin kita yen ora! Kita kudu nglakoni. Ngrawat randha nemu jantung lan inti saka Kristen kita. Yen kita ora bisa ngurus randha, kita bisa ngurus sapa wae!

Dadi, mesthine ing Pasamuwan Pasifik Gusti Allah, kita kudu nggawe misi,misi mutlakngrumat para randha ing pasamuwan.

Kita bakal nutup karo rong Kitab Suci ing kene. Ayo padha ndeleng dhawuh saka Gusti Allah - siji prentah liyane babagan ngurus randha. Ayo menyang Zakharia bab 7 lan kita bakal maca ayat 8 nganti 10, dhawuh saka Gusti Allah bab randha. Zakharia 7 ayat 8:

Sakaria 7:8.Lan pangandikane Sang Yehuwah marang Zakharia, pangandikane: (KJV)

Oke, iki Gusti Allah ngomong langsung karo Zakharia. Zakharia nulis iku. Zakharia 9 ayat 7:

Sakaria 7:9.Mangkene pangandikane Sang Yehuwah, Gustine sarwa dumadi, mangkene: “Padha nglakonana kaadilan kang bener, lan muga-muga padha welas asih lan welas asih marang sadulure.
10)Lan aja nindhes randha, utawa lola, wong manca, utawa wong mlarat; lan aja nganti ana wong siji-sijia ing antaramu nganggep ala marang sadulure ing atine. (KJV)

Dadi kita ora bisa nindhes wong-wong mau. Nyatane, kita kudu nindakake mung ngelawan.

Banjur Gusti Allah ngandika yen sampeyan nglirwakake randha, yen sampeyan ora ngurus randha, bakal ana paukuman abot kanggo sampeyan. Deleng ing Maleakhi bab 3 lan ayat 5, siji Kitab Suci pungkasan. Maleakhi 3 lan ayat 5, ana dina hisab teka lan kita ora pengin ana ing sisih sing salah. Maleakhi 3 ayat 5:

Maleakhi 3:5.Lan aku bakal nyedhaki kowe kanggo pangadilan; lan aku bakal dadi saksi sing cepet nglawan (KJV)

Saiki gatèkna sapa sing bakal dadi saksi marang Gusti Allah. Ora amarga Dheweke durung tau ana sadurunge, nanging ing pungkasan dina, bisa uga luwih elek.

Maleakhi 3:5b.[Aku bakal dadi seksi sing cepet nglawan] tukang sihir, nglawan wong-wong sing laku jina, nglawan [wong-wong sing ngapusi] sumpah palsu, nglawan wong-wong sing nindhes [golongan ing ngisor iki:] wong upahan,randha, lan thwong lola, lan sing nyimpangake wong liya saka ing sisih tengene, lan ora wedi marang Aku, (KJV)

Panjenengané ngandika marang wong-wong kang nindhes randha, pangandikané, "Aku bakal nimbali kowé marang pangadilan. Kowé bakal mbayar”—bangsa, bangsa, suku, klan, gréja, lan individu.

Dadi sing penting, kaya sing kita waca ing kene, yaiku Gusti Allah nganiaya para randha ing kana kanthi nglanggar Sepuluh Prentah! Dhèwèké kandha, ”Wong sumpah palsu, wong laku jina, tukang sihir,” lan liya-liyané. Nindas randha iku ana ing dhuwur. Kita ora bakal mikir dadi tukang sihir, nanging nindhes randha iku bener ing tingkat sing padha ing pikirane Gusti Allah. Dadi kita kudu nggatekake.

Lan uga kandha bab rasané Gusti Allah marang para randha. Panjenengané ngandika, "Kowé nindhes salah siji èstriku, kowé nindhes salah siji randhaku sing wis sepuh, kowé wiwit mèlu-mèlu karo wong-wong mau, aku nyawang kowé kaya tukang sihir. Aku ndeleng sampeyan minangka tukang mateni utawa wong sing ora sopan." Dadi kita kudu nggatekake babagan iki.

Dadi, apa sing kita deleng ing dina iki, muga-muga bisa dadi gambaran sing luwih jelas babagan Gusti Allah kita. Merga nèk awaké dhéwé nliti carané Gusti Allah nganggep randha-randha, apa kandhané bab Gusti Allah? Kuwi ngandhani nèk Gusti Allah nggatèkké wong-wong sing ora kuwat. Gusti Allah tenan perduli marang wong sing ditindhes. Gusti Allah tenan perduli marang wong sing ora bisa mbantu awake dhewe. Lan wis nyiyapake mekanisme lan kantor lan prentah kanggo ngurus.

Lha, apa sing diomongké bab katresnané Gusti Allah? Iki ujar manawa Gusti Allah ora mikir babagan awake dhewe lan wong liya! Gusti Allah perduli marang anak-anaké lan Panjenengané mligi nggatèkké anak-anak sing paling rentan, sing paling ringkih, lan sing paling ora kuwat kaya sing wis kita deleng—anak-anak lola, bayi, nanging utamané randha!

Dadi, apa sing diwulangké bab Gusti Allah? Kathah babagan katresnanipun Gusti dhateng Kulawarga lan para putranipun! Dadi, sing kudu kita lakoni yaiku ngucap syukur amarga kita duwe Gusti Allah sing ngasihi lan nyediakake kelompok khusus lan khusus ing Gréja iki - randha kita!

Ditranskripsi dening kb 19 Oktober 2010

Pasa Anak Kapisan

& Perjamuan Terakhir

Sang Penebus

Aku wis meh rampung News Letter minggu iki nalika kancaku Donald McGrew wiwit nulis kula ing facebook arep kanggo pirembagan bab Paskah ana ing 13th tinimbang 14th. Aku sibuk ngemas buku lan DVD kanggo jaban rangkah lan kanggo pakunjaran sing njaluk lan mangsuli email liyane ing wektu sing padha. Dadi, aku ora nggatekake diskusi sing ditindakake Donald karo aku. Iki minangka topik sing gedhe lan sing dakkarepake kanggo akeh buletin lan pancen ora dikarepake ing wektu iki.
Saiki Donald wis teka kanggo piwulang pisanan ing Kentucky Wétan nalika aku ana ing aku 2010. Dheweke mengko teka kanggo piwulang kita taun utawa mengko ing Missouri. Lan dheweke uga melu Sukkot ing taun 2013 ing ngendi kita nggawe video piwulang taun Sabat lan Yobel, sing pisanan aku bisa nerangake kanthi rinci babagan kabeh perkara sajrone 8 dina.

Kaping 3 Taun Aviv 2022-Aviv 2023 (4)

Donald iki karo putune ing Yerikho tur karo kula ing 2016 kanggo Sukkot.
Ing 2013 sawise saben presentasi, kabeh wong bakal cepet-cepet metu lan bali menyang perkemahan. Aku rumangsa dheweke kepengin ninggalake piwulang sing dawa iki lan lunga lan seneng-seneng. Ana luwih saka 100 wong ing kana lan sawetara sing macet kanggo takon. Dadi ing wayah wengi nalika aku mlaku-mlaku ngubengi kemah, aku bakal weruh Donald lan udakara 6-10 liyane lungguh ing saubengé geni camp sing sinau Alkitab. Nalika padha weruh aku padha mbengok pitakonan lan ngenteni aku mangsuli banjur bali menyang sinau.

Nalika aku melu takon apa sing ditindakake, kabeh padha kandha yen dheweke kudu mbuktekake prekara-prekara sing nggumunake sing dakwulangake dina iku apa bener apa ora. Wong-wong mau durung tau krungu bab kuwi. Lan dheweke mbuktekake apa sing dakkandhakake iku pancen bener lan padha gumun amarga durung nate weruh. Lan nalika aku mlaku-mlaku ngubengi kemah menyang kelompok liyane, akeh sing padha nindakake utawa ngrembug pelajaran dina. Iku cukup apik tenan kanggo kula kanggo ndeleng iki. Nanging Donald lan klompok kang aku wis tau lali lan siji lady liyane lungguh ing Succah piyambak arep liwat kabeh uga. Iku sawetara kenangan manisku ing Sukkot iku. Nganti aku weruh kelompok Donald sinau, aku ana ing kesan ora ana sing tertarik karo apa sing dakkandhakake.

Apa aku pitutur marang kowe, sing Donald punika Berrean bener.

Bali menyang obrolan facebook kita. Sawise dico*kot, Donald wrote kula soko ing obrolan kang biasane gadhah lan padha aku iki ora mbayar manungsa waé akeh. Lan kayane Yehuwa wis nggebug aku ing sisih sirahku nganggo 2 x 4 lan ngandika tangi lan delengen iki. Donald wis ngalih posisi bab wektu mangan Paskah lan saiki setuju karo kula sing iku ing mburi tanggal 14, wiwitan tanggal 15. Nanging carane dheweke tekan sing nggumunke. Bab iki sing daktulis ing Surat Kabar iki lan bakal rampung.
Saiki matur nuwun kanggo Donald, aku kudu nulis maneh Surat Kabar minggu iki lan nuduhake bebener sing apik iki karo sampeyan kabeh.

Ing teologi Kristen, Yésus kadhangkala disebut minangka Penebus. Iki nuduhake kawilujengan sing dipercaya wis rampung, lan adhedhasar metafora nebus, utawa "tuku maneh". Senajan Injil ora nganggo judhul ”Penebus”, tembung ”penebusan” digunakake ing sawetara surat Paulus. Leon Morris ujar manawa "Paulus nggunakake konsep tebusan utamane kanggo ngomong babagan pentinge nylametake sedane Sang Kristus." [1] Tembung penebusan ing Inggris tegese "tuku maneh" utawa "tuku maneh", lan ing Prajanjian Lawas diarani tebusan saka budhak (Pangentasan 21:8).[2] Ing Prajanjian Anyar, klompok tembung tebusan digunakake kanggo nyebut loro kanggo uwal saka dosa lan mardika saka panangkaran.[3]

Nalika aku nggoleki tembung Tebus aku nemokake ing ngisor iki;

40 ayat ketemu, 56 cocog

Pangentasan4 ayat ketemuCocog 8
Leviticus12 ayat ketemuCocog 17
nomer3 ayat ketemuCocog 4
Ruth2 ayat ketemuCocog 8
2 Samuel1 ayat ketemu1 tandhing
1 BABAD1 ayat ketemu1 tandhing
Nehemia1 ayat ketemu1 tandhing
Job2 ayat ketemuCocog 2
Mazmur8 ayat ketemuCocog 8
Yesaya1 ayat ketemu1 tandhing
Jeremiah1 ayat ketemu1 tandhing
Hosea1 ayat ketemu1 tandhing
Mikha1 ayat ketemu1 tandhing
Galatia1 ayat ketemu1 tandhing
Titus1 ayat ketemu1 tandhing

Tembung Penebus

18 ayat ketemu, 18 cocog

Job1 ayat ketemu1 tandhing
Mazmur2 ayat ketemuCocog 2
WULANG BEBASAN1 ayat ketemu1 tandhing
Yesaya13 ayat ketemuCocog 13
Jeremiah1 ayat ketemu1 tandhing

Tembung Tebusan

61 ayat ketemu, 62 cocog

Genesis1 ayat ketemu1 tandhing
Pangentasan2 ayat ketemuCocog 2
Leviticus10 ayat ketemuCocog 10
nomer5 ayat ketemuCocog 5
Ulangan6 ayat ketemuCocog 6
2 Samuel1 ayat ketemu1 tandhing
1 Raja1 ayat ketemu1 tandhing
1 BABAD1 ayat ketemu1 tandhing
Nehemia2 ayat ketemuCocog 2
Mazmur7 ayat ketemuCocog 8
Yesaya13 ayat ketemuCocog 13
Jeremiah1 ayat ketemu1 tandhing
Lamentations1 ayat ketemu1 tandhing
Hosea1 ayat ketemu1 tandhing
Mikha1 ayat ketemu1 tandhing
Zakharia1 ayat ketemu1 tandhing
Lukas2 ayat ketemuCocog 2
Galatia1 ayat ketemu1 tandhing
1 Petrus1 ayat ketemu1 tandhing
Wahyu3 ayat ketemuCocog 3

Aku mung bisa ndeleng kaping 9 tembung nebus utawa siji related kanggo iku digunakake ing Prajanjian Anyar. Kabeh liyane ditemokake ing Prajanjian Lawas.

Miturut tradisi Talmud, tkang mbarep dadi imam ing ara-ara samun, nganti ngadegake Kémah Suci, nalika tugas diwènèhaké marang suku Lewi (Bil. iii. 12, 13, 45-51; Zeb. 112b; mbandhingaké Onelos karo Ex. .xxiv. Minangka akibat saka uwal saka pageblug kaping sepuluh, nalika "Pangeran Yehuwah nyirnakake sakehing pembarep ing tanah Mesir" nanging nylametake anak-anak pembarepe wong Israel, dhawuh ing ngisor iki: "Sakehe sing mbarep padha sucena marang Ingsun. lair, apa waé sing mbikak guwa-garba ing antarané wong Israèl, manungsa lan kewan, kuwi nduwèni-Ku” (Pangl. xiii. 5), sing dijlentrehake luwih rinci ing ayat 2-12. Anak pembarep saka kewan sing resik wis dadi suci lan ora bisa ditebus, dene anak pembarep kewan sing najis lan manungsa kudu ditebus saka para imam (Bilangan xviii. 15-15; Deut. xv. 18-19; mbandhingake Neh.

Konsep penebus digunakake ing Kitab Rut kanggo nyebut sedulur-penebus, lan ing Kitab Yesaya kanggo nyebut Gusti Allah, "Penebus Israel".
Ing Ayub 19:25, Ayub kandha, ”Aku ngerti nèk Panebusku urip.”

Perangan iki nyebutake wong sing ora dijenengi sing dadi wali-penebus Naomi lan Rut. Terjemahan Alkitab liyane nyebut dheweke minangka wali kulawarga utawa penebus kerabat. Katrangan iki asalé saka tembung Ibrani go'el, tegesé ”panebus”. A go'el yaiku sadulur lanang sing tanggung jawab kanggo ngurus barang-barang sadulur sing wis tilar donya, kalebu lemah, omah,
ingon-ingon, malah randha. Yen almarhum duwe utang, go'el bakal mbayar. Yen almarhum ora duwe anak, go'el bakal omah-omah karo randha kasebut lan ngasilake turunan sing bakal nggawa jeneng lan garis keturunan kulawarga wong sing wis mati. Bareng wis diwasa, bocah-bocah kuwi bakal oleh warisane wong sing wis mati. Barang-barang lan wong-wong sing diurus go'el diarani "ditebus". Tanggung jawabe go'el, mula, minangka pangorbanan sing paling dhuwur: Dheweke nandur modal akeh kanggo nyengkuyung omah lan kulawarga sing wis tilar donya, nanging
nampa imbalan sethithik. Sistem sosial lan kaslametané Israel minangka bangsa gumantung marang wong lanang sing nindakake tugas minangka go'el. Penting banget peran iki sing Yesaya 43:14 nggambarake Gusti Allah minangka go'el utawa penebus Israel, konsep sing nggawa menyang pemahaman Prajanjian Anyar babagan urip lan pelayanan Yesus.

Rut 4: 1-12

1 Nalika semana Boas munggah menyang gapura kutha lan lenggah ana ing kono, bareng tekane juru tebus kang wus kapangandikakake. Boas ngandika: "Mrenea, kancaku, lungguha." Mulané banjur marani lan lungguh. 2 Boas tumuli ngajak para tetuwane kutha sepuluh sarta ngandika: “Lungguha ana ing kene,” banjur padha nglakoni mangkono. 3 Sawuse mangkono nuli ngandika marang juru tebus: “Naomi, kang wis bali saka ing Moab, lagi ngedol lemahe sanak-sedulure Elimelek. 4 Aku mikir, aku kudu ngandhani prekara iki lan menehi saran supaya sampeyan tuku ing ngarepe wong-wong sing lungguh ing kene lan ing ngarepe para pinituwa bangsaku. Yen sampeyan bakal nebus, lakonana. Nanging yen sampeyan ora gelem, matur marang aku, supaya aku bakal ngerti. Merga ora ana wong sing nduwèni hak nindakké kuwi kejaba kowé, lan aku sing nang ngisoré.” "Aku bakal nebus," ujare. 5 Boas banjur ngandika: "Ing dina sampeyan tuku lemah saka Naomi, sampeyan uga njupuk Rut, wong Moab, randhane wong mati, supaya jeneng wong mati karo bandhane." 6Wangsulané juru tebus mau, "Mulané, aku ora bisa nebus, amarga aku bisa mbebayani omahku dhéwé. Sampeyan nebus dhewe. Aku ora bisa nglakoni.”
7 (Ing jaman biyèn ing Israèl, kanggo nebus lan nransfer tanah dadi pungkasan, sing siji nyopot trumpahé lan diwènèhaké marang sijiné. Iki minangka cara kanggo mbeneraké transaksi ing Israèl). matur marang Boas: “Tuku dhewe.” Lan dheweke nyopot sandhale. 8 Boas tumuli ngandika marang para pinituwa lan rakyat kabeh, mangkene: “Ing dina iki kowe padha dadi seksi yen aku wis tuku saka Naomi sakehing bandhane Elimelek, Kilyon lan Mahlon. 9 Rut, wong Moab, randhane Mahlon, aku uga wis ndarbeni bojoku, supaya jenenge wong mati karo bandhane, supaya asmane aja nganti sirna saka kulawargane utawa ing kutha asale. Dina iki kowé dadi saksi!” 10 Para pinituwa lan wong-wong sing ana ing gapura banjur padha matur: “Kula sami dados saksi. Muga-muga Gusti Allah ndadekake wong wadon sing bakal teka ing omahmu kaya Rakhel lan Lea, sing padha mbangun kulawarga Israel. Muga-muga kowé ngadeg ing Efrata lan misuwur ing Bètléhèm. 11 Marga saka turune Sang Yehuwah marang kowe lumantar wong wadon enom iki, muga-muga kulawargamu padha kaya kulawarga Peres, kang lair saka Tamar karo Yehuda. Boas kuwi petani sing sugih, sing nduwèni lemah lan palawija, lan karyawané akèh. Apa sebabé dhèwèké seneng karo randha wong Moab sing miskin kaya Rut, senajan hukum Yahudi nglarang nikah karo wong Moab? Kedadéyané Boas kuwi turunané Pèrès sing nomer lima, sing anaké randha Kanaan sing jenengé Tamar. Bojone Tamar sing sepisanan mati. Wong loro kuwi anaké Yéhuda, salah siji putuné Abraham dhéwé, bapaké bangsa Yahudi. Yehuda janji arep ngekèki anak lanang sing nomer telu, nanging dhèwèké ora netepi janji kuwi. Dadi Tamar nggunakake sawetara celah ing angger-anggering Toret, ditambah karo trick cilik, kanggo nggawa Yehuda anak kembar, siji kang jenenge Perez. (Purwaning Dumadi 12 nduwèni katrangan lengkap.) Dadi, Tamar nyukupi karahayon lan garis keturunané. Mbokmenawa kuwi sebabé Boas peka karo kahanané randha-randha asing sing ora diuntungké kaya Rut. Lan dheweke cukup wani nglirwakake stigma sosial kanggo ngetutake janjine kanggo ngurus dheweke.

Tembung Ibrani kanggo nebus digunakake 22 kaping ing Rut lan 104 kaping ing Prajanjian Lawas. Iku tegese mulihake, ndandani, utawa males. Gusti Allah minangka penebus sing paling utama (Yesaya 49:26).

Ing Prajanjian Lawas, Gusti Allah nebus manungsa saka perbudakan (Pangentasan 6:6), ora manut (Yesaya 44:22), cilaka (Purwaning Dumadi 48:16), mungsuh (Jabur 107:2), panangkaran (Yesaya 43:14), lan pati (Hosea 13:14). Ing Prajanjian Anyar, Gusti Allah ngutus Gusti Yesus kanggo nyediakake panebusan kanggo kabeh wong: "Kabeh wong wis padha nglakoni dosa lan ora bisa nggayuh kamulyaning Allah, lan kabeh padha kabenerake kanthi bebas marga saka sih-rahmate marga saka panebuse Sang Kristus Yesus" (Rum 3:23). -24).

Pidyon Ha'bon

Kanggo nebus anak mbarep diarani Pidyon Ha'bon
Sumbering kuwajibané wong Israèl kanggo nebus anaké pambajengé liwat mènèhi imam (imam) kanthi khusus limang sekel yaiku Kitab Wilangan (18:15-16): ”Sira kudu nebus anak pembarep manungsa . . .penebusan [bakal dileksanakake] wiwit umur sasi, miturut regane, limang sekel salaka."
Sawetara panjelasan diwenehi kanggo jumlah tartamtu saka sekel perak digunakake kanggo haben pidyon. Ing ngisor iki saka Talmud:
Yusuf, putra pambajenge Rahel, didol dening para sadulure kanthi rega rong puluh keping salaka, padha karo limang sekel. Iki nemtokake manawa "rega" standar kanggo manungsa (lair pambajeng) limang sekel, sing diwenehake marang kohen, wakil Gusti Allah, kanggo nebus bocah kasebut.

Kejadian 37: 26Yehuda matur marang para sadulure: “Apa gunane kita mateni sadulur kita? Kita kudu nutupi kejahatan.Tinimbang nglarani, ayo padha ngedol marang para pedagang Ismael mau. Sawise kabeh, dheweke sadulur kita - getih daging kita dhewe!" Lan sedulur-seduluré pada setuju.Jawa 1994: Bareng wong Ismaèl, kang padha dadi sudagar Midian, padha liwat, para sadhèrèké Yusuf padha ngedol Yusuf saka ing sumur lan didol marang wong-wong mau kanthi rega rong puluh sekel salaka. Lan para pedagang nggawa dheweke menyang Mesir.

A pidyon haben, utawa "nebus putra [pambajeng]," yaiku upacara nalika bapak saka pambarep lanang nebus putrane kanthi menehi limang dhuwit perak marang imam (turunan imam Harun), telung puluh dina sawise lair. .
Kaping 3 Taun Aviv 2022-Aviv 2023 (5)
Apa alesan kanggo prosedur iki?

Pangentasan 13 Pangeran Yehuwah ngandika marang Nabi Musa:2 “Sakèhé anak pembarep sesana marang Aku. Sapa wae kang wiwitan mbukak guwa-garbane wong Israel, manungsa lan kewan, iku kagunganingSun.”
13Saben pambarep kuldi padha sira tebus nganggo wedhus gembel; Manawa ora sira nebus, sira tugel gulune;
Lan manawa anakmu takon marang kowe: Apa iki? sira kandhaa mangkene: Pangeran Yehuwah wus ngentasake kita saka ing tanah Mesir kalawan kakuwatane, saka ing omah pangawulan. Mesir, dadi pembarep manungsa lan pembarep kewan; mulane aku nyembeleh marang Pangeran Yehuwah sakehe wong lanang, yaiku wong lanang; nanging sakehe pambarep anak-anakku lanang iku Suntebus. Iku dadia pratandha ana ing tanganmu lan dadi tengeran ing antarane mripatmu, amarga Sang Yehuwah ngentasake kita saka ing tanah Mesir kanthi kakuwatane.

Panggonan pisanan sing kita deleng tembung nebus yaiku ing Pangentasan 6:6

Mulane sira tutura marang wong Israel: Ingsun iki Yehuwah, Ingsun bakal ngentasake sira saka ing kasangsarane wong Mesir, sarta Ingsun bakal ngluwari sira saka ing pangawulane, sarta Ingsun bakal ngluwari sira kalawan asta kang kaacungake sarta kalawan paukuman kang gedhe. : lan kowé bakal Dakdadèkaké umat-Ku, lan Aku bakal dadi Allahmu; temah kowé bakal ngerti yèn Aku iki Pangéran Allahmu, sing ngluwari kowé saka ing kasangsarané wong Mesir.

Mula, anak pembarep wong Israèl kuwi golongan imam sing wis disucekaké. Wong-wong mau dilebokké kanggo ngabdi marang Gusti Allah wektu diluwari saka Wewelak Anak Pambajeng sing nyerang Mesir. Nanging, nalika Israel - kalebu anak mbarep - ngladeni Pedhet Emas, anak mbarep ilang statuse. Imam ditransfer menyang suku sing ora melu ing hoopla Pedhet Emas-wong Lewi, lan utamané anak Harun.
Saiki kita duwe 20 keping slaka minangka rega kanggo Yusuf sing ditebus saka sumur. Jumlah kasebut padha karo 5 sekel kaya sing dicritakake. Yusuf makili 12 suku sisih lor. Iku marang anak-anake sing jeneng Israel diwenehi. Asma-Ku Israèl mugi katindakaken wonten ing ngajengipun.

Purwaning Dumadi 48:15 JAV - “Gusti Allah kang lumaku dening leluhurku Abraham lan Iskak,
Gusti Allah sing dadi pangonku ing salawas-lawase uripku nganti saiki,
malaékat sing wis ngluwari aku saka sakèhing piala, mberkahi bocah-bocah;
lan asmaningSun lan asmane leluhuringSun Abraham lan Iskak;
lan padha thukul dadi wong akeh ana ing satengahing bumi.”

Kita duwe crita menarik liyane sing uga bisa kita sambungake karo iki lan kanggo nebus Israel. Kuwi critané Hoséa. Hosea nggambaraké Yéhuwah nggolèki mantèné sing sesat sing nindakké laku jina karo wong liya. Hosea, Yéhuwah ngluwari Israèl.

Hosea Nggawa Bojone Mbalik
3 Pangéran ngandika marang aku, "Lungaa. Tuduhna tresnamu marang bojomu maneh. Dheweke ditresnani dening wong liya. Lan dheweke wis laku jina. Nanging Aku kepéngin kowé nresnani dhèwèké kaya aku nresnani wong Israèl. Padha nguripake kanggo allah liyane. Lan padha seneng nyaosake roti kismis marang Baal lan dipangan. Sanadyan mangkono, aku tresna marang bangsaku.”
2 Mulané aku tuku Gomèr selaka nem ons lan gandum 430 kilogram. 3 Aku banjur kandha, ”Kowé kudu ngenteni aku nganti suwé. Sampeyan kudu ora dadi pelacur. Sampeyan kudu ora jinis karo wong lanang. Lan aku uga bakal setya marang kowe.”
4 Dadiné wong Israèl bakal suwé urip tanpa raja utawa raja. Dheweke ora bakal duwe kurban utawa watu suci. Padha ora bakal duwe celemek linen suci utawa reca dewa kulawarga. 5 Sawisé iku, wong Israèl bakal bali marang Pangéran, Allahé. Wong-wong mau bakal padha mandeng marang panjenengané lan marang raja saka turuné Dawud. Ing dina-dina pungkasan, wong-wong mau bakal gumeter merga wedi karo Yéhuwah. Lan wong-wong mau bakal nampa berkah sing lengkap.

Saiki 6 ons padha karo 170.1 Gram Perak. Lan 1 sekel padha karo 100 gram. Dadi gomer dituku utawa ditebus kira-kira 10 sekel salaka. Lan Gomer nggambaraké Israel (Efraim lan Manasye) sing wis laku jina kanggo allah liyane.
Pitakonan sing kita bahas minggu iki yaiku Apa sebabe Yéhuwah kudu mbayar rega tebusan? Lan marang sapa kang mbayar?
Kita dikandhani ing Pangentasan 4:22-23

Nuli sira kandhaa marang Sang Prabu Pringon mangkene: Mangkene pangandikane Pangeran Yehuwah: Israel iku putraningSun pembarep, lan Ingsun pitutur marang sira: AnakingSun kalilani lunga, supaya ngladeni Ingsun. Nèk kowé ora gelem nglilani dhèwèké lunga, lah anakmu mbarep bakal tak patèni.’”

In Rama Abraham, kita wis ditampilake sampeyan kakehan carane Mesir nggantosi sundel mburi-wektu.
Nalika Abraham lan Sara lunga menyang Mesir, Firaun njupuk Sara dadi bojoné. Iki padha karo Mesir njupuk wong Israel dadi budhak lan ing wektu pungkasan carane Great pungkasan wektu Sundel bakal njupuk remnants Israel kanggo tawanan. Ing dina iki kowé padha nyeksèni lelakon sing padha karo wong Israèl sing manggon ing Mesir lan meja-meja diowahi dadi batur. Dina iki PBB lan sundel EU nglawan kabeh sing dilakoni AS ing Trump. Lan saiki Trump ngilangi dana kanggo PBB lan uga Negara Isreal lan Inggris narik metu saka persetujuan EU. The BREXIT divorce. Amerika Serikat wis mundur saka Persetujuan Paris.

Nalika sampeyan mundur saka berita utama, sampeyan kudu bisa ndeleng manawa ing saben kasus kasebut, EU lan PBB bakal kelangan milyaran penghasilan potensial sing diwenehake AS lan Inggris kanggo macem-macem panyebab kasebut.

EU lan PBB bakal enggal nguripake pasukane marang Amerika Serikat lan Inggris lan nguripake apa sing isih ana sawise perang, (Sisane) dadi budak.
Ing wektu iki saksi loro bakal tumindak lan njalari kabeh jinis wewelak tiba ing sundel gedhe iki kanthi cara sing padha karo Nabi Musa lan Harun ing crita Exodus.
Saiki aku takon maneh, 'Yagene Yéhuwah kudu mbayar apa-apa." Aku bisa ndeleng Hosea mbayar kanggo Gomer sing diduweni dening pacangan anyar dheweke.

Adhuh, aku rumangsa ngerti apa sing Gomer diduweni dening wong sing wis diparingi awake dhewe, kekasih liyane. Gomer nggambaraké Israèl, sing wis ngetutake kabeh kekasih liyane sing ora tresna marang dheweke. Hosea utawa Yéhuwah tresna marang Israèl, sing dadi anak pembarepé. Tegese Yéhuwah bakal nduwèni bangsa liya minangka anak-anaké ing sawetara wektu.
Paulus ujar iki ing Roma 6:12:

Mulané dosa aja nganti ngwasani badanmu sing mati, supaya kowé nuruti hawa-nepsuné. Aja masrahake badanmu marang dosa minangka piranti kanggo tumindak ala, nanging pasrahna awakmu marang Gusti Allah minangka wong sing wis diuripake saka ing pati, lan anggotamu marang Gusti Allah minangka piranti kanggo kabeneran. Amarga dosa ora bakal nguwasani kowé, amarga kowé ora kawengku ing angger-anggering Torèt, nanging kawengku ing sih-rahmat.
Abdi ing Kabeneran
Apa banjur? Apa kita kudu nglakoni dosa amarga ora kawengku ing angger-anggering Toret, nanging kawengku ing sih-rahmat? Ora ateges! Apa kowe padha ora sumurup, manawa kowe padha nyaosake awakmu marang sapa-sapa dadi batur kang manut, kowe iku padha dadi abdine wong kang padha kokturuti, iya saka dosa kang nuntun marang pati, utawa saka pambangun-turut kang nuntun marang kabeneran?

Nalika kita nyerah marang dosa banjur kita nyerahake awake dhewe marang Iblis. Kita nyerahake awake dhewe menyang wit kawruh babagan becik lan ala. Wit sing padha Adam lan Hawa nyerahake awake dhewe lan kabeh manungsa. Bayangna yen sampeyan bisa, yen saben-saben sampeyan nindakake dosa, kabeh turunan sampeyan sing asale saka sampeyan bakal dadi budak Iblis kanggo dosa sampeyan.
Nanging kita wis dosa lan kita wis nyerahke dhéwé marang Gusti kita anyar Iblis.
Ing Matius, kita maca piyé dhèwèké nduwé wewenang kanggo mènèhi karajan marang sapa waé sing dipilih.

Mat 4:8 Sétan manèh nuntun Yésus menyang gunung sing dhuwur banget lan nduduhké sakèhé karajan ing donya lan kamulyané. Panjenengané banjur ngandika marang wong mau, "Kabeh iku bakal Dakparingaké marang kowé, yèn kowé sujud nyembah marang Aku."

Kita uga maca ing surat-surat saka Yohanes lan Paulus, kepiye Gusti Yesus ngakoni manawa ana sing nguwasani bumi iki lan dudu Yesus.

YOHANES 12:31 Saiki jagad iki bakal dihukum; saiki panguwasa donya iki bakal ditundhung.
Yokanan 14:30 JAV - Aku ora bakal rembugan maneh karo kowe, amarga panguwasa jagad iki bakal teka. Dèkné ora nduwé hak marang Aku, nanging Aku nindakké apa sing didhawuhké Bapak marang Aku, supaya jagat ngerti nèk Aku nresnani Bapak. Ngadega, ayo padha lunga saka kene.
Yokanan 16:7-11 JAV - Nanging satemene pituturKu marang kowe: luwih becik aku lunga, amarga yen Aku ora lunga, Sang Penulung ora bakal nekani kowe. Nanging manawa aku lunga, aku bakal ngutus dheweke menyang kowe. Lan manawa Panjenengane rawuh, Panjenengane bakal ngyakinake jagad bab dosa lan kabeneran lan pangadilan: bab dosa, amarga padha ora pracaya marang Aku; bab kabeneran, amarga Aku sowan marang Sang Rama, lan kowe ora bakal ndeleng Aku maneh; bab pangadilan, amarga panguwasa donya iki wis diadili.
1 Korinta 10:18-22 JAV - Coba delengen wong Israel: wong kang padha mangan kurban iku rak padha melu ing misbyah? Apa sing dakkarepake? Panganan kang disaosake marang brahala iku apa, utawa brahala iku apa? Ora, sing dakkarepake, apa sing dikurbanake dening wong-wong kafir, padha disaosake marang dhemit, dudu marang Gusti Allah. Aku ora pengin sampeyan dadi peserta karo dhemit. Kowé ora bisa ngombé tuwungé Gusti lan tuwungé sétan-sétan. Sampeyan ora bisa melu ing meja Gusti lan mejane dhemit. Apa kita bakal njalari meri marang Gusti? Apa kita luwih kuwat tinimbang dheweke?
Efesus 2:1-3 JAV - Lan kowe wus padha mati marga saka panerak lan dosa kang biyen koklakoni, nuruti lakuning jagad iki, nuruti panggedhening panguwasa ing awang-awang, yaiku roh kang saiki tumindak ana ing para wong duraka. -- ing antarané aku kabèh biyèn padha urip ing hawa-nepsu daging, nindakaké pepénginaning badan lan budi, sarta lumrahé padha dadi anaking bebendu, kaya manungsa liyané.
Efesus 6:12 Amarga kita ora perang nglawan daging lan getih, nanging nglawan para panguwasa, nglawan panguwasa, nglawan panguwasa kosmik sing nglawan pepeteng saiki, nglawan kekuwatan rohani sing ala ing swarga.
1 Yohanes 5:19 Awaké déwé ngerti nèk awaké déwé iki asalé saka Gusti Allah, lan jagat kabèh kakuwasané si Iblis.
WAHYU 9:11 Wong-wong mau nduwé ratuné malaékat saka telenging jurang mau. Asmane ing basa Ibrani Abadon, lan ing basa Yunani diarani Apolion.
Wahyu 20:1-3 JAV - Aku tumuli weruh malaekat tumedhak saka ing swarga, nyekel kunci teleng teleng lan rante gedhe ing tangane. Nuli nyekel naga, ula kuna iku Iblis lan Iblis, banjur kaiket suwene sewu taun, dicemplungake ing luwangan, ditutup lan disegel, supaya aja nganti ngapusi bangsa-bangsa liya. luwih suwe, nganti sewu taun rampung. Sawisé iku kudu diuculaké sadhela.

Saiki bali menyang crita Pangentasan, kita kudu ngerti manawa Yéhuwah ora nyirnakake anak pembarep ing Mesir. Nanging Yéhuwah nglindhungi wong Israèl saka wong sing ngrusak sing saiki matèni kabèh anak pembarep ing Mesir.

Pangentasan 12:23 ngandika yen Gusti Allah ngliwati lawang-lawang omah-omah sing wis ditandhani getih cempé Paskah, Panjenengané ora nglilani wong sing ngrusak mlebu ing omah kanggo matèni anak pembarep ing omah kasebut.

Dadi, dudu Yéhuwah sing matèni anak-anak pembarep Mesir, nanging sing diarani ”tukang ngrusak”.
Tumindak utama Yéhuwah ing wewelak sing nomer sepuluh yaiku ora matèni anak-anak pembarep Mesir, nanging nglindhungi wong-wong saka wong sing ngrusak sing teka kanggo matèni kabèh.
Yéhuwah mbayar rega kanggo ngrusak iki lan rega kasebut yaiku Mesir.
YESAYA 43:3 Awit Ingsun iki Yehuwah, Gusti Allahira,
Kang Mahasuci, Gusti Allahe Israel, Juru Slametmu.
Aku menehi Mesir minangka tebusanmu,
Cush lan Seba minangka ijol-ijolan kanggo sampeyan.

The Se'udat-Siyum

Saiki kita kudu ndeleng maneh apa sing kedadeyan ing bengi Yehshua dikhianati lan ndeleng maneh kedadeyan ing bengi iki. Aku durung weruh iki nganti Donald tipped kula mati apa utawa ora temen maujud iku.
13 Nisan dina Selasa. Aja lali dina diwiwiti karo srengenge. Selasa iku dina sadurunge dina persiapan Paskah. Ing pungkasan tanggal 13 Nisan, lan wiwitan tanggal 14, yaiku wiwitan dina persiapan, para murid padha mangan panganan khusus sing diarani Perjamuan Terakhir.

Ana tradisi sing ing basa Ibrani diarani, seudah maphsehket; iki nerjemahake ateges "nedha bengi pungkasan". Perjamuan pungkasan iki kanggo ngelingi manawa ora kabeh wong Ibrani sing ana ing bebaya pati ing tangane Gusti Allah ing Mesir, nanging mung para putra pembarep. Dadi dhaharan khusus ing wayah wengi wis diadopsi kang dhaharan iki bakal dipangan lan banjur bakal ana pasa 24 jam sawise ...... mangkono jeneng "makan pungkasan". Jajanan sakbanjuré yaiku Paskah sakwisé tanggal 14 lan tanggal 15 Nisan wis diwiwiti.

Ing wiwitan tanggal 14 Nisan ing seudah maphsehket iki, Gusti Yesus ngandika kanggo mèngeti dina iki kanthi ngombé anggur sing nglambangaké getihé sing netepaké Prajanjian Anyar, lan mangan roti tanpa ragi sing nglambangaké awaké.

Sawise nedha bengi pungkasan, acara sabanjure yaiku Yudas ngiyanati Panjenengane lan ora suwe sawise tengah wengi Yeshua ditangkep. Saiki isih dina Persiapan. Ing sawetara jam sadurunge srengenge munggah, Panjenengane diadili lan disalahake dening Sanhedrin amarga nyenyamah. Saiki isih dina Persiapan. Sawise Gubernur Romawi, Pontius Pilatus, negesake ukuman patine Yeshua disebat lan banjur dipaku ing wit dening prajurit Romawi. Saiki isih Dina Persiapan, Rebo, 14 Nisan 31 M

Nalika Gusti Yesus seda ing jam 3 sore ing Dina Persiapan iki, wektu sing padha karo nyembelih Domba Paskah diwiwiti ing plataran Padaleman Suci. Nang endi wae udakara ¼ yuta wedhus bakal dipateni lan getihe diklumpukake antarane jam 3 sore nganti jam 6 sore. Saiki isih dina Persiapan amarga srengenge durung surup lan sawise srengenge surup banjur dhahar Paskah dipangan karo wedhus-wedhus iki sing nembe disembelih lan dibakar ing wilayah Padaleman Suci.

Pasa Anak Kapisan

Ayo padha ngerti siji bab sing cetha banget: Mangan pungkasan sing ditindakake Yesus karo para sakabate dudu Paskah! Paskah durung teka. Yohanes, nalika nerangake dhahar pungkasan sing ditindakake dening Yesus karo para sakabate, ujar, "Saiki sadurunge riyaya Paskah" (Yohanes 13: 1). Dheweke kanthi jelas nuduhake dhaharan utawa pesta iki sadurunge Paskah sing sejatine, sing dijadwalake dipangan lan dirayakake ing bengi sabanjure, 15 Nisan (Yohanes 18:18). Ésuké wong-wong Yahudi isih bakal ”nyiapake” Paskah ( Yokanan 19:14, 31 ). Dadi, apa persis iki "panganan pungkasan"?

Sawetara wong sing ora ngerti adat istiadat Yahudi ing jamané Gusti Yésus, yaiku, panganan iki ora bisa dadi Paskah, amarga wedhus Paskah ora bakal disembelèh nganti ésuk, lan banjur dipangan ing omahé wong Yahudi. wengi "Paskah" sing sejatine - nalika Yéhuwah matèni anak pembarep ing tanah Mesir lan ”ngliwati” wong Israèl — tanggal 15 Nisan.

Deleng Yahudi ing Perjamuan Terakhir

David H. Stern ngandika, ing Jewish New Testament Commentary:

"Perjamuan Terakhir dianggep dening akeh sarjana minangka dhaharan Paskah utawa Seder. Akeh tema Pesach sing luwih jero, dikuwatake lan diwenehi tingkat makna anyar kanthi kedadeyan ing urip Yesus Kristus lan tembung-tembunge ing wengi iki. Nanging, Joseph Shulam wis nyaranake manawa iki dudu Seder nanging se'udat-mitzvah, 'BANQUET sing ngiringi kinerja perintah' kayata pesta utawa b' rit-milah.

“Iki latar mburi argumentasine. Nalika rabi lan murid-muridé rampung sinau traktat Talmud, padha ngrayakake kanthi se'udat-mitzvah (uga disebut se'udat-siyum, 'perjamuan rampung,' yaiku wisuda). Pasa Anak Sulung, sing mratelakake rasa syukur kanggo nylametake putra-putra pembarep Israel saka pageblug kaping sepuluh, wis diwènèhaké kanggo dina sadurunge Pesak, 14 Nisan, paling ora wiwit jaman Mishnaic. Yen perlu mangan se'udat-mitzvah, iki luwih dhisik tinimbang pasa. Kanthi wawasan sing sithik, rabi bisa ngrancang ngrampungake traktat tanggal 14 Nisan lan kanthi mangkono ora kudu pasa; mengkono iku ora dianggep cidra, malah wis dadi adat. "Tradhisi Pasa Anak Sulung tanggal paling ora saka jaman Mishanic. Nanging, alesan Shulam, yen bali sawetara abad maneh menyang jaman Yeshua, lan yen adat si'udat siyum ditrapake ing abad pisanan kanggo ngrampungake sembarang kursus sinau, banjur Yeshua wis ngatur kanggo duwe awake dhewe. lan para talmidimé [murid-murid, murid-muridé] rampung maca buku Tanakh ing tanggal 14 Nisan. Utawa, merga Yésus ngerti nèk dhèwèké bakal séda, dhèwèké mungkin nganggep cocog kanggo ngrampungké ’sinau’ kadonyan para muridé nganggo BANQUET. Solusi iki uga bakal ngrampungake konflik sing dirasakake antarane Yochanan [John] lan Injil Sinoptik sajrone wektu Perjamuan Terakhir ”JNT, p. 77).

Ing tembung liya, ana luwih akeh babagan wacana iki ing 11 Korinta 15, lan maknane, tinimbang sing kita ngarepake. Sanadyan ora ana sangsi manawa Gusti Yesus Kristus mènèhi makna anyar saka roti lan anggur minangka makili awak sing rusak lan getih sing diwutahake, sing diwenehake kanggo kita, ing perjamuan pungkasan, lan simbol-simbol kasebut langsung melu ing Seder Paskah, dianakaké ing tanggal 14 Nisan, iku uga kasunyatan sing jajanan pungkasan iki ana SEDAY sadurunge Paskah. Iku uga kasunyatan manawa Gusti Yesus ora ngandhani para muride supaya nggawe Prentah ANYAR, utawa ”dina suci” anyar, lan miwiti ngrayakake tanggal XNUMX Nisan, ing wayah wengi, minangka pengetan kanggo "perjamuan pungkasan" iki. Nanging, dheweke duwe "perjamuan pungkasan" karo wong-wong mau - "panganan persekutuan" khusus lan unik karo wong-wong mau, ing ngendi kabeh padha santai, leren, kepenak, lan ngalami kesatuan sing cedhak banget. Iki padha karo Paskah Seder ing sawetara babagan - nanging beda.

Tembung Yunani "Artos"

Sing nggumunké, nalika Yésus nganakaké nedha bengi pungkasan karo para muridé, tembung sing digunakké Yohanes kanggo njlèntrèhaké bab kuwi yaiku diepnon, sing tegesé ”mangan, dhaharan utama, nedha bengi”. Iki digunakake kanggo perjamuan pungkasan sing ditindakake dening Yesus karo para muride, lan dhaharan utama liyane ing dina kasebut (pirsani Markus 6:21; Lukas 14:12, 16, 17, 24; 22:20; Yohanes 12:2; 13:21 ). , 4; I Kor. 11:20-21; Tembung iki ora tau digunakake kanggo Festival taunan, utawa Paskah. Nanging, iku mung nuduhake MAIN UTAMA dina, biasane ing wayah sore.

Salajengipun, ing nedha bengi pungkasan utawa pesta iki, ora ana sing nyebutake babagan wedhus sing dipangan - sing mesthine perlu yen iki Paskah. Akun Injil mesthi ora bakal nglirwakake babagan fitur penting kasebut.

Nanging sing luwih nggumunake yaiku kasunyatan manawa adat Yahudi ing wektu iku, lan mesthi, wis ndhikte manawa ROTI Tanpa Ragi ora kena dipangan ing dina sadurunge Riyaya Roti Tanpa Ragi, supaya Riyaya kasebut dipisahake kanthi nyata lan nyata. Kanggo roti tanpa ragi sing wis dipangan sadurunge Riyaya bakal suda wigati ing riyaya dhewe! Mula, nèk Yésus lan murid-muridé mangan ”roti tanpa ragi” ing bengi tanggal 14 Nisan, mesthiné wong-wong kuwi nglanggar adat lan kebiasaané wong Yahudi. Mulané, menarik banget kanggo mirsani, nalika Gusti Yésus lenggah dhahar, ing dhahar pungkasan karo para sakabaté, "nalika padha mangan, Yésus mundhut roti lan mberkahi [akeh salinan Yunani, "ngucap sokur"], banjur dicuwil-cuwil lan diparingake marang para sakabate, pangandikane: “Tampanana, dhaharana; iki awakku” (Mat. 26:26). Tembung kanggo "roti" ing kene yaiku artos, lan tegese "roti (minangka diangkat), roti." Tembung sing padha iki digunakake ing Matius 4:3-4, "manungsa urip ora mung saka roti," ing Matius 6:11, "roti kita saben dina," lan Matius 16:12, "ragi roti," etc. Tembung iki asring digunakake kanggo ROTI BERAGI!

Umumé, nèk roti TANPA ragi ditegesi, tembung iki didhisiki tembung Yunani kanggo ”tanpa ragi”, yaiku azumos, tegesé ”tanpa ragi, ora rusak”. Nanging ing telung akun Injil sinoptik babagan perjamuan pungkasan Gusti Yesus lan para sakabate, Matius 26:26, Markus 14:22, Lukas 22:19, para panulis tansah nggunakake TEMBUNG ARTOS, tegese ROTI - tanpa tembung modifikasi azumos dadi nyebutake "tanpa ragi". Mula, pratandha sing cetha yaiku ing PURWANING DUMADI PURWANING DUMADI YESHUA GUNA ROTI BERAGING BIASA, nalika mberkahi lan nyuwil-nyuwil lan ngandika: “Tampanana, dhahar; iki awakku”!

Punika bukti liyane sing nedha bengi iki ora lan ora bisa wis Paskah!

Roti Nyata ing "Perjamuan Terakhir"

Bukti liyane yen Gusti Yesus lan para sakabate ora bisa mangan "Paskah", kanthi roti tanpa ragi, ing "perjamuan pungkasan" ing wayah wengi utawa wiwitan tanggal 14 Nisan, yaiku hukum Yahudi (halakha) sing prasaja lan prasaja. wektu. Kasunyatane yaiku nalika Kitab Suci nggunakake ungkapan "ngrayakake Paskah" (Ezra 6:19), iki nuduhake nyembelih wedhus Paskah ing tanggal 14 Nisan, nanging tembung ”mangan Paskah” wis kelakon. ing wayah sore tanggal 15 Nisan sing dadi wiwitan mangan roti tanpa ragi ing "wengi sing kudu dirayakake". Alasan kenapa sore iki diarani "wengi sing kudu dirayakake" amarga Paskah tansah dipangan minangka dhaharan pisanan ing Riyaya Roti Tanpa Ragi.

Uga, miturut hukum Yahudi ing jaman (halakha), pancen dilarang mangan roti tanpa ragi sajrone wektu 24 jam sadurunge wengi pisanan Roti Tanpa Ragi! Iki minangka prabédan sing digawe dening hukum kanggo nyucèkaké (disediakake) makna suci Riyaya saka apa wae sing bisa dipangan kanggo roti ing dina-dina sadurunge. Iki tegese Gusti Yesus lan para murid ora bisa mangan roti tanpa ragi ing wayah sore sadurunge "wengi sing kudu dirayakake"!

Kajaba iku, Injil nuduhake manawa Gusti Yesus nindakake Pasa Anak Pambajeng ing wayah awan nalika dina panyaliban - iki minangka pasa awan sing ditindakake dening kabeh wong Yahudi pembarep ing Dina Persiapan kanggo ngeling-eling Pangeran Yehuwah Gusti Allah nglindhungi para pembarep Israel nalika mateni pambarep ing Mesir; Iki uga njelaské pangandikané Yésus ing Matius 26:29 , ”Aku ora bakal ngombé wiwit saiki woh anggur iki, nganti tumeka ing dinané Aku ngombé sing anyar karo kowé ana ing Kratoné Bapakku.” Temenan, Gusti Yesus ora ngombe anggur ing dina sabanjure. Kajaba iku, iki nerangake sebabe dheweke ora gelem nampa cuka sing dicampur karo empedu sing disebutake ing Matius 27:34. Tèks Ibrani Injil Matius sing ditulis déning sarjana Yahudi Spanyol Shem-Tov ben-Shaprut (kira-kira taun 1380 M) katulis: “lan diwènèhi anggur dicampur empedu. Nanging nalika wiwit ngombé, dhèwèké ngerti lan ora gelem ngombé.” Yésus mesthi éling nèk Dèkné nindakké Pasa Anak Sulung. Tembung Yunani kanggo ”rasa” sing dienggo ing ayat iki nggawé kesan sing salah. Gusti Yésus éling sakdurungé ngombé lan ngulu.

Dadi, jelas, ”roti” sing dicuwil-cuwil Yésus lan diwènèhké marang murid-muridé ing wiwitan tanggal 14 Nisan, ing wayah sore, ing ”perjamuan makan” pungkasan karo wong-wong kuwi, mesthiné kuwi roti sing beragi!

Nanging apa iki bisa? Apa roti sing ragi, uga roti tanpa ragi, bisa nggambaraké awaké Yésus Kristus?

Wangsulane yaiku YA!

Ing Kaimaman 23:17 , bab riyaya Péntakosta, awaké dhéwé maca, ”Kowé padha nggawaa roti goyangan loro saka ing omahmu, isiné rong prasepuluh ekar; padha dipanggang nganggo ragi; iku minangka pambarep kagem Pangeran Yehuwah.” Ragi, ing kasus iki, mesthi ora nggambarake DOSA, amarga ora ana sing "kontaminasi" utawa "dosa" sing bisa ditawakake marang Yéhuwah. Kanggo menehi "dosa" marang YAHWEH bakal dadi sacrilegious - nyenyamah - kaya kurban daging babi (Yes. 66:3, 17).

Mula, priksa apa sing diomongake dening Komentar Jamieson, Faussett lan Brown babagan wacana iki ing Imamat 23:

"Roti-roti iki digawe saka glepung gandum" alus utawa gandum, bobote kira-kira luwih saka sepuluh kilogram. Nalika bentelan ombak menehi tandha kanggo miwiti, roti loro kasebut ngrayakake pungkasane mangsa panen. Padha dadi woh-wohan kawitan ing mangsa iku, kang disaosaké marang Gusti dening imam ing jeneng kabeh bangsa (ndeleng ing Exo. 34:22). Roti-roti kang digunakake ing Riyaya Paskah iku tanpa ragi, roti kang disaosake ing riyaya Pantekosta iku ragi -- prabédan kang kaya mangkono iku dikira-kira, -- kang siji minangka pangeling-eling roti kang enggal-enggal budhal, dene roti kang sijine minangka PANGANDHARING TORET. kanggo panganan saben dinane, sing diragi…” (Jilid 1, p.498).

Nanging, malah "roti ragi" iku JENIS awak Sang Mesias, lan nggambaraké "dagingé" sing diparingaké kanggo dosa donya. Kanggo wong Yahudi, roti tanpa ragi utawa warata nggambarake kasangsaran lan mlarat, kaya nalika wong Israel metu saka Mesir; nanging roti ragi, kaya sing dikurbanake ing Pentakosta marang Gusti (Imamat 23:17), nggambarake KALUBÈRAN, kasugihan, kasugihan. Tipologi kudu cetha. Sang Mesias kang disalib ana ing sangsara, flatness, abject, diantemi, bruised, pierced, pummeled - jinis sampurna kang roti tanpa ragi. Sang Mesias minangka kasugihan saka lubèring urip, roti sing menehi urip, digambarake kanthi godhong roti ragi sing wangi lan manis! Apa ora kabeh kita seneng roti gandum sing digawe ragi sing digawe saka omah langsung saka oven sing dikukus? Mula, kasugihané roti ragi uga nglambangké Yésus, Mésias, ”roti panguripan”. Kabar!

“Roti Panguripan”

Ing Yokanan bab 6, nalika Gusti Yesus maringi panganan sawetara roti lan iwak sawetara, Gusti Yesus ngandika,

“Awit rotiné Gusti Allah yaiku Panjenengané sing tumurun saka swarga lan maringi urip marang jagat…IKU ROTI KAuripan: sing sapa marani Aku, ora bakal kaliren; lan sapa sing pretyaya marang Aku ora bakal ngelak.

“Aku iki roti panguripan. Para leluhurmu padha mangan manna ana ing ara-ara samun, nanging padha mati. Iki roti sing tumurun saka swarga, supaya wong bisa mangan roti lan ora mati.

"Aku iki roti urip sing tumurun saka swarga: manawa ana wong mangan roti iki, dheweke bakal urip ing salawas-lawase: lan roti sing bakal dakwenehake yaiku dagingku, sing bakal dakwenehake kanggo urip jagad ...

“Satemen-temene pituturKu marang kowe: Yen kowe ora mangan daginge Putraning Manungsa lan ngombe getihe, kowe ora duwe urip. Sapa waé sing mangan dagingku lan ngombé getihku, nduwèni urip langgeng; lan Ingsun bakal nangekake ing dina wekasan. Amarga dagingku sejatine panganan, lan getihku sejatine ngombe. Sing sapa mangan dagingku lan ngombe getihku, iku tetep ana ing Aku lan Aku ana ing wong, kayadene Sang Rama kang gesang ngutus Aku, lan Aku urip marga saka Sang Rama, mangkono uga kang mangan Aku, iya bakal urip marga saka Aku.

"Iki roti sing mudhun saka swarga: ora kaya leluhurmu sing mangan manna, nanging wis mati: sing sapa mangan roti iki bakal urip ing salawas-lawase" (Yohanes 6:33-58).

Dadi, Yésus kuwi ”roti panguripan”. Iki kasunyatan. Iki ora mung Paskah. Sadawane taun, saben dina, dina lan dina, Gusti Yesus Sang Mesias tetep dadi "roti panguripan" sing mudhun saka swarga! Kita kudu mangan "roti" iki saben dina nalika sinau Kitab Suci! Gusti Yésus terus ngomong:

“Roh iku kang nguripake; daging ora ana gunane. Tembung-tembung sing tak omongké marang kowé kuwi roh lan urip.” ( Yokanan 6:63 ).

Mangkono uga roti biasa minangka jinis kasugihan saka roti sing menehi urip saka Gusti Yesus Kristus! Ing pangertèn iki, ragi nggambaraké fullness lan turah mbrawah. Wong-wong Kristen sing sejati, minangka anggota badan Kristus, uga minangka "roti siji" ING Mesias!

30 Potongan Perak

Saiki karo kabeh sing wis ditampilake nganti saiki, nimbang ing ngisor iki.

Zak 11:10-14 JAV - Aku banjur mundhut tekeningSun, sih-rahmat, banjur Dakcuwil-cuwil, prajanjian kang wus Sunanakake kalawan sakehing bangsa. Dadi ing dina iku dibatalake, lan para pedagang wedhus, sing padha nonton aku, ngerti yen iki pangandikane Gusti. Aku banjur ngandika marang wong-wong mau: "Yen sampeyan seneng, aku kudu mbayar upahku; nanging yen ora, tetepa.” Lan padha ditimbang minangka upahku telung puluh sekel salaka. Pangeran Yehuwah banjur ngandika marang aku: “Buangna marang tukang kundhi” - regane kang luhur kang dakanggep dening wong-wong mau. Aku banjur njupuk dhuwit telung puluh selaka lan mbuwang menyang ing Pedalemané Allah, marang kundhi. Aku banjur nyuwil-nyuwil tekenku sing nomer loro, lan ngrusak paseduluran antarane Yehuda lan Israel.

Ing Matéus, kita sinau kepriyé Yudas setuju ngulungaké Yésus.

Mateus 26:14-16 JAV - Salah sijine saka sakabat rolas, jenenge Yudas Iskariot, sowan marang para pangareping imam lan matur: “Apa kang bakal kokparingake marang aku, manawa aku masrahake dheweke marang kowe?” - Biblics Lan padha mbayar telung puluh dhuwit slaka. Lan wiwit nalika iku dheweke golek kesempatan kanggo ngulungake dheweke.

Sabanjure, kita maca babagan pengkhianatan Yesus ing Yokanan 13:21-30

Sawuse ngandika mangkono, Gusti Yesus trenyuh ing panggalihe lan paseksi mangkene: “Satemen-temene pituturKu marang kowe, panunggalanmu bakal ngulungake Aku.” Para sakabat padha pandeng-pandengan, ora ngerti sapa sing diomongake. Ana muridé sing ditresnani karo Gusti Yésus, lagi lungguh ing sisihé Gusti Yésus, mulané Simon Pétrus ngongkon wong mau takon marang Gusti Yésus, sapa sing diomongké kuwi. Sakabat mau banjur ndherekake marang Gusti Yesus, banjur matur: “Gusti, sapa ta?” Paring wangsulane Gusti Yesus: “Wong kang Dakparingi roti iki samangsa Dakcelupake.” Bareng wis dicelupake, banjur diparingake marang Yudas, anaké Simon Iskariot. Sawisé njupuk roti, Iblis lumebet ing wong. Gusti Yésus terus ngomong: “Apa sing arep mbok lakoni, enggal tindakna.” Saiki ora ana wong siji-sijia ing meja sing ngerti sebabe dheweke ngomong ngono. Ana sing ngira, merga Yudas sing nduwé kanthong dhuwit, Yésus kandha, ”Tuku apa sing dibutuhké kanggo riyaya,” utawa nèk dhèwèké kudu mènèhi apa-apa marang wong miskin. Dadi, sawise nampa roti, dheweke langsung metu. Lan wis wengi.

Kita banjur maca liyane saka apa Yudas wis rampung ing Mat 27:3-10

Bareng Yudas, kang ngulungake dheweke, weruh yen Gusti Yesus kapatrapan paukuman, banjur malih pikirane lan mbalekake dhuwit telung puluh dhuwit slaka marang para pangareping imam lan para pinituwa, kalawan matur: “Aku wis gawe dosa amarga ngulungake getih wong sing ora salah.” Wong-wong mau kandha, ”Apa gunané awaké dhéwé? Deleng dhewe.” Dhuwit salaka mau banjur diuncalake menyang Padaleman Suci, banjur tindak lan nggantung awake. Nanging para pangareping imam, njupuk dhuwit slaka, padha matur: "Iku ora kena dilebokake ing pethi pisungsung, amarga iku dhuwit getih." Wong-wong mau banjur padha rembugan lan tuku pategalan juru kundhi kanggo kuburane wong liya. Mulané palemahan mau nganti saiki diarani Tanah Getih. Banjur kelakon apa kang kapangandikakake dening Nabi Yeremia, mangkene: “Wong-wong mau banjur padha njupuk dhuwit telung puluh sekel, yaiku regane wong kang wis katetepake regane dening wong Israel sawatara, banjur diparingake marang tukang kundhi. pategalan, kaya sing didhawuhaké déning Pangéran marang aku."

Aku bakal nuduhake sabanjure apa sing umum diomongake babagan transaksi iki lan banjur nuduhake pikirane.

In Zakharia 11:12–13, 30 slaka yaiku rega sing ditampa Zakharia kanggo karyane. Dheweke njupuk dhuwit recehan lan mbuwang "marang tukang kubah". Klaas Schilder nyathet yen pembayaran Zakharia nuduhake pambiji regane, uga dipecat.[18] Ing Pangentasan 21:32, 30 keping slaka minangka rega budak, mula Zakharia nyebutake jumlah kasebut minangka "rega sing apik banget" (Zakharia 11:13), iki bisa uga dadi sindiran. Barry Webb, Nanging, nganggep minangka "jumlah dhuwit sing cukup akeh."[19]
Schilder nyaranake manawa 30 keping slaka iki banjur "dibuwang bolak-balik dening Roh Ramalan". kanjeng nabi.” Yaiku, ”Wong-wong mau padha njupuk dhuwit telung puluh salaka, regane wong Israel, banjur dituku kanggo tuku palemahane tukang kundhi, kaya sing didhawuhake dening Gusti marang aku.” ( Matius 20:27–9 ). Senajan akeh sarjana ndeleng jeneng Yeremia kalebu ing kesalahan, [10] Yeremia tuku sawah ing Yeremia 21 bisa nuduhake yen nabi loro ing atine.[32] Craig Blomberg ujar manawa Matius nggunakake tipologi ing kutipan, tinimbang "sembarang jinis kawujudan siji utawa kaping pindho saka ramalan ramalan sing nyata." Miturut Blomberg, Matius ngandhani para pamaca yen, "kaya Yeremia lan Zakharia, Yesus nyoba mimpin umate kanthi pelayanan sunnat lan pastoral, nanging dheweke bakal nandhang sangsara tanpa dosa ing tangane wong-wong mau." [22] William Hendriksen mbantah manawa Matius punika ngrujuk dhateng Yeremia 23.[19]
Blomberg uga nduduhké nèk Matius bisa uga kandha nèk ”Sedané Yésus kuwi tebusan, rega sing dibayar kanggo mbébaské budhaké”, lan dhuwit getihé kanggo tuku kuburan wong manca (Matius 27:7). nduduhké gagasan nèk ”Sedané Yésus ndadèkké kaslametan kanggo kabèh bangsa ing donya, klebu bangsa-bangsa liya.”[25]
1877 Handy Book for Bible Readers kandha, ”Argurion, argenteus, denarius. Tembung iki dumadi ing rong perangan-(A) akun ngiyanati Gusti kita kanggo "telung puluh dhuwit salaka" (Mat. xxvi. 15; xxvii. 3, 5, 6, 9). Iki biasane dianggep dadi dinar, nanging ora cukup. Wacana paralel ing Zakharia (xi. 12, 13), dijarwakake minangka ”telung puluh [sêkêl] salaka”; nanging kang mesthi kudu diwaca, "telung puluh sekel salaka", sauntara iku diamati yen "telung puluh sekel salaka" iku rega getih kanggo mbayar ing cilik saka abdi sengaja matèni (Pangentasan. xxi. 32). Mulane wacana kasebut bisa diterangake minangka "telung puluh sekel salaka", dudu sekel surrent, nanging tetradrachms saka standar Attic ing kutha-kutha Yunani ing Siria lan Phoencia. Tetradrakhma iki umum ing jamané Gusti kita, lan ing antarané stater minangka spesimen.

Abdi-Tawanan-Pati-Panyebusan

Ana sing khusus banget babagan Pasa Anak Sing Kapisan iki lan dhuwit sing dibayar kanggo nebus anak mbarep. Banjur nalika kita bener ndeleng diputer ing wektu nyata ing panyaliban kita kudu bisa kanggo tarik pangerten saka iku. Nanging kita ora amarga akeh kebingungan babagan acara kasebut lan amarga kita ora manut luwih saka 2700 taun. Dadi kita wis kelangan akeh pangerten.
Yéhuwah kudu mbayar pangwasa ing donya iki, yaiku Sétan sing ngrusak, kanggo wong-wong sing ditebus Yéhuwah padha karo Hoséa marang Gomer bojoné sing laku jina sing dituku.
Rega kanggo nebus anak mbarep ditetepake 5 sekel. Rega kanggo Gomer padha karo kira-kira 10 sekel. 30 koin perak…

Tembung sing digunakake ing Matius 26:15 (????????, argyria) mung tegese "koin perak," [9] lan sarjana ora setuju babagan jinis dhuwit recehan sing bakal digunakake. Donald Wiseman nyaranake rong kemungkinan. Iki bisa uga dadi tetradrakhma Tirus, biasane diarani sekel Tirus (14 gram perak 94%), utawa stater saka Antiokhia (15 gram perak 75%), sing duwe kepala Augustus.[10] Utawa, bisa uga ana Ptolemaic tetradrachms (13.5 ± 1 g saka 25% perak).[11]Ana 31.1035 gram saben troy ons. Ing regane titik $17.06/oz (rega nutup ana, 12 Desember 2016), 30 "potongan perak" bakal regane antarane $185 lan $216 ing nilai saiki (USD).
Sekel Tirus bobote papat drakma Athena, kira-kira 14 gram, luwih saka 11 gram sekel Israel sadurunge, nanging dianggep padha karo tugas agama ing wektu iku.[12] Merga koin Romawi mung 80% pérak, sekel Tirus sing luwih murni (94% utawa luwih) kudu mbayar pajeg bait ing Yérusalèm. Para penukar dhuwit sing dirujuk ing Injil Prajanjian Anyar (Mat. 21:12 lan paralel) ngganti sekel Tirus kanggo mata uang Romawi umum.[13][14]

Aku nyoba kanggo ngomong sing rega nebus disambungake menyang 30 bêsik Silver. Persis carane aku bakal ninggalake kanggo sampeyan mikir.
Dina iki sing diarani Pasa anak mbarep disambungake langsung karo Puasa Dina Pangruwat. Kaya sing kita tuduhké minggu kepungkur, wedhus sing nggambarké Yéhuwah dipatèni ing Dina Pangruwat. Kuwi kurban sing nduduhké nèk kita bakal matèni Yéhuwah. Wedhus wedhus kang makili Panjenengane iku padha kita mateni, padha kaya wedhus wedhus siji liyane, kang katon kaya wedhus kang makili Yehuwa, banjur kacemplungake menyang ara-ara samun kanthi sakabehe kaluputan saka dosa kita. Wedhus iki nggambarake Iblis sing ngrusak.
Dadi amarga rong Dina Suci iki disambungake amarga wedhus sing dipateni uga nggambarake Yéhuwah ing Pangruwat, mula kita kudu pasa ing wektu iki. Iku Pasa Anak Pambajeng.
Nanging sanajan kita duwe simbolisme ing kene kanggo nebus anak mbarep, lan kita wis nyatakake yen dhuwit 30 salaka bakal digunakake kanggo tuku pategalan tukang kubah minangka kuburan kanggo wong liya. Sampun dipunandharaken bilih sawah punika nglambangaken jagad sanesipun.
Saiki ayo bali maneh menyang Purwaning Dumadi 15.

Purwaning Dumadi 15:17-21 JAV - Bareng srengenge wis surup, banjur peteng ndhedhet, lah ana kuwali kang murub lan obor murub ana ing antarane potongan-potongan mau. Ing dina iku Pangeran Yehuwah nganakake prajanjian karo Rama Abram, pangandikane: “Ingsun maringi tanah iki marang turunira, wiwit saka ing bengawan Mesir nganti tumeka ing bengawan kang gedhe, yaiku bengawan Efrat, tanahe wong Keni, wong Kenas, wong Kadmon lan wong Het. , wong Feris, wong Refaim, wong Amori, wong Kanaan, wong Girgasi lan wong Yebus.”

Yéhuwah nggawé prajanjian getih iki dhéwé. Dheweke supaos demi uripe dhewe. Ora ana panguwasa sing luwih dhuwur tinimbang Panjenengane.
Banjur ing Gunung Sinai, Yéhuwah manèh negesake prejanjian iki karo kabèh wong Israèl, sing wis dituku karo nyawané wong Mesir saka wong sing ngrusak. Ing Exodus wiwit ing bab 19 lan arep kabeh cara kanggo 34 prajanjian karo kabeh Israel lan kita kabeh sarujuk kanggo manut. Saiki, iki uga prajanjian getih sing tegese yen salah siji pihak nglanggar barang-barang sing wis disepakati, mula dheweke bakal mbayar nyawane.

Israel nerak prajanjian iki lan kaluputan saka dosa lan mulane kudu mbayar kanggo urip.
Nanging Yéhuwah wis nduduhké nèk Yéhuwah nresnani wong Israèl lan ora mung Israèl, nanging kabèh manungsa, srana ngekèki nyawané dhéwé kanggo nglanggar prejanjiané Gunung Sinai.
Panjenengané wis ngluwari kita nganggo rahé dhéwé. Rega tebusan saka anak mbarep kaya sing dituduhake marang kita saben-saben kita njaga Pidyon Ha'bon lan maneh saben taun kita njaga perjamuan pungkasan ora minangka dhaharan Paskah ing wayah wengi sabanjure, nanging minangka wengi khusus iki nalika Panjenengane mbayar kanggo kita. dina iki kanthi getihé dhéwé.
Awaké déwé ngerti iki sing ditindakké Dèkné merga wong-wong mati sing dikunjara Sétan nganti tekan semono kuwi durung tau urip manèh saka kuburan nganti Yéshua metu saka kuburan ing pungkasan dina Sabat.

Iki pisanan liyane saka Lazarus, sing wong wis metu saka kuburan.

Mateus 27:50-53 JAV - Gusti Yesus banjur nguwuh maneh kalawan swara sora lan masrahake nyawane.
Lah, gordhèn Padaleman Suci suwèk dadi loro, saka ndhuwur tekan ngisor. Lan bumi gonjang-ganjing, lan watu-watu padha pecah. Kuburan-kuburan uga dibukak. Sawisé wunguné Gusti Yésus wunguné Gusti Yésus okèh mayit sing ditangèkké, lan pada ngetokké wong okèh sangka kuburan.

Iki minangka roti pisanan saka Roti Tanpa Ragi. Iki minangka kurban gelombang pisanan lan iki minangka pisanan saka wong-wong Suci sing diuripake maneh.
Paulus nyritakké carané Yéshua mimpin para tawanan.

Efesus 4:8 Mulane ana pangandikane:
"Nalika dheweke munggah ing dhuwur, dheweke mimpin pirang-pirang tawanan,
lan Panjenengané paring pisungsung marang manungsa.”
1 Korinta 15:20-26 JAV - Nanging nyatane Sang Kristus wus kawungokake saka ing antarane wong mati, minangka kawitane wong kang wus padha mati. Sabab kayadene pati iku tekane saka wong, mangkono uga patangening wong mati marga saka manungsa. Sabab kayadene kabeh wong mati ana ing Adam, mangkono uga ana ing Sang Kristus kabeh wong bakal padha urip maneh. Nanging saben wong miturut urutane dhewe-dhewe: Sang Kristus minangka kawitan, banjur ing rawuhe wong-wong sing dadi kagungane Kristus. Banjur tekan wekasane, yaiku nalika Panjenengane masrahake Kraton marang Gusti Allah Sang Rama, sawise ngrusak kabeh pamrentahan lan panguwasa lan kekuwatan. Amarga Panjenengane kudu mrentah nganti kabeh mungsuhe dilebokake ing sangisore sikile. Mungsuh pungkasan sing bakal ditumpes yaiku pati.

Kedadeyan iki sing kedadeyan sawise pembayaran wis dileksanakake yaiku nebus manungsa saka kuburan. Iku njupuk Panggonan ing dina sheaf gelombang. Iku sing diwakili sheaf gelombang. Wong-wong Suci sing manut diuripké manèh ing dina berkas-berkas gelombang. Kabèh wong-wong wiwit jamané Adam nganti saiki ing taun 31 M diuripké manèh lan banjur munggah ing swarga jam 9 ésuk dina Minggu karo Yéheshua.
Wong-wong sing ditawan yaiku wong-wong sing dicekel Iblis ing pati. Saiki wis bebas lan munggah karo Yéhshua menyang swarga.
Kurban gelombang sabanjure sing bakal ditindakake yaiku ing pungkasan Mangsa Kasangsaran ing Shavuot nalika kurban gelombang sabanjure rong roti dipanggang. Iki sing kabeh wong wiwit 31 M nganti wektu sing wis tilar donya lan malah wong-wong sing isih urip bakal diuripake maneh lan utawa diganti ing sakedheping mripat lan wungu kanggo ketemu karo Panjenengane ing udhara.

1 Korinta 15:50-57 JAV - Aku pitutur marang kowe, para sadulur: daging lan getih ora bisa tampa panduman Kratoning Allah, lan kang bisa rusak ora tampa warisan kang ora bisa rusak. Lah! Aku pitutur marang kowe misteri. Kita ora kabeh bakal turu, nanging kita kabeh bakal diganti, ing wayahe, ing sakedheping mripat, ing kalasangka pungkasan. Amarga kalasangka bakal muni, lan wong mati bakal katangekake tanpa rusak, lan kita bakal malih. Amarga badan kang bisa rusak iki kudu ngrasuk kang ora bisa rusak, lan badan kang kena ing pati iki kudu ngrasuk kang ora kena mati. Manawa kang bisa rusak iku ngrasuk kang ora kena rusak, lan kang bisa mati iku ngrasuk kang ora kena ing pati, banjur bakal kelakon pangandikane kang katulisan:
"Pati ditelan ing kamenangan."
“Dhuh pati, pundi kamenangan panjenengan?
Dhuh pati, pundi sengatmu?”
Pati iku dosa, lan kuwasane dosa iku angger-anggering Toret. Nanging puji sokur konjuk marang Gusti Allah, kang wus paring kamenangan marang kita lumantar Gusti kita Yesus Kristus.

Maneh pati iku panangkaran lan panangkaran tegese dadi tawanan Iblis. Apa sing kudu dibuwang ing tlaga geni ing pungkasan?

Wahyu 20:11-15 JAV - Aku banjur weruh dhampar putih gedhe lan Panjenengane kang lenggah ing kono. Saka ing ngarsane bumi lan langit lumayu, lan ora ana panggonan kanggo wong-wong mau. Lan aku weruh wong mati, gedhe lan cilik, ngadeg ing ngarepe dhampar, lan buku-buku dibukak. Banjur dibukak buku liyane, yaiku kitab kauripan. Wong mati padha diadili miturut apa kang katulisan ana ing kitab-kitab iku, miturut apa kang padha dilakoni. Lan segara masrahake wong mati kang ana ing kono, Pati lan Hades masrahake wong mati kang ana ing kono, lan saben wong padha diadili miturut tumindake. Banjur Pati lan Hades dibuwang menyang sagara geni. Iki pati kang kapindho, sagara geni. Dene manawa ana wong kang ora tinemu ana ing kitab kauripan, jenenge kacemplungake ing sagara geni.
Wahyu 20:4-6 JAV - Aku banjur weruh dhampar-dhampar, lan kang padha linggih ing kono ana kang padha kapasrahake wewenang ngadili. Aku uga weruh nyawané wong-wong sing wis dipenggal sirahé kanggo paseksiné Gusti Yésus lan kanggo pangandikané Gusti Allah, lan wong-wong sing wis ora nyembah kewan utawa gambar lan ora nampa tandha ing bathuk utawa tangan. Padha urip lan mrentah bareng karo Kristus suwene sewu taun. Wong mati liyane ora urip maneh nganti sewu taun rampung. Iki patangen pisanan. Rahayu lan suci wong sing mèlu ing patangen pisanan! Kanggo wong-wong kuwi, pati sing kapindho ora nduwèni kekuwatan, nanging bakal dadi imamé Gusti Allah lan Kristus, lan bakal mréntah bareng karo Panjenengané suwéné sewu taun.

Muga-muga aku bisa ngaturake sing anyar iki kanggo aku lan sawetara sampeyan, pangerten. Muga-muga kowé isa ndelok Yéhuwah sing Maha Agung lan kuwasa ing kabèh sing ditindakké. Yéhuwah kuwi penebus kita lan Yéhuwah sing mbayar tebusan nganggo getihé dhéwé kanggo kita lan kabèh manungsa.

Jabur 19:14 JAV - Pangandikane cangkemku lan angen-angening manah kawula mugi karsaa mirsani ing ngarsa Paduka, dhuh Yehuwah, peparang kawula saha Panebus kawula.

Yesaya 41:14 “Aja wedi, he cacing Yakub, he wong Israel! Ingsun bakal nulungi sira," mangkono pangandikane Sang Yehuwah, "lan Juru-nebusira iku Kang Mahasuci, Allahe Israel.

Yeremia 50:34 JAV - “Panebuse iku santosa, asmane Pangeran Yehuwah Gustine sarwa dumadi; Panjenengane bakal mbelani prakara wong-wong mau kanthi temen-temen, supaya bumi ndadekna katentreman, nanging wong-wong ing Babil bakal nggegirisi.

Amos 4:13 JAV - Amarga lah, Panjenengane kang nitahake gunung-gunung lan nitahake angin,lan nyritakake marang manungsa apa kang dadi angen-angene,sarta kang ndadèkake peteng ndhedhet lan ngidak-idak ing tengger-tengger kang dhuwur ing bumi, asmane Pangeran Yehuwah, Gustining sarwa dumadi.

Yesaya 43:14-15 JAV - Mangkene pangandikane Sang Yehuwah, Panebusmu, Kang Mahasuci, Gusti Allahe Israel: “Ing marga saka kowe, Ingsun ngutus menyang ing Babil lan nuntun kabeh wong Kasdim ing prau-prau kang padha bungah-bungah.
Ingsun iki Yehuwah, Kang Mahasuci, kang nitahake Israel, Sang Prabu.”

Yesaya 44:6 JAV - Mangkene pangandikane Sang Yehuwah, ratune Israel lan Panebuse, Pangeran Yehuwah Gustine sarwa dumadi: “Ingsun iki kang wiwitan lan kang wekasan; kajawi kawula boten wonten allah.

YESAYA 49:26 Wong-wong kang nganiaya marang sira bakal Dakdhawuhi mangan daginge dhewe, lan padha mendem getihe dhewe kayadene ngombe anggur. Dadiné kabèh manungsa bakal ngerti yèn Aku iki Pangéran, Juru Slametému, lan Panebusmu, Gusti Allahé Yakub sing Kuwasa."

Delengen maneh ayat ing ndhuwur lan catet apa sing diomongake kanggo sampeyan. 'Ingsun iki Yehuwah, Yehshua lan Panebusmu, Kang Mahakuwasa saka Yakub'.

YESAYA 54:5 Amarga Panjenengane kang Nitahake iku bojomu, asmane Pangeran Yehuwah Gustine sarwa dumadi; lan Kang Mahasuci, Gusti Allahe Israel, iku Juru Panebusmu, Gusti Allahe salumahing bumi kang sinebut.
YESAYA 43:3 Awit Ingsun iki Yehuwah, Gusti Allahira, Kang Mahasuci, Gusti Allahe Israel, Juru Slametira. Ingsun maringake Mesir minangka tebusanira, Kus lan Seba dadi tebusanira.

Ayo kula nuduhake sampeyan tulisan iki ing basa Ibrani. Lan aku pengin sampeyan mikir babagan sawetara minggu iki.

YESAYA 43:3 Amarga Ingsun iki Yehuwah, Kang Mahasuci, Gusti Allahe Israel, Gusti Yesusmu. Ingsun maringake Mesir minangka tebusanira, Kus lan Seba dadi tebusanira.
Yeremia 31:10-11 JAV - “He para bangsa, rungokna pangandikane Sang Yehuwah, lan wartakna ana ing pesisir kang adoh; kandhaa: Sing mbuyarké wong Israèl, bakal nglumpukké dhèwèké, lan bakal njaga dhèwèké kaya pangon sing njaga pepanthané.
Amarga Pangeran Yehuwah wus ngluwari Yakub lan ngluwari saka ing tangane, kang banget kuwat tinimbang dheweke.
Yeremia 50:33-34 JAV - Mangkene pangandikane Pangeran Yehuwah Gustine sarwa dumadi: Wong Israel padha katindhes, lan wong Yehuda padha melu. Sakehing wong kang padha ditawan, padha dicepeng; padha ora gelem nglilani lunga. Panebuse iku kuwat; Pangeran Yehuwah Gustine sarwa dumadi asmane. Panjenengané mesthi bakal mbélani prakarané, supaya bumi paring katentreman, nanging wong-wong ing Babil bakal kerusuhan.

Ben Ha Arbayim utawa Antarane Sore

Aku ora éling nalika aku dikirim Newsletter kanggo Shabbat iki carane akeh padha bingung dening kronologi Paskah lan nalika iku kanggo dipangan. Aku wis telpon lan akeh email, kabeh mau nyatakake aku salah; Kabeh mau adhedhasar posisi ing Ben Ha Arbayim utawa antarane pangerten sore. Utawa aku kudu ngomong misunderstanding? Aku uga nampa akeh matur nuwun kanggo nggawe kronologis acara Paskah banget prasaja.

Karepku supaya kita kabeh padha netepi saben riyaya kaya kang kadhawuhake ing angger-anggering Toret. Nanging suwé-suwé Sétan wis mbingungké lan nggawé akèh tulisan suci.

Ayo kula ngomong ing kene aku ora arep nguber wong siji utawa kelompok. Aku rumangsa penting banget kanggo njaga Paskah. Lan kanggo njaga Pèngetan sing didegaké Yéhuda. Nanging kita dielingake dening Paulus ing 1Co 11:28 Nanging supaya wong mriksa awake dhewe, lan supaya wong mangan roti lan ngombe saka tuwung. 29 Awit sapa sing mangan lan ngombé kanthi ora pantes, iku mangan lan ngombé paukuman kanggo awaké dhéwé, lan ora mbédakaké badané Gusti. 30 Awit saka iku ing antaramu akèh kang ringkih lan lara, sarta akèh kang padha turu. 31 Awit nèk awaké déwé nliti awaké déwé, awaké déwé ora bakal diadili. 32 Nanging nèk awaké déwé diadili, awaké déwé didisiplin karo Gusti, supaya awaké déwé ora disalahké karo jagat.

Nalika masalah kaya iki teka, aku kudu mriksa maneh pemahamanku. Banjur goleki alesan kenapa akeh sing duwe cara liya lan sing bener.

Lan amarga pentinge masalah kasebut, aku rumangsa kepekso kanggo ngetokake Buletin iki sadurunge Shabbat sabanjure kanggo menehi wektu kanggo wong-wong sing butuh wektu kanggo ngrampungake masalah iki sadurunge Paskah teka ing akhir minggu sing bakal teka.

Kita didhawuhi lunga lan ngandhani sedulur kita nalika ndeleng dheweke nindakake dosa ing Torah lan Brit Chadasha, Prajanjian Anyar.

Kaimaman 19:17 JAV - Aja sengit marang sadulurmu ing sajroning atimu. Tegesana pepadhamu, mesthi, lan aja nanggung dosa amarga dheweke.

Mat 18:12 “Apa panemumu? Manawa ana wong kang duwe wedhus satus, banjur salah sijine kesasar, apa ora bakal ninggal wedhus sangang puluh sanga ana ing gunung, arep nggoleki kang kesasar? 13 “Lan yèn wis ketemu, Aku pitutur marang kowé, satemené, wong iku luwih bungah marga saka wedhus iku katimbang karo sangang puluh sanga kang ora kesasar. 14 “Mulané Bapakmu sing nang swarga ora kepéngin nèk salah siji saka wong cilik iki ilang. 15 "Lan manawa sadulurmu gawe dosa marang kowe, lungaa lan wuluna, ana ing antarane kowe lan dheweke. Yen dheweke krungu sampeyan, sampeyan wis entuk sedulurmu. 16 “Nanging nèk wong kuwi ora ngrungokké, nggawaa siji utawa loro manèh, supaya kabèh tembungé bisa dibuktèkké karo seksi loro utawa telu. 17 “Lan nèk dhèwèké ora gelem ngrungokké, kandhakna marang pasamuan. Lan manawa dheweke ora gelem ngrungokake pasamuwan, dadia kaya wong dudu Yahudi lan tukang pajeg.

Ayo saiki maca ing komentar Clark apa loro ayat iki sejatine tegese.

Komentar Clarke ing Kitab Suci

Aja sengit marang sadulurmu - Sampeyan ora mung aja nglakoni piala marang dheweke, nanging aja nganti sengit ing atimu marang dheweke. Kosok baline, sampeyan kudu tresna marang dheweke kaya awake dhewe, Kaimaman 19:18. Akeh wong ngira, amarga salah paham marang pangandikane Gusti kita, Yokanan 13:34, Aku menehi pepakon anyar marang kowe, yaiku supaya kowe padha tresna-tinresnan, lan liya-liyane, yen tresnaa marang sapepadhane kaya awake dhewe wis kawiwitan miturut Injil. Ayat iki nuduhake panemu sing ora ana dhasare: nanging tresna marang wong liya kayadene Kristus wis nresnani kita, yaiku, nyerahake nyawa kita kanggo saben liyane, mesthi dadi pepakon anyar; kita duwe mung ing panguwasa Gusti Yesus Kristus piyambak.

Lan ora nandhang dosa marang dheweke - Yen sampeyan ndeleng dheweke nindakake dosa, utawa ngerti yen dheweke ketagihan marang apa wae sing bisa mbebayani kaslametane nyawane, sampeyan kudu menehi piwulang kanthi lembut lan tresna, lan ora ngidini dheweke lunga. pitutur lan pitutur kanthi cara sing nuntun dheweke menyang karusakan. Ing pirang-pirang kasus, teguran sing pas wektune dadi sarana kanggo nylametake jiwa. Ngomong karo dheweke kanthi pribadi yen bisa; yen ora, nulis kanggo wong ing cara sing piyambak piyambak bakal weruh.

LUKAS 17:3 Mulané padha waspada. “Yèn sedulurmu nglakoni dosa, wènèhana, lan nèk mratobat, apuranen.
1 Yohanes 2:9 Sing sapa ngaku ana ing pepadhang, nanging sengit marang sadulure, iku isih ana ing pepeteng.
1 Yohanes 2:11 Nanging sing sapa sengit marang sadulure, iku ana ing pepeteng lan lumaku ana ing pepeteng; Panjenengané ora ngerti arep menyang ngendi, awit pepeteng wis mbuta.
1 Yohanes 3:15 Sing sapa sengit marang sadulure, iku tukang matèni, lan kowé ngerti nèk ora ana sing matèni wong sing nduwé urip langgeng.

Yen kita ora ngandhani Sedulur kita dosane nalika kita ndeleng, iku padha karo sengit marang Sedulur kita lan lumaku ing pepeteng lan padha kaya kita wis matèni wong.

Ing 613 Mitzvot, prentah iki kanggo ngelingake Sedulur sampeyan ditemokake ing Mitzvot #30

(30) Aja dumeh gething ing atimu. "Aja sengit marang sadulurmu ing atimu." (Imamat 19:17) Apa bisa dadi rabi sing bener? Iki ketoke no-brainer, kosok balene # 26, "Sira tresnaa marang pepadhamu kaya sampeyan tresna marang awak dhewe." Nanging delengen ing ngisor iki: meh muni kaya kontradiksi: "Sampeyan kudu nggegirisi pepadhamu, lan aja nanggung dosa amarga dheweke." Ing cahya saka sambungan kontekstual cedhak iki, kita ngirim ora otomatis nganggep Musa wis pindhah menyang subyek beda. Bener, aku percaya ukara kapindho nemtokake apa iku "sengit sadulurmu". Lan bebener sing muncul yen kita nggawe hubungan iki nduweni relevansi sing nggumunake kanggo kita saiki: kita ora kudu toleran karo piwulang palsu, nanging luwih becik "ngecam" wong sing salah - nglirwakake koreksi iki yaiku sengit marang sedulur kita. Elinga mitzvah rabinik (#27) sing ujar Aja mandheg nalika urip manungsa ana ing bebaya? Iki tumindak praktis saka kepala sekolah: yen sedulurmu ana ing kesalahan spiritual, yen dheweke ndhukung doktrin sing dikandhakake dening Sabda Pangeran Yehuwah bakal mateni dheweke ing pungkasan, banjur nahan piweling lan pitutur yaiku sengit marang dheweke. Kanthi ngidinke ajaran sesat, sampeyan ngirim dheweke menyang neraka, kaya nyenengi waos manis wong diabetes.

Apa tegese "nanggung" dosa? Tembung Ibrani yaiku nasa, tegesé ngangkat, utawa nggawa. Iki "digunakake kanggo referensi kanggo nanggung kaluputan utawa paukuman kanggo dosa" sing nyebabake "wakil utawa substitusi tanggung jawab salah siji wong dening wong liya". (B&C) Yéhuwah ora péngin piwulang palsu ditrima ing Israèl, merga dosa—lan paukuman— bakal ditanggung kabèh bangsa. Dheweke mesthi nylametake wong-wong mau yen lara. Dheweke bakal nyingkirake rasa lara kasebut.

Kuwi kudu njelaské nèk Yéhuwah nresnani Yéhuwah lan sesama manungsa kuwi dalan kanggo urip.

Ing sawijining dina ana ahli hukum agama ngadek kanggo nyoba Gusti Yésus, takon: 'Guru, apa sing kudu tak lakoni supaya bisa nampa urip langgeng?' Gusti Yésus semaur: ‘Apa sing diomongké nang wèt-wèté nabi Moses? Piye carane maca?' Wong mau mangsuli, 'Kowé kudu tresna marang Pangéran Allahmu klawan gumolonging atimu, gumolonging nyawamu, gumolonging kekuwatanmu lan gumolonging budimu.' Lan, 'Tresnaa marang pepadhamu kaya awakmu dhéwé.' 'Bener!' Gusti Yesus ngandika marang dheweke. 'Lakonana iki, kowé bakal urip!'” ( Lk. 10:25-28 ) Kanca-kanca aja nglilani kanca-kanca kesawang karo piwulang palsu.

Aku bakal ngidini sampeyan maca saka wong sing wis nindakake riset babagan subyek iki sing ora bisa dakjelasake kanthi puas. Nyuwun pangapunten bilih kula mboten saged njlentrehaken bab punika dhateng tiyang ingkang sampun kula rembag. Muga-muga Yéhuwah nuntun kita kabèh ing bebener. Mangga maca iki supaya ngerti lan ora padu lan gelut.
http://www.hope-of-israel.org/arbayim.htm

Hope of Israel Ministries (Ecclesia of YEHOVAH):

Misteri Ben Ha Arbayim -

Nalika Paskah Dibunuh?

Sawetara panyengkuyung ngrayakake Paskah ngeyel yen ungkapan Ibrani Ben Ha Arbayim - sing diterjemahake kanthi harfiah minangka "antarane rong sore" - kudu ngrujuk ing wayah sore utawa surup, wektu sawise srengenge srengenge lan sadurunge peteng. Nanging, wong-wong Yahudi lan Yudaisme ortodoks percaya yen ungkapan iki nuduhake wektu antarane awan lan srengenge. Kang bener? Amarga cempé Paskah dipatèni ”ben ha arbayim”, pitakonan iki penting banget kanggo nemtokake kapan Paskah kudu dirayakake! Ayo kita nyisihake panemune manungsa, lan tradisi, lan mbuktèkaké saka Kitab Suci persis nalika Paskah bakal dipatèni!

Ing Pangentasan 12:6 , Yéhuwah Yéhuwah ndhawuhi wong Israèl, ”Sira padha ngriyayana [cempé Paskah] nganti tanggal patbelas ing sasi iku; lan ing wayah soré pasamuwan Israèl kabèh kudu nyembelèh.” Akeh sing bingung karo ungkapan iki, "ing wayah sore". Margin Kitab Suci Nasionalku kandha, "saka jam sanga nganti jam sewelas." Ing Israel, dina wis rolas jam, wiwit watara 6:00 AM wektu kita minangka jam pisanan. Mulane, jam sanga nganti jam sewelas mesthine saka jam 3:00 sore nganti jam 5:00 sore.

Nanging, Kitab Suci liyane sing dakkarepake duwe terjemahan marginal saka ungkapan iki, ujar, "Ibrani, ing antarane rong sore." Pitakonan, apa periode wektu iki nuduhake sore tanggal 14 Nisan, utamane saka jam 3:00-5:00? Utawa apa iku nuduhake AWALI tanggal 14 Nisan, sing diwiwiti kira-kira jam 6 ing wayah sore sadurunge, saka wektu srengenge surup nganti peteng, kira-kira patang puluh menit utawa luwih?

Sawetara sing ngrayakake ”Paskah” ing wiwitan tanggal 14 Nisan, sakcepete sawise srengenge srengenge, ujar manawa tembung iki tegese surup, antarane srengenge lan peteng. Apa iki bener?

Ing bukuné sing judhulé Paskah Kristen, Fred R. Coulter, mantan menteri saka Gréja Allah Sedunia, negesake nèk ungkapan kuwi ”kunci penting kanggo ngerti”. Dheweke ujar manawa makna Ben ha arbayim ing Kitab Suci yaiku wektu sawise srengenge srengenge, biasane diarani senja utawa surup - mesthi dudu "sore"! Coulter mung nolak panjelasan lan eksegesis Yahudi babagan ekspresi iki, uga studi para sarjana. Coulter ujar manawa panjelasan tradisional Yahudi babagan istilah iki, kayata Rabi Rashi, ahli Torah sing misuwur, mung mbantah Pangentasan 12:8, sing, ujare, nuduhake manawa kabeh Paskah kudu dirayakake ing tanggal 14 ing Nisan, lan cempé Paskah kudu dipangan ing tanggal 14 bengi, dudu tanggal 15!

Iki minangka tembung sing kuwat banget. Coulter ngaku yen Pangentasan 16 minangka BUKTI KUNCI manawa dheweke bener, lan kabeh rabi lan sarjana iku salah. Dheweke nuntut macem-macem sarjana, kalebu Robert Kuhn lan Lester L. Grabbe, sing biyen ana ing Gréja Gusti Allah ing saindenging jagad, "ora nggatekake utawa ora nggatekake prentah-prentah sing jelas saka Gusti Allah sing diwenehake ing Paskah asli lan sing disimpen ing Sabdanipun" ( p. 28, Paskah Kristen).

Apa iki "bukti" kang nuduhake?

Misteri Tembung "Sore"

Negesake Fred Coulter, istilah Ibrani umume diterjemahake "sore," utawa "malah" - ba erev - tegese "srengenge srengenge". Mula, miturut dheweke, kabeh terjemahan Kitab Suci sing umum ana kesalahan, uga Konkordansi Kuat lan saben leksikon Ibrani sing ana! Coulter ora keganggu kanggo "mbuktèkaké" sing ba erev kudu diterjemahaké "sunset". Dheweke mung negesake, ujar kanthi dogmatis, tanpa menehi bukti apa wae. Coulter nyatakake yen "makna ba erev ora ana kontroversi," lan luwih akeh ujar manawa "srengenge srengenge".

Nanging apa iki bener?

Rasul Paulus kandha nèk kita kudu “mbuktekaken samubarang kabèh” (I Tes.5:21). Yen ora, lunyu, lengo, lan imperious deceivers bakal corak Kitab Suci lan duwe kita pracaya putih iku ireng lan manis iku ora nguntungke, bebener iku kesalahan lan kesalahan iku bebener murni! Nabi Yesaya ngelingake,

“Bilai wong kang ngarani ala becik, lan becik ala; kang ndadekake pepeteng dadi pepadhang, lan pepadhang dadi pepeteng; sing pait dadi manis, lan manis pait! Bilai wong sing wicaksana ing mripate dhewe, lan wicaksana ing pandelenge dhewe! ( Yesaya 5:20-21 ).

Wong-wong Yahudi lan rabi paling ora setuju karo pratelan Coulter yen ba erev kudu diterjemahake "sunset". Iki minangka untruth blatant. Mulane, pratelan dheweke yen ba erev tegese "srengenge surup" iku "tanpa kontrovèrsi" mung apik tenan, kanthi gampang. Miturut rabi Yahudi lan kabeh sarjana, istilah ba erev mung ateges "sore", ing pangertèn umum. Kabar! Iki minangka bukti kanggo ndhukung pernyataanku:

Ngandika Gesenius Hebrew-Chaldee Lexicon saka Prajanjian Lawas, istilah erev,

"(1) sore (m. lan fem., I Sam. 29:5) . . . ing wayah sore. . . Dwi, arbayim, sonten kalih; mung ing ukara, ben ha arbayim, antarane rong sore, Pangentasan 16:12; 30: 8, digunakake minangka tandha wektu nalika domba Paskah disembelih, Ex. 12:6; Lev. 23:5; Num. 9:3; lan kurban wayah sore dicaosaké, Ex. 29:39, 41; Num. 28:4 . . .” (kaca 652).

Gesenius nduduhké nèk tembung erev mung tegesé ”sore”, lan ora nyebutké tegesé ”srengéngé surup”. Nanging, dheweke nedahake yen ungkapan ben ha arbayim, "antarane rong sore," kontroversial.

"... miturut panemune wong Karaites lan Samaria ... wektu antarane srengenge surup lan surup. Nanging wong-wong Farisi (ndeleng Josephus Bellum Jud. vi. 9, par 30), lan para Rabinis nganggep wektu nalika srengenge wiwit mudhun diarani PETI PERTAMA (Arab 'sore cilik'; nalika wiwit sore. ); lan MALAM KADUNYA dadi SURYA SEJATI” (hlm. 652, emphasis mine).

Coulter, sawise negesake manawa ba erev tegese "srengenge srengenge", banjur nerusake menyang langkah sabanjure ing panjelasan: Dheweke ujar manawa ana "cara sing sah, swara saka Kitab Suci, ditetepake sacara kronologis, didokumentasikake kanthi Kitab Suci kanggo mbuktekake, ngluwihi bayangan keraguan apa wae, ben ha arbayim kuwi asline tegese wektu wiwit surup nganti peteng” (hlm. 37). Dheweke ujar manawa "bukti" iki ana ing Pangentasan 16. Ayo dideleng.

Misteri Puyuh

Coulter ngutip Pangentasan 16:6, "Musa lan Harun ngandika marang wong Israel kabeh: Ing wayah sore, sampeyan bakal ngerti yen Pangeran Yehuwah wis ngentasake kowe saka ing tanah Mesir." Coulter nglebokake ing kurung, sawise tembung "AT EVEN," interpolasi ing ngisor iki: "ba erev, utawa sunset-ending dina Sabat sing pesen iki diwenehi" (kaca 41, Paskah Kristen). Kabar! Dheweke nemtokake ba erev minangka "sunset".

Coulter nggawe "kasus". Sawise dheweke njaluk maca kanggo nampa iki "re-definisi" saka expression ba erev, kang maca ing sih. Amarga dheweke banjur nuduhake ayat 8 saka Pangentasan 16. Gatekna maneh: "Lan Pangeran Yehuwah ngandika marang Nabi Musa, pangandikane: "Ingsun wus midhanget panggrundele wong Israel; ben ha arbayim, ”ing wayah sore”] kowé kudu mangan daging . . .” (ayat 11-12). "Lan kedaden, ing wayah wengi [bareng-bareng] manuk puyuh padha teka lan nutupi pakemahane" (ayat 13).

Coulter kandha, YAHWEH Yéhuwah ngutus manuk puyuh ing wayah bengi, sing kandha ”srengéngé surup”. Mulane, wiwit puyuh teka nalika sunset, lan dipangan ing ben ha arbayim, "antarane rong sore," Coulter alasan sing iki "mbuktèkaké" sing ben ha arbayim kudu nuduhake wektu sawise sunset, utawa dusk!

Masalah karo interpretasi iki ba erev ora ateges "sunset", minangka titik ing wektu, nanging tegese "Sore"! Mulane, wacana iki ing Pangentasan 16, kang Coulter ngakoni minangka "KEY" kanggo kabeh pitakonan, dadi metu dadi bantahan adhedhasar mung ing definisi pribadine ba erev. Mulane, kasus Coulter tiba ing pasuryan! Dheweke wis mbuktekake apa-apa.

The New Westminster Dictionary of the Bible kandha:

"Iku [bagean awan] dipérang dadi esuk, awan, lan sore (Ps. 55:17; cf. Dan. 6:10)" ("Day," p. 214).

Panguwasa iki nambahake:

“Riyaya [Paskah] diwiwiti ing tanggal 14 Abib ing MALAM, yaiku, ing wiwitan dina kaping 15, kanthi mangan kurban (Imamat 23:5-6). Cempe utawa bocah disembeleh ing antarane wayah sore, yaiku, MENUJU SURYA (Pangentasan 12:6; Pangandharing Toret 16:6; cf. antarane jam 9 lan 11....” (“Paskah,” p. 705).

Ing sisa artikel iki, kita bakal mbuktekake manawa panguwasa iki bener - lan tradhisi Yahudi bener. Tinimbang kesasar karo definisi Coulter babagan "jaman", ayo ndeleng apa sing dicritakake ing Kitab Suci babagan ungkapan iki. Lan sakwisé kuwi, ayo ndelok piyé Kitab Suci nerjemahké tembung ”ing tengah wengi”.

Nglilani Alkitab Nerjemahake ”Sore”

Apa istilah ba erev tegese mengko sore? Coulter ngandika tegese "sunset". Nanging, yen sampeyan ndeleng ing Konkordansi Alkitab kayata Strong, sampeyan bakal nemokake ungkapan iki diterjemahake "sore" kaping 49 (7 x7) ing Prajanjian Lawas! Ora tau diterjemahake "srengenge surup". Ayo kita sok dong mirsani sawetara panggonan kang digunakake, lan carane iku digunakake.

Ing Purwaning Dumadi 24, Abraham ngutus abdiné sing setya golek bojo kanggo Iskak bali ing negara asalé, supaya ora nikah karo wong wadon Kanaan. Bareng abdi mau bali menyang tanah Mesopotamia, menyang kutha Nahor, banjur mandheg. Kita maca:

"Lan dhawuhe unta-unta padha sujud ana ing sajabane kutha, ing sacedhake sumur ing wayah sore, yaiku nalika wong wadon padha metu nimba banyu" (Gen. 24:11).

Jam pira wong wadon bakal metu kanggo njupuk banyu? Iki bakal nuduhake ing wayah sore, ora sawise srengenge surup nalika ing njaba peteng. Wong wadon ora bakal ngenteni nganti peteng ndhedhet, utawa nganti magrib utawa surup, sadurunge njupuk banyu saka sumur. Elinga, iki minangka sumur komunal, lan nyedhiyakake banyu kanggo kabeh masyarakat, lan bakal digunakake dening akeh wanita. Padha mesthi bakal menehi wektu akeh supaya ora baris ing sumur, ing peteng, ngenteni giliran kanggo njupuk banyu.

Ayo goleki conto liyane. Bali menyang crita Dawud lan Goliat. Kabar:

“Lan ana prajurit metu saka ing pakemahane wong Filisti, jenenge Goliat, saka ing Gat, kang dhuwure nem asta lan sajengkal… atur perang sampeyan ing susunan? Aku iki dudu wong Filisti lan kowé dadi abdiné Saul? Pilihen wong lanang kanggo kowé, lan karebèn marani aku. Yen dheweke bisa perang karo aku lan mateni aku, aku bakal dadi baturmu, nanging yen aku bisa ngalahake dheweke lan mateni dheweke, mula kowe dadi baturku lan ngawula marang aku…

"Lan wong Filisti nyedhaki esuk lan sore, lan ngatonake awake patang puluh dina" (I Samuel 17:4-16).

Kapan Goliat nyedhaki tentara Israèl kanggo ngucapaké tantangan? Apa sampeyan mikir dheweke ngenteni nganti surup, utawa surup, wektu sawise srengenge srengenge, kanggo ngegungake? Secara logis, tantangan iki bakal diucapake sadurunge tentara Israel ing wayah esuk lan sore - sadurunge srengenge srengenge!

Nanging, nabi Yeremia, jelas banget nèk istilah ”sore”, utawa ba erev ing basa Ibrani, bisa tegesé sore. Gatekna tembung-tembunge!

“Siapna perang nglawan dheweke; tangia, ayo padha munggah ing wayah awan. Bilai kita! merga awan wis surup, merga wayah sore wis surup.” (Yeremia 6:4).

Nalika bayangan dipanjangake utawa ditekuk? Ing wayah awan, ora ana bayangan. Nalika srengenge nyedhaki uf*ck kulon, bayangane saya dawa. Nalika srengenge nyedhaki cakrawala, bayangan dadi paling dawa. Nanging sawise srengenge surup, ora ana ayang-ayang babar pisan - amarga srengenge sing nggawe ayang-ayang. Mulane, ing kene kita nemokake bukti positif yen istilah ba erev utawa "sore" nuduhake wektu sore, sadurunge srengenge srengenge!

Saiki, kanthi pangerten iki, deleng kepiye tembung iki digunakake kanggo nuduhake wiwitan lan pungkasan "dina".

Dina Pangruwat lan Minggu Paskah

Ing Kaimaman 23:27, kita maca, ”Uga ing tanggal sepuluh sasi kapitu iki bakal ana dina pirukun . . .” Ora ana pitakonan manawa Dina Pendhidhikan minangka dina kaping sepuluh Tishri - ora ana sing mbantah. Nanging saiki gatèkna kepriyé Yéhuwah Yéhuwah mbatesi lan nemtokake wektu iki! Gatekna carane YEHOVAH Gusti Allah nggunakake istilah "srengenge" kanggo nuduhake AKHIR dina tinimbang jam wiwitan!

Ing Kaimaman 23:32 kita maca, ". . . ing dina kaping sanga ing sasi ing SURYA, wiwit sore nganti sore, sampeyan kudu ngrayakake Sabatmu [dina Pangruwat]. Ungkapan "jam" ing kene jelas digunakake kanggo tegese bagean ENDING ing dina kaping sanga. Mangkono, Dina Tebusan diwiwiti sawise bagean pungkasan saka sanga Tishri. Iku tetep nganti bagean pungkasan saka sepuluh Tishri. "Sore" tanggal 9 bakal dadi sore, nganti surup; malem tanggal 10 bakal dadi sore tanggal 10, nganti surup. Siswa sekolah kelas bisa ndeleng prinsip kasebut. Dina Pangruwat Pangruwat diwiwiti nalika srengenge surup, nalika tanggal 9 Tishri rampung, amarga Dina Pangruwat Pangruwat IS "dina kaping sepuluh" ing sasi kasebut!

Nanging, nalika nyatakake kasunyatan kasebut, Kitab Suci kandha, Dina Pangruwat Tebusan, tanggal 10 Tishri, diwiwiti ”ing dina kaping sanga ing sasi kasebut, TANGGAL . . .” Cetha yen "AT EVEN" ing kene kudu nuduhake pungkasan dina kaping sanga, dudu wiwitane! Yen ungkapan iki nuduhake bagean surup ing dina, wiwit dina pas srengenge srengenge, mula Dina Tebusan bakal dadi dina kaping 9 Tishri!

Conto liyane saka Kitab Suci babagan bebener iki ditemokake ing pandhuan sing diwenehake dening YAHWEH nalika netepi dina Roti Tanpa Ragi. Kabar! Kita maca: "Ing sasi kapisan, tanggal patbelas sasi ing SURABAYA, sampeyan kudu mangan roti tanpa ragi, nganti tanggal selikur sasi ing wayah sore" (Pangentasan 12:18). Nèk ”sore” ing kene tegesé wiwitané tanggal 14 Nisan, ayat iki bakal kandha tanggal 14 Nisan minangka dina pisanan Roti Tanpa Ragi, mula kita kudu ngrayakké pésta wiwit 14 Nisan nganti 20 Nisan — dudu saka 15 Nisan. nganti 21 Nisan! Temenan, ”ing tanggal patbelas . . . AT VENTURE,” nuduhake AKHIR 14 Nisan! Lan dina kaping 21 "ing wayah sore" nuduhake ENDING tanggal 21 ing sasi! Malah wong-wong sing mbantah manawa Paskah kudu dirayakake ing wiwitan tanggal 14 Nisan, ngakoni manawa Riyaya Roti Tanpa Ragi wiwit tanggal 15 nganti 21 Nisan. Mangkono, kanthi logis, padha kudu bener, nalika ngomong babagan Paskah (Pangentasan 12:18)!

Dadi, supaya Kitab Suci nerjemahake Kitab Suci, banjur, "ing dina kaping patbelas AT EVEN" kanthi jelas tegese ing pungkasan tanggal patbelas - kaya sing dikandhakake Pangentasan 12:18. Kitab Suci konsisten. YEHUWAH Gusti Allah ora mbantah awake dhewe. "Kitab Suci ora bisa dirusak" (Yokanan 10:35). Mula, aturan konsistensi mbuktèkaké yèn istilah "genah" utawa "sore" kaya sing dipigunakaké ing Pangentasan 12:18 lan Pangentasan 12:6 tegesé padha ing ayat-ayat kasebut - yaiku, tembung "genap", kaya sing digunakake ing ayat 6, sing gegayutan karo nyembelih wedhus-wedhus Paskah, uga ateges ing PART ENDING 14 Nisan. Nanging, amarga ekspresi sing nyata ing Pangentasan 12:6 minangka variasi saka istilah "sore" ing basa Ibrani - istilah sing bakal Secara teknis diterjemahaké dadi "antarane rong soré", ayo dideleng apa hubungané istilah iki karo istilah "sore" ing Kitab Suci.

Bukti saka Deuteronomy

Banjur, nalika Paskah bakal dipatèni? Sadurunge utawa sawise sunset? Ayo padha ngerti!

Waca Pangandharing Toret 16:4 . Ayat iki nduduhké nèk Paskah kuwi bagéan saka dina-dina Roti Tanpa Ragi, sing langsung mlebu. Kita maca, ”Lan ora ana roti ragi sing katon ana ing saubengmu pitung dina; lan daging sing koksaosaké ing wayah soré ing dina kapisan, aja nganti tumeka ing wayah ésuk. Ing kene tanggal 14 Nisan diarani ”dina kapisan”. Kuwi merga tanggal 14 tanggal XNUMX tanggal wingi pas Paskah dikurbanké, terus tekan Dina Pisanan Roti Tanpa Ragi ing wayah surup!

Iki uga nduduhké nèk ”dina kapisan” wektu kabèh ragi kudu dibuwang saka omahé wong Israèl yaiku tanggal 14 Nisan (Pangentasan 12:15; bandingké Pt. 16:4 lan Pangentasan 12:18-19). Wiwit pungkasan tanggal 14 Nisan, padha mangan roti tanpa ragi nganti tanggal 21 Nisan pungkasan.

Saiki, deleng ayat 6 bab iki. Punika solusi kanggo masalah! Ing kene Musa kandha karo Yéhuwah, ”Nanging ing panggonan sing bakal dipilih déning Pangéran, Gusti Allahmu, kanggo netepi asmané, ana ing kono kowé padha nyaosna Paskah ing wayah soré, ing wayah surup srengéngé . . .”

Mbiyen Kitab Suci nerjemahake Kitab Suci, banjur ungkapan iki ba erev utawa "sore" nalika Paskah dipateni, lan ungkapan ben ha arbayim, sing uga nuduhake wektu domba Paskah dipateni, yaiku wektu utawa wektu sing padha diterangake minangka " surupe srengenge.” Secara harfiah, ungkapan "nalika srengéngé surup" mung bisa ditegesi nalika Srengéngé TURUN ING LANGIT KULON! Tegese, wiwit srengéngé MULAI MENDUR, ing wayah awan, nganti Srengéngé - nalika wis rampung mudhun menyang titik sing ana ing sangisore uf*ck kulon lan wis ilang saka pandelenge!

Kabar! Iku "mudhun" - saiki progresif tegang - nuduhake tumindak srengenge obah mudhun ing langit kulon. Wektu iki kudu, kudu, kanthi analisis logis lan ati-ati, wiwit wayah awan, paling awal, tahan nganti srengenge ilang ing mburi cakrawala, utawa wayahe Srengenge! Sawise srengenge wis "srengenge", wis ora "srengenge" maneh - wis, malah, "MUNDUR"!

Ungkapan "nalika srengéngé surup" tegesé "srengéngé surup" - nuduhake nalika srengéngé mudhun ing langit tumuju uf*ck kulon. Ing basa Inggris, iki minangka present progressive tense. Yèn YAHWEH ngersakaké nduduhké nèk wedhus-wedhus kudu dipatèni sakwisé srengéngé surup, yaiku sakwisé srengéngé surup. Dhèwèké bakal kandha, ”Sakwisé srengéngé surup”, utawa, ”Sakwisé srengéngé wis surup.” Srengéngé ”srengéngé” nganti ”srengéngé”. Sawise "nyetel," sacara teknis "mudhun." YAHWEH Yehuwah Allah dhawuh supaya wedhus-wedhuse disembeleh nalika srengenge surup ing langit sisih kulon - ora sawise wis nyemplung ing cakrawala! Wong-wong Yahudi tansah setya nindakake iki, anggere Paskah dikorbanake, sajrone sejarahe.

Septuaginta ndadekake cetha banget. Kita maca:

"Kowé ora kena nyembelèh Paskah ana ing kutha-kutha sing diparingaké déning Pangéran Allahmu marang kowé. Nanging ing panggonan kang bakal dipilih dening Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, kanggo nyebut asmane ana ing kono, sampeyan kudu nyembeleh Paskah ing wayah sore, nalika surupe srengenge. . .”

Prentah kasebut cetha yen cempe kudu disembelih ing tanggal patbelas Nisan, ing wayah sore, sadurunge srengenge wis surup! Nanging manawa wedhus-wedhus mau ora disembeleh nganti Srengenge srengéngé tanggal 14, mesthi bakal disembelèh ing tanggal LIMALAS! Sing mesthine nglanggar dhawuh! Uga, nèk wong-wong mau dipatèni ing wiwitan tanggal 14, sawisé surup tanggal 13 Nisan, kuwi dudu wektu ”srengéngé” utawa ”srengéngé” srengéngé.

Apa ana sing luwih jelas? Malah bocah cilik bisa ngerti bebener iki! Apa sebabe akeh sing ora bisa ngerteni bebener Alkitab sing jelas lan sederhana iki?

“Srengenge mudhun”

Ekspresi sing padha iki digunakake ing papan liya ing Prajanjian Lawas. "Lan nalika srengenge wis surup . . .” ( Purwaning Dumadi 15:12 ). Kitab-Kitab Ibrani kandha, ”Kaya Srengéngé wis arep surup . . .” Cetha, ungkapan iki nuduhake wektu sadurunge Srengenge, dudu sawise!

“Sawuse mangkono Yosua banjur mateni wong-wong iku (para ratune bangsa Kanaan), banjur dipateni lan digantung ing wit-witan lima; Bareng wayah suruping srengéngé, Yosua paring dhawuh, nuli diudhunaké saka ing wit-witan, dicemplungaké ing guwa sing didhelikake, lan dilebokaké watu gedhé ing cangkemé guwa mau. sing isih ana nganti saiki.” ( Yos. 10:26-27 ).

Septuaginta uga ndadekake ayat iki luwih cetha. Kabar!

“Wong-wong mau banjur dipatèni déning Yosua lan digantung ing wit lima; lan padha digantung ing wit-witan nganti sore. Nalika suruping srengéngé, Yosua paring dhawuh, nuli diudhunaké saka ing wit-witan, dicemplungaké ing guwa kang padha ngungsi, banjur nggulung watu menyang guwa, kang isih ana nganti saprene. .”

Kedadean iki nduduhké nèk tembung ”srengéngé surup” nduwèni wektu nganti surup utawa surup, nanging ora sakwisé. Wong-wong Israèl didhawuhi, ing angger-anggeré YAHWEH, supaya ora nglilani mayit-mayit wong jahat digantung ing wit ing wayah wengi. Gusti Allah ngandika marang Nabi Musa, "Lan manawa ana wong sing nindakake kadurjanan sing kena paukuman pati lan dipateni, lan sampeyan gantung ing wit, awake ora kena ditinggal ing wayah bengi, nanging kudu dikubur ing dina sing padha. ” ( Pangandharing Toret 21:22-23 ). Amarga saben dina diwiwiti lan rampung ing SUNSET, kanggo ngubur penjahat kasebut "Dina sing padha" tegese dheweke kudu dikubur sadurunge Srengenge! Dadi, kita maca maneh babagan Yosua sing mateni raja Ai. “Ratu ing Ai banjur digantung ing wit nganti soré; lan nalika suruping srengéngé, Yosua dhawuh, supaya layoné diturunaké saka ing wit. . .” (Yosua 8:29, RSV)

Ungkapan sing padha iki digunakake ing Kitab Suci babagan sedane raja Ahab. Nalika Sang Prabu Akhab lagi perang karo wong Siria, panjenengane katempuh dening panah saka ing panah, lan tatu banget. “Ing dina iku perang saya tambah akeh, Sang Prabu kakurung ing kretane nglawan wong Siria, banjur seda ing wayah sore, lan getihe metu saka tatune menyang ing satengahe kreta. Ing wanci suruping srengéngé ana proklamasi ing saindhenging wadyabala, mangkene: Saben wong menyang kutha lan negarané dhéwé-dhéwé” (I Para Raja 22:35-36).

Tanakh Ibrani, utawa ”Kitab Suci”, ana ayat iki, ”nalika srengenge wis surup . . .”

Maneh, referensi kasebut yaiku wektu sadurunge srengenge srengenge utawa srengenge surup, amarga piringan srengenge wiwit pindhah menyang cakrawala lan mudhun ing sisih kulon.

Prajanjian Yéhuwah karo Abraham lan 400 Taun

Sawisé Yéhuwah ngirid Abraham metu saka ing tanah Kasdim, Panjenengané gawé prajanjian karo Abraham, janji nèk anak-anaké bakal padha ora kaetung kaya lintang ing langit. Ing soré iku, Yéhuwah ngongkon Abraham nyembelèh sapi lanang sing umuré telung taun, wedhus berok lanang umur telung taun, wedhus gèmbèl lanang umur telung taun, manuk dara lan manuk dara siji. Kurban-kurban iki minangka jinis kurban sing bakal teka saka Gusti Yesus Kristus, sing dadi Putraning Allah nalika wungu. Pelayanané persis telung taun, yaiku umur sapi sing dikurbanaké, wedhus gèmbèl lan wedhus gèmbèl lanang. Sawise rampung kurban, Abraham ngusir manuk-manuk sing nyoba mabur ing bangkai kurban (Pd. 15:1-11). Banjur kita maca:

“Bareng srengéngé wis surup, Abram ngantuk banget; Lah, ana pepeteng kang nggegirisi marang dheweke. Jawa 15: Panjenengané banjur ngandika marang Rama Abram: "Padha sumurupna temenan, yèn turunmu bakal dadi wong manca ana ing tanah sing dudu duwèké, lan bakal padha ngawula marang wong-wong mau; lan bakal padha nindhes patang atus taun; lan bangsa sing bakal padha diladeni, bakal Dakhukumi: lan sawuse iku bakal padha metu kanthi bandha gedhe…Ing dina iku uga Pangeran Yehuwah damel prajanjian karo Rama Abram, pangandikane: Turunira wus Sunparingake tanah iki. . .” ( Purwaning Dumadi 12:18-XNUMX ).

Apa sebabé Abraham ana ”ngeri” utawa ”ngipi elek”, wektu ”srengéngé wis surup”? Iki minangka ekspresi sing padha sing lagi wae kita sinau. "Medeni" iki teka ing Abraham ing wektu sing padha karo wedhus-wedhus Paskah bakal disembeleh - ing wektu sing padha nalika Gusti Yesus Sang Mesias Paskah kita bakal disembelih kanggo kita! Ora nggumunake Abraham ngrasakake rasa medeni iki - "cempeh Gusti Allah" sing ora salah bakal dipateni nalika Putrane Gusti Allah bakal mati ing wit panyaliban!

Kurban-kurban iki nggambarake Mesias, lan ditindakake ing wayah sore, nalika srengenge wis surup, lan mudhun ing langit. Patang atus taun sakwisé kuwi, ing dina sing padha, Yéhuwah ngirid wong Israèl metu saka Mesir!

"Saiki wong Israel manggon ana ing tanah Mesir patang atus telung puluh taun. Sasampune patang atus tigang dasa taun, ing dina punika sakehe wadya-balane Sang Yehuwah padha metu saka ing tanah Mesir. kabeh wong Israel miturut turun-temurun. Gusti Allah ngandika marang Musa lan Harun, "Iki pranatan Paskah." . .” ( Pangentasan 12:40-43 ).

Apa sing diidini Abraham ditinjau, kira-kira 400 taun sadurunge, nganti dina sing padha, yaiku tata cara lan kurban Paskah! Mula, supaya tipologi dadi jangkep, kaya kurban sing ditindakké ing wayah awan, wayah surup, sakdurungé srengéngé, senajan wedhus-wedhus Paskah kira-kira 400 taun sabanjuré bakal disembelèh ing wayah sore tanggal 14 Nisan. , lan dipangan ing tanggal 15 Nisan — bengi Paskah, nalika Yéhuwah ”ngliwati” wong Israèl lan matèni anak pembarep wong Mesir — ing bengi kuwi Yéhuwah ngluwari umaté saka perbudakan lan perbudakan srana tumindaké Yéhuwah. "Paskah"!

Tampilan Anyar ing "Antarane Rong Sore"

Merga istilah ben ha arbayim, ”antarane rong soré”, dadi kontrovèrsial, ayo dideleng piyé tembung iki dienggo ing Kitab Suci. Miturut Sabdané Yéhuwah, ana patang prakara sing kudu ditindakake ing wektu sing dikenal minangka "antarane rong sore" - yaiku wektu Paskah disembelih, wektu kurban sore, wektune. padamaran ing Pedalemané Allah wis murup, lan wektu nyaosaké dupa.

Gatekna, saiki, piyé ungkapan iki nduduhké wektu ”kurban soré”.

Ing kitab Wilangan, YAHWEH paring pitedah bab kurban sembelehan saben dina sing kudu dicaosake ing ngarsane. YAHWEH Yehuwah Allah dhawuh, ”Lan sira tutura marang wong-wong mau: Iki kurban genenan kagem Pangeran Yehuwah; wedhus gembel loro umur setaun tanpa cacad SETIAP HARI [Ibr. 'Ing sedina'], kanggo kurban obaran ajeg. Wedhus wedhus siji kudu koksaosna ing wayah esuk, lan wedhus liyane kudu dikurbanake ing wayah sore [Ibr. ben ha arbayim, utawa ing antarane rong sore] . . .” ( Wilangan 28:3-4 ).

Wigati kanthi teliti! Kurban loro iki kudu dicaosaké saben dina, "saben dina," "Ing dina" - yaiku, ing dina sing padha! Ingkang kapisan inggih punika kurban enjing, ingkang kaping kalih inggih punika kurban MALAM. Supaya kurban sore bisa dikurbanake ing dina sing padha karo kurban esuk, iku kudu disaosake sadurunge Srengenge! Yen ora, iku bakal dadi dina NEXT! Apa sing bisa luwih jelas? Dadi, ing kene kita nemokake bukti sing ora bisa dibantah, ora bisa dibantah, nanging prasaja yen "antarane sore" kudu ngrujuk marang periode wektu sadurunge Srengenge, ora sawise srengenge surup, kaya sing diwulangake wong Samaria!

Gatekna maneh! Ing ayat Kitab Suci sing jelas iki, kita dikandhani manawa KORBAN HARIAN kalebu kurban esuk lan "sore", lan kurban "sore" ana "antarane rong sore". Ananging wacan iki kanthi gamblang ujar manawa kurban loro kasebut "JANG SEdina". Kurban esuk, sing ditindakake luwih dhisik, ana ing dina sing padha karo kurban "sore", sing digawe ing dina sing padha, "antarane rong sore"! Wiwit dina ENDS nalika srengenge surup, ungkapan iki ben ha arbayim WAJIB ngrujuk menyang sore! Yen diarani maghrib, utawa surup, sawise srengenge surup, kaya sing diklaim dening sawetara wong, mula bakal dadi dina sabanjure!

Carane cetha kabeh iku, nalika kita mung supaya Kitab Suci kokwaca Kitab Suci! Pancen dudu kompleks. Iku mung bab ngetutake Kitab Suci lan dudu manungsa, sanajan wong kasebut kedadeyan karo sawetara "sarjana" utawa menteri sing sombong sing "wicaksana ing mripate dhewe" lan "legenda ing pikirane dhewe". Pitakonan yaiku, apa kita bakal ngetutake SABDA ILhami ALLAH - utawa bakal ngetutake panemune manungsa?

Cahya Lampu, lan Dupa

Cahya dian ing Pedalemané Allah, lan kurban dupa, uga dianakaké ing ben ha arbayim, utawa "antarane wayah sore". Sing nggumunake, nalika kurban esuk, sing ditawakake jam 9 esuk, lampu-lampu Padaleman Suci ”dipakani”, lan menyan uga disaosake, bebarengan karo kurban esuk (Pangentasan 30:7). Banjur ing wektu kurban sore, kita maca:

"Lan nalika Harun murup [Ibr. "nyiyapake" utawa "nyebabake"] lampu ing wayah sore ["antarane rong sore"], dheweke kudu ngobong menyan ing kono, minangka dupa sing terus-terusan ana ing ngarsane Sang Yehuwah kanggo turun-temurun" (Pangentasan 30:8).

Mulane, kurban saben dina, kurban menyan, lan madhangi diyan lan trimming, iku rampung saben dina, ing turun-temurun ing Israel, ing salawas-lawase ana Pasucen utawa Pedalemané Allah, ing wektu sing wis ditemtokake disebut "antarane ing wayah sore. ”

Apa kita bisa netepake iki ing wayah sore, utawa kira-kira jam 3:00, kanthi pendekatan liyane babagan subyek?

"Wektu Pandonga" sing Ditemtokake

Kurban saben dina minangka wektu "ndedonga" ing Padaleman Suci, lan kurban saben dina lan menyan minangka jinis pandonga lan kurban awak kanggo ngabdi marang YEHOVAH. Rasul Paulus ngomong babagan pandonga minangka "kurban pamuji marang Gusti Allah sing terus-terusan, yaiku woh lambe kita sing ngucap sokur marang asmane" (Ibrani 13:15). Dawud kandha, ”Pandonga kawula mugi kadhawuhaken wonten ing ngarsa Paduka kados menyan; lan ngangkat tanganku kaya kurban ing wayah sore.” ( Jabur 141:2 ).

Ing kitab Wahyu, kita maca:

“Lan ana malaékat liyané teka lan ngadeg ing sacedhaké mesbèh, nggawa padupan emas; Dèkné dikèki menyan okèh, supaya diobong karo pandonga sakèhé para suci ing mesbèh emas sing ana ing ngarepe dhampar. Kumelun menyan, sing teka karo pandonga para suci, munggah ing ngarsané Gusti Allah saka tangané malaékat.” ( W . 8:3-4 ).

Dadi cetha nèk ”menyan” lan wektu ndonga ana hubungané karo Sabdané Yéhuwah. Padha disambungake karo saben liyane, lan karo wektu "kurban sore" (Jabur 141: 2). Apa iki "wektu"? Apa sawise sunset, utawa sadurunge? Apa sawise peteng, utawa ing wayah sore? Ayo kita nerusake.

Wis dadi adat kanggo wong Israel ing Pedalemané Allah, lan ndedonga, ing wektu nyaosaké dupa lan kurban sore. Kita maca ing kitab Ezra, Imam Ezra ngandika:

"Lan ing wayah sore, aku tangi saka rasa sedhih; lan sawise nyuwek-nyuwek jubah lan jubahku, aku sumungkem ing dhengkul lan ngegungake tanganku marang Pangeran Yehuwah, Gusti Allahku.” (Ezra 9:5).

Mangkono uga Nabi Elia, nabi gedhene Sang Yehuwah, Gusti Allah, nalika kurban sore, ndedonga marang Pangeran Yehuwah, banjur ana geni tumurun saka ing langit lan mangsa kurbane ana ing ndhuwur gunung Karmel. Pemandangan kasebut yaiku Gunung Karmel ing sisih lor Israel. Para nabi Baal padha sesambat marang allahe supaya nurunake geni saka swarga kanggo ngobong kurbane. Nanging ora ana sing kedadeyan. Kita njupuk crita:

"Lan nalika awan wis liwat, wong-wong padha medhar wangsit nganti tumeka ing wayah sore, nanging ora ana swara utawa wangsulan, lan ora ana sing ngrungokake. . . . Bareng wayahe nyaosake kurban ing wayah sore, Nabi Elia nyedhak lan munjuk: “Dhuh Yehuwah, Gusti Allahipun Abraham, Iskak lan Israel, ing dinten punika mugi kasumerepan bilih Paduka punika Gusti Allah ing Israel. bilih kawula punika abdi Paduka, lan ingkang kawula tindakaken sadaya punika miturut dhawuh Paduka. Dhuh Yehuwah, Paduka mugi karsaa miyarsakaken kawula, supados bangsa punika sami mangretos, bilih Paduka punika Pangeran Yehuwah, Gusti Allah, saha Paduka sampun malikaken manahipun. Banjur genine Sang Yehuwah tiba, numpes kurban obaran, kayu, watu lan lebu, lan didilat banyu sing ana ing parit. Bareng wong kabèh padha weruh, banjur padha sumungkem lan matur: “Pangeran Yehuwah, Panjenengané iku Allah; Pangeran Yehuwah, Panjenengane iku Gusti Allah.” ( I Para Raja 18:29, 36-39 ).

Ing kene maneh, pandonga marang Yéhuwah digandhengake karo kurban sore — wektune ”doa sore”. Kaya sing dikandhakake Dawud ing Masmur, "Sore, esuk lan awan, aku bakal ndedonga lan sesambat, lan dheweke bakal ngrungokake swaraku." (Jabur 55:17). Dhanièl uga ndedonga ping telu sedina marang YAHWEH, ing wektu pandonga (Danièl 6:10). Salah siji saka wektu iki yaiku wektu kurban sore - minangka Daniel nyathet:

"Ya, nalika aku lagi ngandika ing pandonga, malah wong Gabriel, kang aku weruh ing wahyu ing wiwitan, kang digawa mabur swiftly, ndemek kula ing wayah sore" (Dan. 9:21).

Adat iki terus nganti jaman Prajanjian Anyar. Lukas nyathet Zakharia, bapakné Yohanes Pembaptis:

“Miturut adat kagem imam, umpaminipun ngobong menyan nalika lumebet ing padalemaning Gusti. Lan kabeh wong akeh padha ndedonga ing njaba nalika nyonggo dupa.” ( Lukas 1:9-10 ).

Kapan ”Wektu Pandonga”?

Mangkono wektu dupa, wektu kurban saben dina, esuk lan sore, iku wektu shalat. Nanging kapan ana ”jam sholat”? Apa Kitab Suci ngandhani kita ing papan liya nalika "wektu pandonga" sing ditunjuk, tradisional lan adat ing Padaleman Suci? Ya, iku! Kitab Para Rasul, ing Prajanjian Anyar, menehi jawaban harfiah, ora bisa dipungkiri:

"Saiki Pétrus lan Yohanes padha munggah ing Padaleman Suci nalika jam pandonga, yaiku jam sanga" (Kisah Para Rasul 3:1).

Kornélius banjur ngandika, "Patang dina kepungkur aku pasa nganti jam iki; Lan ing jam sanga aku ndedonga ing omahku, lan, lah, ana wong ngadeg ing ngarepku nganggo sandhangan sing cerah, lan matur: Kornelius, pandongamu kabul. . .” ( Lelakone Para Rasul 10:30-31; uga 10:1-4 ).

Jam sanga dina, wektu Yahudi, bakal jam 3 sore, wektu kita. Mulane iki wayahe ngabekti ing wayah sore, kurban ing wayah sore, kurban dupa ing wayah sore, wektu nyumed lampu-lampu ing Padaleman Suci - lan wektu iku disebut "antarane wayah sore," utawa ben ha arbayim!

Wektu esuk bakti lan ndedonga, yaiku wektu kurban esuk, dupa esuk, lan lampu esuk trimming ing Padaleman Suci. Iku wektu Pétrus lan para sakabat tindak menyang Padaleman Suci, kanggo nyembah, ing dina Pentakosta, ing 31 Masehi Ing wektu pandonga, Roh Suci tumedhak saka swarga lan madhangi para sakabat, kaya geni murub, lan ngidini wong-wong mau bisa guneman ing pirang-pirang basa, kanthi ajaib (Kisah Para Rasul 3:1-13). Pétrus banjur ngandika marang wong akèh kang padha nyembah ing Padaleman Suci:

“Nanging Pétrus ngadek karo sakabat sawelas, lan nguwuh-uwuh lan ngandika marang wong-wong mau, "Hé wong Yudéa lan kowé kabèh sing manggon ing Yérusalèm, padha ngertia bab iki, lan ngrungokna pituturku: Wong-wong iki ora mendem. , kaya sing kokkira, merga dina iki mung jam telu.” ( Lelakone Para Rasul 3:14-15 ).

Menapa tegesipun sejatosipun wekdal-wekdal shalat punika - jam 9 enjing lan jam 3 sonten? Kita maca ing Injil Markus:

"Lan wis jam telu [9:00 AM], lan padha nyalib Panjenengané. . . . Bareng jam sanga, Gusti Yesus nguwuh sora, pangandikane: Eloi, Eloi, lama sabakhtani? yaiku: Dhuh Allah kawula, Allah kawula, punapa Paduka nilar kawula? . . . Gusti Yésus terus mbengok klawan swara banter lan seda. Geberé Padaleman Suci suwèk dadi loro saka ndhuwur tekan ngisor.” ( Markus 15:25, 34-38 ).

Ida Sang Hyang Widi Wasa katurang ring wit panyapit, jam 9 enjing, sadinten-dinten sadinten-dinten nandang sangsara, ngantos jam 3 sonten, seda. Mangkono dheweke dipaku ing wit minangka "kurban esuk," lan mati bebarengan karo "kurban sore" biasane dipateni. Dhèwèké séda ing wektu ben ha arbayim, utawa ”antarané rong soré”. Nanging ana liyane kanggo crita. Jawa XNUMX: Gusti Yésus Kristus séda nalika riyaya Paskah ing Yérusalèm, sing uga dianakaké ing ben ha arbayim - ing wayah soré, sadurungé surup!

Sajrone Wektu Sang Mesias — Saksi Mripat Ngomong

Ing jamané Mèsias, wong-wong Yahudi nyembelèh cempé Paskah ing Pedalemané Yéhuwah, kira-kira 250,000 cempé ing saben perayaan Paskah ing abad kapisan. Kita ora dicritakake kanthi tepat carane akeh wedhus sing dipateni ing wayah sore tanggal 14 Nisan, nanging mesthi atusan imam diwajibake kanggo ngladeni, supaya logistik masalah kasebut bisa diatasi. Wilayah tambahan ing Gunung Bait Suci, kalebu wilayah suci Gunung Zaitun, ing ngendi kurban sapi abang abang dileksanakake, bisa uga wis dirancang kanggo nindakake tugas kasebut. Nanging kedadeyan kasebut, Josephus, sejarawan Yahudi sing urip ing abad kapisan, nyritakake:

"Mangkono uga para imam agung, nalika teka ing riyaya sing diarani Paskah, nalika nyembelih kurbane, wiwit jam sanga nganti jam sewelas, nanging saben kurban ora kurang saka sepuluh. . . lan akeh saka kita ana rong puluh ing rombongan, ketemu jumlah kurban iki rong atus seket nem ewu limang atus: kang, ing sangu ora luwih saka sepuluh riyaya bebarengan, gunggungipun kanggo rong yuta pitung atus ewu rong atus wong. sing resik lan suci” (Wars of the Jews, Book VI, 9:3).

Yosefus, sejarawan Yahudi ing abad kapisan, nggunakké wektuné wong Yahudi, mula wektu kandha nèk wedhus-wedhus dipatèni wiwit jam ”sanga nganti jam sewelas”, tegesé wiwit jam 3 soré nganti kira-kira jam 5. .

Yeshua the Messiah - Lamb Paskah Sampurna, Bukti Sampurna!

Yeshua the Mesias dipateni jam 3:00 sore tanggal 14 Nisan, miturut Kitab Suci. Ing jam sanga, nalika wong-wong Yahudi wiwit nyembelih cempe Paskah, Gusti Yesus piyambak gantung ing wit.

Injil Matius kandha, ”Wiwit jam nem [tengah] bumi ana pepeteng nganti jam sanga [3:00 PM]. Kira-kira jam sanga, Gusti Yésus mbengok sora: “Eli, Eli, lama sabakhtani?” tegesé: Dhuh Allah kawula, Dhuh Allah kawula, punapa Paduka nilar kawula? Wong-wong sing padha ngadeg ana ing kono padha krungu, banjur padha ngucap, "Wong iki nimbali Élia." Sanalika iku salah siji saka wong-wong mau mlayu njupuk spons, diiseni cuka, dilebokake ing buluh lan diombe. Wong-wong liyané padha matur, "Wis, ayo padha weruh apa Élia bakal teka nylametaké Panjenengané." Gusti Yesus banjur mbengok maneh kanthi swara banter, banjur nyerahake nyawane.” ( Mat. 27:45-50 ).

Yeshua, Juru Slameté lan Mésias, YAHWEH, sing diurapi déning Gusti Allah, ”Cémpéné Gusti Allah” (Yokanan 1:36), yakuwi abdiné Yéhuwah sing nandhang sangsara sing masrahké uripé kanggo dosa-dosané donya, ngekèki ramalané Yésaya, sing nulis:

“Satemené Panjenengané wis nanggung kasusahan kita, lan nandhang kasusahan kita; Nanging Panjenengane tatu marga saka panerak kita, diremuk marga saka piala kita; lan kanthi belang-belangé kita padha mari.

"Kita kabeh kaya wedhus kesasar; kita kabeh padha mratobat marang dalane dhewe-dhewe; lan Pangeran Yehuwah wus ndhawahake piala kita kabeh marang Panjenengane. Dheweke ditindhes lan ditindhes, nanging ora mbukak cangkeme, digawa kaya Cempe kanggo disembelih, lan kaya wedhus sing bisu ana ing ngarepe wong nyunting, mula dheweke ora mbukak cangkeme. Panjenengane kacekel saka ing pakunjaran lan saka ing pangadilan, lan sapa kang bakal nyritakake bab turune? awit wus katumpes saka ing tanahe wong urip;

“Dheweke nggawe kuburane karo wong-wong duraka [perampok loro sing dipateni karo dheweke], lan karo wong sugih nalika seda [dheweke diwenehi kuburane Yusuf saka Arimatea]; amarga ora nindakake panganiaya lan ora ana cidra ing cangkeme. Nanging Pangeran Yehuwah kepareng ngremuk dheweke; Panjenengané wis gawé susahé: nalika kowé gawé kurban kanggo dosa, dhèwèké bakal weruh turuné, bakal dawa umuré [ditangèkaké!], lan karsané Pangéran bakal makmur ana ing astane.” ( Yesaya 53:4-10 ).

Kaya sing diucapake Paulus kanthi jelas: "Amarga Kristus Paskah kita wis dikorbanake kanggo kita" (I Kor. 5:7-8). Yeshua Sang Mesias ngrampungake simbolisme domba Paskah kuna kanthi sampurna. Dhèwèké kuwi ”cempé sing tanpa cacad” Yéhuwah.

Bukti Sampurna

Mesthine Sang Mésias, Sang Cempé Paskah, kudu disembelèh ing wektu sing tepat! Wong-wong sing ngaku manawa Paskah bakal dirayakake ing AWALI 14 Nisan, lan ngakoni manawa wedhus disembeleh ing wayah sore tanggal 14 Nisan, duwe masalah sing serius. Miturut kronologis, Gusti Yesus mulane ora dipateni nganti kira-kira rong puluh utawa rong puluh papat jam luwih saka wektu dheweke ngaku Paskah kudu dirayakake!

Ing sisih liya, wong-wong sing ngaku nèk cempé Paskah disembelih sakwisé surup tanggal 13 Nisan, ing wayah surup utawa surup ing wiwitan tanggal 14 Nisan, ana masalah sing luwih gedhé. Miturut perhitungane, Mesias tilar donya kira-kira 20 jam SAwise Wedhus Paskah disembelih, ing wiwitan tanggal 14 Nisan — saéngga ora sah lan kompromi pratelané minangka Mésias kita! Miturut reckoning, pati iku ing wektu salah, lan mulane ora sampurna nepaki tipologi Paskah!

Yèn mangkono, Sang Mésias ora bisa dadi Juru Slamet kita, yaiku Cempé Paskahé YAHWEH -- bakal dadi palsu, ngapusi, ngapusi, palsu!

Nanging matur nuwun marang Yéhuwah, Sang Mèsias minangka kasenengan sing sampurna saka Paskah. Mulané, dhèwèké disembelèh ing SANÉT nalika lagi nyembelèh cempé Paskah ana ing Pedalemané Yéhuwah! Dhèwèké dipatèni ing wektu sing dipréntahké Yéhuwah supaya Paskah dipatèni — ”antarané rong soré”!

Sanadyan wedhus-wedhus kurban iki disembelih ing Padaleman Suci, ing taun 31 Masehi, Cempe Paskah Sejati Gusti Allah dhewe, yaiku Yeshua Sang Mesias, disembeleh kanggo kita kabeh sing nampa getihe sing diwutahake kanggo pangapuraning dosa kita (II Kor. 5). : 20; 5 Kor. 7:8-XNUMX). Mangkono Gusti Yesus Sang Mesias netepi JENIS domba Paskah kanthi sampurna - TEPAT WAKTU, persis ing jadwal!

Yen wedhus-wedhus dikurbanake ing wayah sore sadurunge, kaya sing diklaim, mula Yesus ora kejawab wektu sing bener nganti rong puluh jam - lan ora nindakake Paskah kanthi sampurna! Yen pancen bener, mula dheweke ora bisa dadi Juru SELAMAT kita! Dheweke bakal dadi impostor! Nanging Gusti Yesus wis netepi saben Kitab Suci sing medhar wangsit babagan rawuhe nganti RINCI SING PALING TANPA wates, ing saben bab - kanthi sampurna ing kabeh perkara!

Saiki, ayo goleki pitakonan iki saka sudut sing mbalikke. Kita sumurup, Sang Mesias iku cempé Paskah kita (I Kor. 5:7). Mulané, awaké dhéwé ngerti nèk dhèwèké kudu séda ing wektu sing pas, yakuwi riyaya Paskah. Kasunyatan bilih Injil kanthi gamblang nuduhake yen Yeshua dipateni tepat jam 3:00 ing wayah sore tanggal 14 Nisan, mula, mbuktekake manawa wedhus Paskah asli kudu disembelih ing wektu sing padha! Iki minangka bukti maneh, yen ben ha arbayim tegese sore!

Dadi, iki bukti sing paling penting - tuladhane Gusti Yesus Kristus piyambak, cempé Paskah kita! Dheweke dipateni jam 3:00 sore; dheweke kudu netepi dhawuh supaya dipateni "antarane rong sore" (Pangentasan 12:6). Mulane, ben ha arbayim, "antarane rong sore," WAJIB nuduhake wektu sing kalebu jam 3:00 ing wayah sore!

Apa maneh bukti sing kita butuhake?

Yen wong-wong Farisi kleru anggone ngurbanake Paskah ing wayah sore, mula Gusti Yesus mesthi salah kandha yen dheweke lenggah ing palenggahane Nabi Musa lan kita kudu nuruti interpretasi Toret (Mat. 23:1-3). Yen padha salah nalika kurban lan ngrayakake Paskah, mula Yesus mesthi nglirwakake kuwajibane minangka Putraning Pangeran Yehuwah lan "luwih gedhe tinimbang Nabi Musa" amarga ora nate nyalahake utawa nyalahake wong-wong mau amarga kesalahane sing nggegirisi. gedhene paling gedhe.

Nèk wong-wong Farisi kuwi salah, rasul Paulus, sing kandha nèk dhèwèké kuwi wong Farisi, lan nèk dhèwèké netepi hukumé Yéhuwah ”tanpa cacad” minangka wong Farisi ( Flp. 3:6 ), mesthi dadi goroh. Nanging Gusti Yésus lan Paulus uga ndhukung piwulangé wong-wong Yahudi lan wong-wong Farisi, minangka piwulang sing bener bab wektu matèni Paskah lan ngétokké Riyaya Paskah. Wong-wong mau ora nate nyalahké wong Farisi babagan piwulang iki.

Nèk ngerti lan ngerti sejatiné Yéhuwah kuwi berkah sing apik banget. Nèk manut karo Yéhuwah kuwi luwih apik! Ing jaman kabodhoan Pangeran Yehuwah wis nglirik, nanging saiki kabeh wong sing sinau kayekten mratelakake mratobat saka kesalahan lan mbenerake kesalahane.

Mesthine wong lanang ora penting banget nalika ngrayakake Paskah, utawa kepiye carane ngrayakake Paskah. Nanging kuwi penting ana ing ngarsané Yéhuwah. Yéhuwah Yéhuwah dhéwé sing nemtokake paramèter ibadah sing sejati — dudu manungsa, menteri, imam, utawa manungsa liya. Apa kita bakal manut karo Yéhuwah ing bab iki? Utawa bakal kita tindakake wong? Apa kita bakal ngabdi marang Yéhuwah? Utawa ngetutake Baal?

Aku ngerti manawa akeh sing ngalami owah-owahan traumatik, ing taun-taun pungkasan, babagan doktrin, ajaran, lan persekutuan gereja. Sawetara ora pengin ndeleng "owah-owahan" maneh nganti suwe - sanajan kedadeyan kasebut salah! Nanging apa ora kayektèné Yéhuwah Allah luwih aji tinimbang kabèh pangalembanané manungsa? Apa ora tetunggalan karo YEHOVAH, Gusti Allah Sang Rama lan Gusti Yesus Kristus, kanthi ngrayakake Paskah ing wektu sing tepat - sing wis ditetepake "salawas-lawase" (Pangentasan 12:14-16), lan ora owah-owahan (Mal. 3: 6) - luwih larang tinimbang tetunggalan karo wong sing salah, dosa, kelompok manungsa lan pasamuwan-pasamuwan sing trauma banget utawa intransigent, kanggo ngadhepi bebener iki kanthi jujur?

Puji syukur marang Gusti Allah Yéhuwah merga Sejatiné sing nggumunké, ora bisa digambarké, lan mulya!

- Diedit dening John D. Keyser.

Pangarep-arep Pelayanan Israèl — Nyiapake Dalan kanggo Baliné Yéhuwah lan Mésiasé!

Pangarep-arep saka Israel Ministries
PO Box 2186
Temple City, CA 91780, USA
www.hope-of-israel.org

Kaping 3 Taun Aviv 2022-Aviv 2023 (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6010

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.